Most olvasott cikk
Krokodil a szomszédban: trendi a briteknél az egzotikus háziállat

Krokodil a szomszédban: trendi a briteknél az egzotikus háziállat

Egy ember egy kis krokodilt tart a kezében, száját gumiszalaggal befogva.

Gepárdot és bozótviperát is tartanak otthon egyes britek. Az állatvédők a kockázati tényezőkre és az állatjóléti problémákra hivatkozva kérik, jogszabályi szigorítással érje el az országvezetés, hogy ne legyen mindennapos és legális jelenség az egzotikus háziállat.

Megdöbbentően sok veszélyes vadállatot tartanak legálisan háziállatként az Egyesült Királyságban – hívja fel a figyelmet a Born Free állatjóléti szervezet.

2023-ban végzett kutatásuk során arra jutottak, hogy Nagy-Britanniában több mint 2700 veszélyes vadállatot tartanak háziállatként. Ezek közé sorolható sok veszélyes állat is, például 200 vadmacska, 250 főemlős és 400 mérges kígyó is. Érdekesség, hogy mérges kígyóból az Egyesült Királyságban tízszer több lelhető fel lakossági háztartásokban, mint az állatkertekben.

A Born Free az egzotikus háziállatok feltérképezése során arra bukkant, hogy

  • Bedfordshire-ben bozótviperát,
  • Cheshire-ben gepárdot,
  • Kentben kajmánt,
  • Lincolnshire-ben pedig hiúzt tartanak.

Ezt egyébként – egy 1976-os törvény alapján – legálisan teszik. A kutatást végző állatjóléti szervezet éppen ezért a jogszabályok mielőbbi szigorítását szorgalmazza.

Egzotikus háziállat valójában nem létezik

Vadállatokat háziállatként kezelni és tartani az emberek és az állat szemszögéből is komoly rizikót jelent, egyszerre veszélyezteti mindkét fél biztonságát – mutatott rá a Born Free. Értelemszerűen kockázatot jelent az állat gazdájára, de annak környezetére – a rossz esetben gyanútlan szomszédságra – is. Ugyanakkor a vadállatoknak összetett fizikai, pszichológiai, táplálkozási, szociális és környezeti igényeik vannak, amelyeket a fogságban nem lehet kielégíteni.

Hihetetlen, hogy az Egyesült Királyságban még mindig ennyi veszélyes állatot, köztük nagymacskákat, nagy testű főemlősöket, krokodilokat és mérges kígyókat tartanak legálisan az otthonukban az emberek. A vadon élő állatok értékesítése egzotikus háziállatként sérülés vagy betegség veszélyének teszi ki a tulajdonosokat és a lakosságot is, ráadásul súlyos szenvedést okoz az állatoknak. A kereslet növekvő nyomást helyez számos vadon élő populációra, amelyek gyakran már így is veszélyben vannak

– mondta Mark Jones, a Born Free szakpolitikai vezetője.

A szervezet jelentésében leszögezte, a vadállatok háziállatként való tartása nem kizárólag a veszélyesség és az állatjóléti aggályok miatt problémás. Ilyen körülmények között az állatokról emberre terjedő zoonózisos betegségek terjedésére is megnő az esély.

Magyarországon is egyre keresettebbek az egzotikus állatok

A közelmúltban nyilatkozta a Prove-nak Némedi Edina, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány tagja, hogy már Magyarországon is egyre nagyobb kereset mutatkozik az egzotikus állatokra.

Egyre több »kutyázós« szaporítónál látjuk, hogy szurikátát vagy éppen tevét is árul. Rengeteg kengurut csempésznek Magyarországra, és sokszor úgy kínálják őket, mint a nyulakkal megegyező tartási körülményeket igénylő állatokat. Láttam már olyan hirdetést is, ahol tütübe öltöztették a kengurut, és így szerepeltek a hirdetéshez csatolt fotón

mesélte lapunknak tavaly novemberben.

A vegán aktivista arról számolt be, hogy még majmos hirdetésbe is belefutott, pedig az Magyarországon igen súlyos bűncselekmény. Ennek oka, hogy magánszemélyként főemlősöket tartani és forgalmazni szigorúan tilos.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.