Most olvasott cikk
Djokovic-Kyrgios: két vegán csapott össze az idei wimbledoni férfi döntőben

Djokovic-Kyrgios: két vegán csapott össze az idei wimbledoni férfi döntőben

Az idei wimbledoni férfi döntő volt a tenisz történelmének első százszázalékosan vegán fináléja. Reméljük, hogy ez csak a kezdet, s a két kiváló sportoló példáját még sokan követik. Az biztos, hogy nem ez lesz az utolsó.

Az All England Lawn Tennis Club füvén idén két igencsak különböző egyéniség csapott össze. A rekordokat sorra döntő Novak Djokovic, aki nem kevesebb mint 373 héten keresztül vezette a férfi teniszezők világranglistáját, huszonegy Grand Slam-tornát nyert, köztük kilenc Australian Opent, hogy csak néhányat említsünk eredményeiből, valamint a sportág egyik szintén kivételes képességű képviselője, Nick Kyrgios, aki leginkább különcségeiről vált ismertté. A tehetségen kívül látszólag nem sok közös van a szerb és az ausztrál teniszező között. A valóságban azonban mind a ketten vegánok. Igaz, egészen más okokból.

Kettejük története tökéletesen mutatja be a növényi étrend felé vezető eltérő utakat. Ráadásul egy olyan sportágban teljesítenek világszínvonalon, amelynek ma már az erőnléti állapot az egyik legfontosabb alapja. Ezen a szinten már többnyire csak a fizikális és mentális felkészülés sikere tesz különbséget a játékosok között. Példája bizonyítja, hogy egy teniszező is eljuthat a csúcsra tisztán növényi alapokon.

Novak Djokovic 2003-ban, tizenhat évesen lépett a profik útjára. Négy évvel később már top10-es, a 2009-eset pedig már harmadikként zárja. 2011-ben a tenisztörténelem legfényesebb szezonját produkálja, tíz tornát nyer, köztük három Grand Slamet, és öt ATP Masters címet, miközben 12 millió dollárral még kereseti rekordot is dönt. Az addig igen gyakran egészségügyi problémákkal küzdő szerb egyszeriben megtáltosodik és legyőzhetetlenné válik.

Mi változott 2010-ben Novak Djokovic életében?

Djokovic ekkor ismerkedett, Igor Četojevič, táplálkozási szakértővel, aki elsőként fedezi fel a szerb gluténérzékenységét, s azonnal száműzi tányérjáról a glutént, a tejtermékeket és a finomított cukrot. A váltásnak köszönhetően a teniszező egyre jobb erőnlétnek örvend, amikor újabb drasztikus lépésre szánja el magát. Búcsút int az állati eredetű termékeknek, bár ekkor halat még néha fogyaszt a versenysport miatt. Novak ezt követően véglegesen megszabadul allergiájától és enyhe asztmájától. A teniszpályán pedig minden idők egyik legnagyobb játékosává válik.

Djokovic mindezek ellenére nem igazán szereti, ha vegánnak nevezik. A teniszeredményeivel kíván az újságok címoldalára kerülni, nem étkezési szokásaival. Pedig minden jel arra utal, hogy Novak ezt az utat követi a mindennapokban, hiszen 2018-ban kizárólag növényi eredetű ételeket felszolgáló éttermet nyitott Monte Carloban, majd Belgrádban, és a The Game Changers dokumentumfilmnek is társproducere volt. Mi több, maga is feltűnik a szereplők között diétája etikai vonatkozásairól mesélve.

A szerb teniszező és a veganizmus kapcsolata azonban ennél sokkal bonyolultabb, hiszen 2013-ban milliókért vásárolt szamártejet, a világ legdrágább sajtjának elkészítéséhez. S bár nem saját fogyasztásra szánta a különlegességet, hanem egyik belgrádi vendéglátó egységének étlapjára, végülis állati eredetű termékek révén jut haszonhoz. Több étterme kínálatában szerepelnek a mai napig húsos fogások.

Egy interjúban maga is elárulta, hogy nem hisz az efféle „címkézésben”, mert azokat gyakran félre lehet értelmezni és könnyű visszaélni velük. A szót sem igazán szereti, ezért inkább „növényi alapon” élőnek nevezi magát. A mindennapokban mindenesetre kerüli az állati eredetű termékek fogyasztását. Ébredés után citromos vizet iszik, amit zellerlé követ, majd sok gyümölcsöt és salátát eszik, mert nem szereti az olyan ételeket, amelyeknek emésztése túl sok energiát igényel. Különösen nem akkor, amikor az edzésekre kell koncentrálnia. Ezért fogyaszt később előszeretettel quinoát, kölest, édesburgonyát és vadrizst.

Kyrgios etikai okokból lett vegán

A fenegyereknek tartott Kyrgios esete egészen más, hiszen etikai okok miatt mondott búcsút az állati eredetű élelmiszereknek.

Jó ideje szenvedélyesen foglalkozom az állatvédelemmel, s ezért sem húst, sem tejterméket nem fogyasztok. Nem az egészségem miatt döntöttem így, egyszerűen nem hiszek abban, hogy meg kéne ennünk az állatokat. Pár éve már próbálkoztam az áttéréssel, de az utazások miatt nehéz volt betartanom. Azóta egyre jobban odafigyelek, és a szenvedő állatokról készült felvételek csak megerősítenek abban, hogy jól döntöttem. Ezeket az iszonyatos képeket nézve nem is értem mások hogyan tudják a húst megenni

beszélt gondolatairól 2020 januárjában, egy tűzből mentett koaláról készült fotó okozta sokk után. Nem véletlen az időpont választása, hiszen Ausztráliában ekkor tomboltak az erdőtüzek, a teniszező pedig nemcsak az állatok szenvedése iránt érzékeny, de a környezetünk problémáival szemben is. Nála ez a két dolog szervesen összekapcsolódik vegán elkötelezettséggel.

Bejegyzésében megtörten írt az emberi áldozatokról, ugyanakkor az állatok haláláról sem feledkezik meg. A fenegyerek a katasztrófa pillanatában mutatta meg valójában mekkora szíve is van, s élére állt az Australian Openen résztvevő világsztárok közötti gyűjtés megszervezésének.

A saját részéről 200 dollárt ajánlott fel valamennyi sikeres ász (ace) után – az ő esetében ez általában több számjegyű meccsenként –, ezzel is segítve a tűz által pusztított természet helyreállítását. Példáját sokan követték. Djokovics, Maria Sharapova, és Ash Barty a brisbane-i tornán nyert pénzdíjukat például teljes egészében az általa szervezett adakozás számlájára utalta. Az ausztrál bohém felhívásához még az NBA kosárlabdázói közül is többen csatlakoztak.

Kyrgios egy kényszerű vegetáriánus szakaszt követően, az erdőtüzek 2020-as pusztítását látva erősödött meg elhatározásában, s vált végleg vegánná. Olyannyira, hogy idén januárban arcát adta a Beyond Meat amerikai kampányához is. Nicknek egyébként kifejezetten javára várt a váltás.

A véleményét soha nem rejtegető ausztrál teniszezőt egyre kevésbé az összetört ütői száma, sokkal inkább a jó ügyek, így az állatok és a környezet védelme melletti kiállása miatt emlegetik.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.