A jeera aloo egy népszerű étel Dél-Ázsia területén, aminek fő összetevői a burgonya és az egész római kömény. Ezt a köménymagos sült krumplit pedig egyéb fűszerek hozzáadásával ízesítik tovább.
Az aloo krumplit, a jeera pedig római köményt jelent. Ez egy egyszerű és gyors étel, amit leggyakrabban köretként fogyasztanak, például dahl mellé. Emellett naan kenyérrel vagy egyéb lapos kenyérrel egészítik ki, mint a roti vagy a chapati.
A kömény karakteres, meleg ízt ad a krumplinak, míg más fűszerek, mint például a kurkuma, az őrölt koriander, a garam masala és az őrölt chili, további gazdag színeket és ízeket visznek az ételbe. A jeera aloonak több változata is létezik, kerülhet még bele pirítva aprított hagyma, zúzott fokhagyma, reszelt gyömbér és karikára vágott chili is, de egyszerűsítve, kevesebb fűszerrel is elkészíthető.
Ha más dél-ázsiai receptek is érdekelnek, kattints ide és találd meg az új kedvencedet!
Hozzávalók:
2-4 adaghoz*
- 6 közepes sütni való krumpli (kb. 800 g)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál egész római kömény
- fél teáskanál őrölt chili
- fél teáskanál kurkuma
- fél teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál garam masala
- só
- egy marék friss koriander aprítva
*Attól függően, hogy önmagában vagy köretként fogyasztod, a leírt jeera aloo receptje kettő vagy négy adagnak felel meg.
Elkészítés:
- A krumplit pucold meg, és vágd kis-közepes kockákra.
- Hevítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben, vedd a lángot alacsonyra, és add hozzá a köménymagot.
- Amint elkezd sercegni (kb. 2-3 perc), jöhet hozzá a felkockázott krumpli. Sózd, add hozzá az őrölt chilit, az őrölt koriandert és a kurkumát, majd fedd le.
- Néhány percenként kavard át, és süsd addig, amíg meg nem puhul a krumpli. Ez attól függően, milyen méretre vágtad, kb. 20-25 perc.
- Ha elkészült, vedd le a fedelet, és süsd aranybarnára. Ha szükséges, adj még hozzá egy kevés olívaolajat.
- A végén add hozzá a garam masalát és az apróra vágott friss koriandert, majd zárd el.
- Az elkészült jeera aloo-t tálald meleg egytálétellel vagy lapos kenyérrel.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.