A dal egyszerre utal a lencsére, mint összetevőre és az ebből készülő fűszeres ételre. Többféle dal is létezik, most az egyik kedvencemet hoztam el, a dal makhanit, ami Punjabi régióból származik és különlegessége a krémességében és a füstösségében rejlik.
Eredetileg vesebabból és urad dalból készül, ami egy fekete mungóbabféle, de mivel utóbbi itthon nehezen beszerezhető, ebben a receptben hagyományos főzeléklencsét használok, de a vörös lencsével is helyettesítheted. Úgy, mint sok más étel Indiában, ez is tandoor kemencében készül, ami füstös ízt kölcsönöz a dalnak. Mivel a legtöbb háztartásban ez nem fellelhető, több praktika is létezik a füstös íz rekreálására.
Ismeretes a dhungar method, amiről itt olvashatsz bővebben, de én egyszerűen a bioboltokban kapható folyékony füstaromával fogom elérni a füstös ízhatást. A további egyszerűség kedvéért én konzerv hüvelyeseket használok, de ha te jobban preferálod, akkor készítheted száraz lencséből és babból is, ebben az esetben 8 óra áztatás után főzd elő őket másfél órán keresztül és utána haladj az alábbi recept szerint.
Hozzávalók:
- 1 rúd fahéj
- 1 teáskanál rómaikömény mag
- 2-3 db kardamom
- 1 db babérlevél
- 2-3 db szegfűszeg
- 1 nagyobb lilahagyma (apróra vágva)
- 1-2 ujjnyi gyömbér (reszelve)
- 4 gerezd fokhagyma (reszelve)
- 1 teáskanál koriander
- 1 teáskanál őrölt chili
- só, bors
- 2 csipetnyi szerecsendió
- 1 konzerv sűrített paradicsom (150 g)
- kockázott paradicsom konzerv (400 g) vagy 2 db friss paradicsom
- 3 konzerv lencse (1200 g) vagy 120 g szárított
- 1 konzerv vesebab (400 g) vagy 40 g szárított
- 1 evőkanál folyékony füst
- 1 konzerv kókuszkrém (400 g)
- 1 csokor friss koriander
- fél citrom leve
- 2-3 evőkanál vegán vaj
- 1 teáskanál görögszéna
- 1 teáskanál garam masala
Elkészítés:
- Az egész fűszereket – a fahéjat, a kardamomot, a köménymagot, a szegfűszeget és a babérlevelet kezdd el pirítani közepes lángon egy nagyobb edényben, amíg illatozni nem kezd.
- Add hozzá az apróra vágott lilahagymát és pirítsd barnulásig, ez kb. 5 percet vesz igénybe, majd add hozzá a lereszelt gyömbért és fokhagymát és pirítsd további egy percig.
- Jöhet a paradicsomsűrítmény és az őrölt fűszerek: koriander, chili, szerecsendió, só, bors. Ezeket egy-másfél percig pirítsd, majd add hozzá a kockázott paradicsomot.
- A konzerv lencsét és a babot mosd át és tedd egy tálba. Egy krumplinyomóval törd át, hogy kicsit darabosabb legyen, de nem kell, hogy krémes állagot kapj. Ezután mehet is a főzőedénybe. Engedd fel vízzel, hogy bőven ellepje. Amíg nem forr fel, felveheted magasra a lángot, de amint felforrt állítsd alacsonyra.
- Főzd lefedetlenül egy-másfél órán át, ha szükséges pótold a vizet. Időnként kavard át, hogy ne égjen az edény aljára a lencse.
- Ha már jó sűrű állagot kaptál halászd ki az edényedből a fahéjat és a babérlevelet és add hozzá a folyékony füstöt.
- Öntsd hozzá a kókuszkrémet és főzd még 10 percen keresztül.
- Miután elzártad add hozzá a durvára vágott koriandert és a friss citrom levét.
- A következő lépés a dal megkoronázása egy vajas extra ízzel. Közepes lángon olvaszd meg a vegán vajat és reszelj bele nagylyukú reszelőn egy kevés gyömbért. Add hozzá a garam masalát, a görögszénát és ha bírod a csípőset még egy kis chilit, piríts fél percig és öntsd rá a dal tetejére. Keverd bele, ez ad neki egy extra ízt és krémességet.
Tipp: tálald basmati rizzsel vagy vegán naan kenyérrel.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.