Most olvasott cikk
Rekordalacsony értéken a húsfogyasztás a briteknél

Rekordalacsony értéken a húsfogyasztás a briteknél

Az Egyesült Királyságban az 1970-es évek elejétől kezdve mérik a húsfogyasztás mértékét, amely sohasem volt még ilyen alacsony. A legnagyobb mértékben a vörös húsok fogyasztása csökkent, de kevesebb fogyott csirkéből és halból is. Sokan egy régóta tartó trendet vélnek felfedezni a csökkenő számokban. De vannak, akik szerint a drasztikus csökkenés sok váratlan dolog együttes hatásának köszönhető, és nem lesz tartós.

A csökkenő húsfogyasztás kapcsán jellemzően Németországról szoktunk beszélni, ahol évek óta stabilan tartja magát a csökkenő tendencia. Most viszont úgy néz ki, hogy az Egyesült Királyság is betagozódik az egyre kevesebb húst fogyasztó országok táborába. A britek ugyanis fejenként átlagosan 14 százalékkal csökkentették a húsfogyasztásukat 2012 és 2022 között. Ezzel az 1974 óta tartó felmérés legalacsonyabb számait produkálta a lakosság a tavalyi évben.

A legnagyobb mértékben a bárány-, marha- és disznóhús fogyasztása esett vissza, ezekből az elmúlt évtized alatt 26 százalékkal kevesebbet vásároltak a brit lakosok. Szárnyasból 11 százalékkal kevesebb fogyott. Egy brit polgár heti átlagos húsfogyasztása tavaly (2022 márciusáig bezárólag) 854 gramm volt. A 2021-es adat 976 gramm. Halból pedig heti átlagban 135 grammot evett egy fő, ami 13 grammal kevesebb a 2021-ben mért adatoknál.

Sokan úgy vélik, a húsfogyasztás általános csökkenésének előidézője egyértelműen a megélhetési válság, a háborúk okozta infláció miatt megemelkedett húsárak, valamint a pandémia. De az állatjóléti, környezetvédelmi vagy egészségügyi motivációkat sem lehet kizárni, ezek ugyanis egyre népszerűbbek, kiváltképp a fiatalok körében.

„A húsfogyasztás beszüntetésének elhatározása sokkal népszerűbb a fiatal generáció körében, mint az idősebbeknél. A húsmentes élelmiszer-fogyasztás tehát sokkal fontosabb szerepet fog játszani az elkövetkezendő években a brit piacon. Az Egyesült Királyság húshelyettesítő szektora már így is 10 milliárd eurós üzlet, így a legnagyobb egész Európában” – idézi a Vegconomist a Statista elemzését.

Nem csak a húsfogyasztás csökkent

Az érme másik oldala azt mutatja, hogy nemcsak húsból és tejből csökken a fogyasztás, de a zöldségek sem voltak annyira kelendők, mint a pandémia előtt. Ahhoz az időhöz képest 6 százalékkal kevesebb fogyott belőlük. Ez az adat azt a narratívát erősíti, hogy ténylegesen a megélhetési válság lehet a fő mozgatórugója a fogyasztás csökkenésének, hiszen mind a hús-, mind a tejtermékek és a friss zöldségek és gyümölcsök is kisebb mértékben fogytak.

Végső soron a legtöbb ember ételválasztásait három tényező befolyásolja – az íz, az ár és a kényelem. Különösen a most tapasztalható megélhetési válságban a fogyasztók sokkal jobban megnézik egy termék árcéduláját, mielőtt a kosarukba tennék

– mondta Linus Pardoe, a Good Food Institute (GFI) Europe-től.

Kiemelte, hogy a durva zuhanás a fogyasztás mértékében segíthet az országnak elérni a kitűzött klímacélokat, de szomorú, hogy ez a trend csak ilyen drasztikus körülmények következtében figyelhető meg, mint a háború és az infláció. A csökkenés pozitív hatásai ellenére a számok továbbra sem elégségesek. Az Eat Lancet adatai alapján a britek heti átlagosan 854 grammos húsfogyasztása még mindig bőven túlmutat a 301 grammos értéken, ami a kitűzött klímacélok eléréséhez lenne szükséges.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.