Gluténmentes sütit készíteni sokszor kihívást okozhat, mert nem minden oldható meg annyival, hogy a finomlisztet gluténmentes liszttel helyettesítjük. Ilyenkor jól jön, ha előre letesztelt, már jól bevált gluténmentes sütireceptet követünk. Ezekből gyűjtöttünk most össze néhányat.
Ebbe a válogatásba igyekeztünk olyan gluténmentes sütirecepteket tenni, amelyek sokszínűen lefedik az igényeket mind ízvilág, mind összetevők szempontjából. Ezek között akkor is megtalálod a neked való desszertet, ha az egyszerű, könnyen beszerezhető hozzávalókat preferálod: mutatunk olyan receptet is, amihez nincs szükség semmilyen különleges összetevőre, még gluténmentes lisztre sem.
Trükk a gluténmentes sütireceptekhez
Természetesen vannak kivételek, de általában a legtöbb sütemény elkészítéséhez szükség van lisztre. A gluténmentes sütik egyik leggyakoribb „hibája”, hogy sokszor jobban törnek, morzsálódnak sütés után, mint a búzalisztes, ugyanis részben a glutén az, ami „ragasztóként” viselkedik és összetartja a tésztát.
Ennek helyettesítésére érdemes kevés útifűmaghéjat vagy meleg vízben elkevert őrölt lenmagot is a liszthez keverni. Ez az ízén nem változtat, az állagán viszont javítani fog. Erre a trükkre nincs feltétlenül szükség, ha zablisztet használsz, a zab ugyanis a búzaliszthez hasonlóan képes összetartani a süteményeket.
Sütés nélküli mogyoróvajas szelet (nyitóképünkön)
Ha te is a mogyoróvaj szerelmese vagy, biztosan imádni fogod ezt a könnyen elkészíthető, sütés nélküli mogyoróvajas szeletet. Mindössze hat összetevőből elkészül, és az eredmény egy isteni, gazdag desszert, ami valószínűleg az egyik legnépszerűbb desszertkombinációt kínálja: mogyoróvaj és csokoládé.
A sütés nélküli mogyoróvajas szelet tökéletes választás, ha egyszerű és gyors gluténmentes sütit keresel. Csak össze kell turmixolni a hozzávalókat, és az így kapott mogyoróvajas masszát csokival bevonni és sópehellyel megszórni.
Mindenmentes brownie

Szeretnénk már előre eloszlatni a kétségeidet: ez a „mindenmentes” vegán brownie nem faforgács ízű, nem csak a földgolyó egyetlen sarkában fellelhető különleges hozzávalóból készül, nem száraz és nem is ízetlen.
Ez egy olyan brownie-recept, ami isteni finom, mégis fogyaszthatja az is, aki növényi alapokon, hozzáadott olaj és cukor nélkül, valamint gluténmentesen étkezik, ráadásul semmilyen lisztpótló nem kell hozzá.
Snickerdoodles, az amerikai fahéjas keksz

Láthatóan nagy egyetértés van a nemzetek között abban, hogy fahéjas cukorba forgatva minden finomabb: nálunk a fánk, a spanyoloknál a churros, az amerikaiaknál pedig a furcsa nevű, ámde annál istenibb snickerdoodles.
Ráadásul ezt a változatot úgy kísérleteztük ki, hogy nem kell bele tonnányi cukor és margarin sem, és garantáltan tökéletesen működik gluténmentes liszttel is.
Gluténmentes morzsasüti

A morzsasüti, más néven crumble egy olyan sütemény, amely készülhet édes vagy sós töltelékkel is. Az édes változat valamivel elterjedtebb: a mi szilvás receptünk is ezek közé tartozik. A legnépszerűbb crumble-változat almával készül, de elterjedtek még a meggyes és szilvás variációk is. Idénytől függően azonban szinte bármilyen gyümölcsöt használhatsz hozzá.
Hatalmas előnye, hogy könnyen elkészíthető, gyors és kevés összetevőt igényel — mindössze valamilyen gyümölcs, kevés lisztet, cukor és margarin kell hozzá. A gluténmentes morzsasüti összetevői sem bonyolultabbak: a fehér liszt helyettesítésére kevés zablisztet és zabpelyhet használunk.
Muffin

Ez az áfonyás muffin puha, levegős, édes, citromos, mákos és gyümölcsös. A tésztájához szójatejből készített írót és a növényi joghurtot adunk, és csak nagyon kevés cukrot és zsiradékot, így akár nem csak desszert, hanem reggeli is lehet belőle.
Ha pedig inkább csokoládés ízvilágra vágysz, akkor próbáld ki csokis-cukkinis muffinreceptünket. Ez a sütemény a cukkininek köszönheti szaftosságát, így csak kevés olajra van szükség hozzá. Az összetevők között felsorolt lisztet pedig egyszerűen kiválthatod zabliszttel.
Az áfonyás muffin receptjéért kattints ide, a csokis-cukkinis muffin eléréséért pedig ide kell kattintanod!

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.