Most olvasott cikk
Jeera aloo: az indiai köményes sült krumpli

Jeera aloo: az indiai köményes sült krumpli

Jeera aloo sült krumpli

A jeera aloo egy népszerű étel Dél-Ázsia területén, aminek fő összetevői a burgonya és az egész római kömény. Ezt a köménymagos sült krumplit pedig egyéb fűszerek hozzáadásával ízesítik tovább.

Az aloo krumplit, a jeera pedig római köményt jelent. Ez egy egyszerű és gyors étel, amit leggyakrabban köretként fogyasztanak, például dahl mellé. Emellett naan kenyérrel vagy egyéb lapos kenyérrel egészítik ki, mint a roti vagy a chapati.

A kömény karakteres, meleg ízt ad a krumplinak, míg más fűszerek, mint például a kurkuma, az őrölt koriander, a garam masala és az őrölt chili, további gazdag színeket és ízeket visznek az ételbe. A jeera aloonak több változata is létezik, kerülhet még bele pirítva aprított hagyma, zúzott fokhagyma, reszelt gyömbér és karikára vágott chili is, de egyszerűsítve, kevesebb fűszerrel is elkészíthető.

Ha más dél-ázsiai receptek is érdekelnek, kattints ide és találd meg az új kedvencedet!

Hozzávalók:

2-4 adaghoz*

  • 6 közepes sütni való krumpli (kb. 800 g)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál egész római kömény
  • fél teáskanál őrölt chili
  • fél teáskanál kurkuma
  • fél teáskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál garam masala
  • egy marék friss koriander aprítva

*Attól függően, hogy önmagában vagy köretként fogyasztod, a leírt jeera aloo receptje kettő vagy négy adagnak felel meg.

Elkészítés:

  1. A krumplit pucold meg, és vágd kis-közepes kockákra.
  2. Hevítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben, vedd a lángot alacsonyra, és add hozzá a köménymagot.
  3. Amint elkezd sercegni (kb. 2-3 perc), jöhet hozzá a felkockázott krumpli. Sózd, add hozzá az őrölt chilit, az őrölt koriandert és a kurkumát, majd fedd le.
  4. Néhány percenként kavard át, és süsd addig, amíg meg nem puhul a krumpli. Ez attól függően, milyen méretre vágtad, kb. 20-25 perc.
  5. Ha elkészült, vedd le a fedelet, és süsd aranybarnára. Ha szükséges, adj még hozzá egy kevés olívaolajat.
  6. A végén add hozzá a garam masalát és az apróra vágott friss koriandert, majd zárd el.
  7. Az elkészült jeera aloo-t tálald meleg egytálétellel vagy lapos kenyérrel.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének