Most olvasott cikk
Vegán sportoló győzedelmeskedett a horvát súlyemelő bajnokságon

Vegán sportoló győzedelmeskedett a horvát súlyemelő bajnokságon

Két fotó Ana Špac vegán sportolóról, amin súlyoakt emel

Növényi étrendet követő atléta tett tanúbizonyságot a vegán sportolókat övező téveszmék valótlanságáról. Ana Špac szenior országos bajnoki címet nyert az április közepén rendezett horvátországi súlyemelő bajnokságon. Az eredménye azért is nagy szó, mert Špac viszonylag rövid ideje, csupán három éve foglalkozik a sportággal.

Újabb szöget vert egy fiatal horvát atléta a vegán sportolókat övező sztereotípiák koporsójába. Ana Špac, aki egyelőre diák, és még csak három éve űzi a súlyemelést, szenior országos bajnoki címet szerzett a nők -71 kg-os kategóriájában az áprilisi horvátországi versenyen.

Az Eszék városában rendezett rangadón száznál is több sportoló mérte össze a tudását és fizikai erejét. A mostani eredménye mellett Špac junior országos bajnoki címmel és junior országos rekorddal is büszkélkedhet.

Tudom, hogy ez csak a saját tapasztalatom, de úgy érzem, hogy az átlagosnál nagyobb energiaszinttel rendelkezem

– nyilatkozta Ana az eredmény kapcsán.

A sportoló a testvére által került kapcsolatba a súlyemeléssel még 2022 elején. Nem sokkal utána váltott növényi alapú táplálkozásra, ami elmondása szerint nagyban hozzájárult sikereihez. Figyelembe véve Ana impozáns eredményeit és viszonylag kezdő sportpályafutását, sikeres jövő állhat előtte a sportágban.

Próbálok funkcionálisan táplálkozni, hogy maximalizálhassam a testem hatékonyságát

– mondta Ana az étkezéséről. Hozzátette, hogy a tápanyagban gazdag élelmiszereket részesíti előnyben magas szénhidrát- és fehérjebevitellel és alacsony zsírfogyasztással.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ana (@b12_deficient_weightlifter) által megosztott bejegyzés

A vegán sportoló nem szitokszó többé

Nemcsak állóképességi versenyeken diadalmaskodnak a növényi étrendet követő sportolók, de a fizikai erőn alapuló sportágakban is egyre inkább jelen vannak. Ana Špac, a fiatal vegán súlyemelő pedig olyan világklasszisokhoz csatlakozhat, ha folytatja a versenyzést, mint Lewis Hamilton és Novak Djokovic.

A fiatal atléta úgy nyilatkozott, kezdetben túl sovány volt, és többen is úgy vélték, hogy növényi étrenden nem fog tudni megfelelő testsúlyt elérni. Ennek pont az ellenkezője történt: Ana hosszú idő óta először vegán étrenden ért el testsúlynövekedést, ami a sporthoz szükséges volt számára. Az energiatöbblet, valamint az előnyös élettani hatások ellenére nem ez, hanem az erkölcsi motiváció volt az elsődleges számára.

Nem tudom megindokolni az állatok leölését csak azért, hogy megegyük őket. Eleinte nem voltam tisztában az állattartásban alkalmazott módszerekkel, de ahogy egyre többet megtudtam, úgy nőtt bennem az undor és a düh. Szerettem volna megosztani az igazságot azokkal, akik hozzám hasonlóan az ipar által kreált hamis álomvilágban élnek

– osztotta meg Ana a váltás mögötti okokat.

Az országos bajnok atléta megemlítette még azt is, hogy a súlyemelőknél jelentkező – és akár heteken át tartó – kimerültség nála nem jelentkezik.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.