Ha gluténmentes és nem édes reggeliötleteket keresel, akkor ez a csicseriborsó lepény lesz az új kedvenced: bizony, van élet a pirítóson és a zabkásán túl is. Ráadásul ezzel a recepttel úgy vihetsz egy kis színt a reggelirepertoárodba, hogy közben jót is teszel magaddal: a csicseriborsó lepényben akár négy-ötféle zöldséget is el lehet „rejteni”, amitől nagyon tápláló, egészséges fogás varázsolható belőle.
Ha jártas vagy a vegán konyhában, biztosan nem meglepő számodra, hogy a csicseriborsóliszt remekül helyettesíti a tojást. Legyen szó fasírtról, nokedliről vagy erről a spanyol krumplis omlettről, ezzel az csodaösszetevővel bármelyik tökéletesen elkészíthető. A másik esszenciális tojáspótló ebben a receptben a fekete só: ha tojásos ízt szeretnél adni az ételnek, ezt az hozzávalót semmiképp ne hagyd ki.
A csicseriborsó lepény előnye, hogy bármilyen otthon lévő fonnyadt zöldség mehet bele: paprika, káposzta, hagyma vagy paradicsom, de mirelit zöldségeket is tehetsz bele. A csicseriborsólisztnek köszönhetően pedig azok számára is ideális lehet, akik gluténmentesen étkeznek.
A csicseriborsó lepény nem csak kiadós reggelinek, hanem spontán délutáni uzsonnának, sőt, akár vacsorának is ideális: egyszerűen és gyorsan elkészül, és nem igényel semmilyen extra összetevőt a csicseriborsóliszten és a fekete són kívül. Ez utóbbiakat már minden bioboltban vagy nagyobb áruház egészséges részlegén megtalálod.
Hozzávalók
2-4 adaghoz*
- 1 csésze csicseriborsóliszt
- 150 ml víz
- ízlés szerint zöldségek, pl.: fél kápia paprika apró kockára vágva, fél paradicsom apró kockára vágva, 2 evőkanál zöldborsó, egy szál újhagyma szeletelve, egy kisebb csokor friss petrezselyem aprítva
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- egy gerezd zúzott fokhagyma vagy fél teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál fekete só
- nagy csipet só
- pár tekerés frissen őrölt bors
* Önmagában fogyasztva kettő, nagyobb reggeli részeként négy adagnak felel meg.
Csicseriborsó lepény elkészítése
- Készítsd elő a zöldségeket: tisztítás után a paprikát és paradicsomot vágd apró kockára, az újhagymát szeleteld fel, a petrezselymet pedig aprítsd fel.
- A csicseriborsólisztet keverd össze a fekete sóval, a sóval, a frissen őrölt borssal és a fokhagymaporral vagy zúzott fokhagymával, majd keverd hozzá a vizet.
- Az előkészített zöldségeket és a zöldborsót keverd hozzá a masszához.
- Egy serpenyőben hevíts 2 evőkanál olajat, majd tegyél annyiszor egy evőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér egymás mellett.
- Süsd a lepényeket 2-3 percig, amíg aranybarnák nem lesznek, majd fordítsd meg, és szintén süsd aranybarnára 1-2 perc alatt. Ha szükséges, pótolj még hozzá egy evőkanál olajat.
- Az elkészült csicseriborsó lepényeket fogyaszthatod önmagában, valamilyen kencével pirítóson vagy paradicsomos babbal angol reggeli részeként.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.