Csokis-cukkinis muffin, ami egyszerre puha, szaftos és édes? Ha már régóta keresel egy jó vegán muffinreceptet, akkor ezt mindenképpen ki kell próbálnod.
A sütőtököt és az édesburgonyát már elfogadtuk mint desszertalapanyagot, de a cukkinit nem gyakran látni édes ételek hozzávalóiban. Pedig az előbbiekhez hasonlóan szaftossá teszi a süteményeket. Egyet biztosan megígérhetünk: nem fogod kiérezni a zöldség ízét ebben a cukkinis muffinban.
Ha szeretnéd egészségesebbé vagy gluténmentessé tenni, akkor használhatsz teljes kiőrlésű lisztet, zablisztet vagy egyéb gluténmentes lisztet a csokis-cukkinis muffin elkészítéséhez.
Hozzávalók:
12 darabhoz
- 1 közepes cukkini reszelve
- 250 g finomliszt (lehet teljes kiőrlésű vagy zabliszt is)
- 150 g cukor
- 40 g kakaópor
- 180 ml növényi tej
- 4 evőkanál semleges ízű növényi olaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 teáskanál almaecet vagy citromlé
- 1 csomag sütőpor (12 g)
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- egy csipet só
- 100 g vegán étcsoki apróra vágva
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 220 °C-ra.
- Tedd a reszelt cukkinit, a cukrot, a növényi tejet, az olajat, a vaníliakivonatot és almaecetet/citromlevet egy nagy tálba, és keverd össze.
- Egy másik tálban keverd össze a maradék hozzávalót – az étcsokoládét leszámítva –, majd add hozzá a cukkinis masszához. Keverd addig, amíg éppen csak össze nem áll (ne keverd túl), majd óvatosan forgasd hozzá a csokidarabokat is.
- A tésztát oszlasd el a muffinformában úgy, hogy majdnem színig legyen.
- Süsd a muffinokat először 220 °C-on öt percig, majd 180 °C-on további 20 percig, vagy amíg egy villát beleszúrva már nem ragad rá tészta. A sütés első 20 percében azonban ne nyisd ki a sütőajtót, különben összeesnek a muffinok.
- Várj 10 percet, mielőtt a formából megpróbálod kivenni a muffinokat.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.