Most olvasott cikk
A veganizmus rohamos terjedése miatt India megkezdi a vegán ételek definiálását és szabályozását

A veganizmus rohamos terjedése miatt India megkezdi a vegán ételek definiálását és szabályozását

India szabályozza a vegán ételeket

A veganizmus növekedésével India kiadja első, kizárólag vegán élelmiszerekre vonatkozó logóját és szabványait.

Az Indiai Élelmiszerbiztonsági és Szabványügyi Hatóság (FSSAI) a közelmúltban kiadott egy új definíciót és azt kísérő rendeleteket, amelyek meghatározzák, hogy mi minősül vegán élelmiszernek, és milyen előírásokat kell követni a vegán élelmiszerek gyártása, értékesítése és importálása során. Az élelmiszer-szabályozó hatóság azt is kötelezővé tette, hogy minden vegán élelmiszer rendelkezzen a kormány által jóváhagyott logóval.

Ahogy a veganizmus egyre népszerűbb lett az országban, a vállalatok olyan módszereket dolgoztak ki, amelyekkel termékeiket vegán élelmiszerként forgalmazhatják. Az FSSAI új szabályainak célja, hogy segítsék a vállalkozásokat abban, hogy azonosítsák, mit lehet vegánként címkézni, valamint hogy a fogyasztók könnyen megtalálhassák a polcokon a vegán termékeket.

Az élelmiszer-szabályozó hatóság először 2021 szeptemberében terjesztette elő a vegán élelmiszerekre vonatkozó rendelettervezeteket, később ezekbe beépítette a lakosság visszajelzéseit is. Az új meghatározás a vegán ételeket olyan termékekként azonosítja, amelyek nem állatoktól származnak.

Vegán élelmiszer: az az élelmiszer vagy élelmiszer-összetevő, beleértve az adalékanyagokat, aromákat, enzimeket és hordozóanyagokat vagy technológiai segédanyagokat, amelyek nem állati eredetű termékek, és amelyek a gyártás és a feldolgozás egyetlen szakaszában sem tartalmaznak állati eredetű összetevőket, beleértve az adalékanyagokat, aromákat, enzimeket és állati eredetű hordozóanyagokat vagy technológiai segédanyagokat

– áll az FSSAI meghatározásában.

Figyelemre méltó, hogy az FSSAI “vegán termék” fogalmába beletartozik az állatkísérlet-mentesség is.

A vegánnak nevezhető élelmiszerek előállítása során semmilyen célból nem alkalmazhatnak állatkísérleteket, beleértve a biztonsági értékelést sem, kivéve, ha azt bármely szabályozó hatóság előírja

– teszi hozzá az FSSAI.

Az új definíció és szabályozás értelmében senki sem gyárthat, csomagolhat, értékesíthet, kínálhat eladásra, forgalmazhat, vagy importálhat élelmiszert vegán élelmiszerként, hacsak nem felel meg az FSSAI követelményeinek.

A szabályozás a továbbiakban kifejti, hogy a vegán élelmiszerekhez használt csomagolóanyagoknak meg kell felelniük a csomagolási előírásoknak, a vegán élelmiszerek eladójának pedig úgy kell tárolnia és kihelyeznie az élelmiszert, hogy az megkülönböztethető legyen az állati eredetű élelmiszerektől. Minden ilyen termék csomagolásán fel kell tüntetni az FSSAI által meghatározott logót is, hogy a fogyasztók könnyen azonosíthassák a növényi alapú termékeket.

Ezenkívül a termékek gyártása során az FSSAI előírja, hogy ha ugyanazt a gyártósort állati alapú termékekkel vagy összetevőkkel osztják meg, alapos tisztítást vagy egyéb, az FSSAI helyes gyártási irányelveinek megfelelő intézkedéseket kell végrehajtani a vegán termékek gyártásának megkezdése előtt.

A szabályozás azt is kimondja, hogy a gyártóknak és az élelmiszeripari vállalkozásoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a termelés, a feldolgozás és a forgalmazás minden szakaszát a helyes gyártási politikának megfelelő óvintézkedésekkel úgy alakítsák ki, hogy elkerüljék a nem-vegán anyagok véletlen bekerülését a rendszerbe.

Az élelmiszeripari vállalkozásoknak meg kell felelniük az FSSAI által meghatározott egyéb követelményeknek is, hogy megőrizzék az élelmiszerek, élelmiszer-összetevők vagy termékek vegán integritását, és biztosítsák a nyomon követhetőséget minden szakaszban egészen a gyártási szintig.

Ami pedig a vegán élelmiszerek importját illeti, az FSSAI álláspontja szerint egyetlen vegán termék sem importálható az exportáló ország elismert hatóságai által az FSSAI által elfogadható formátumban kiállított tanúsítvány nélkül.

Indiai vegán ételek címkézése
Rawpixel via Shutterstock

Veganizálódó Indiai gasztronómia

Az élelmezésügyi hatóság szabályozása akkor született, amikor egyre több vegán cég bukkant fel az országban, azzal a céllal, hogy alternatívákat teremtsenek a hús- és tejtermékek fogyasztására. Ez különösen fontos egy olyan országban, mint India, amely a világ egyik legnépesebb és gyorsan növekvő országa, ahol ezáltal a húsfogyasztás is növekszik.

Tavaly a két bollywoodi színész, Riteish és Genelia Deshmukh elindították Mumbaiban az Imagine Meats vegán hússal foglalkozó startupot, melynek célja, hogy indiai stílusú húsok vegán változatait kínálják a fogyasztóknak, ezzel segítve átállni az állatmentes étrendre.

Az Imagine Meats olyan növényi alapú termékeket kínál, mint a keema, kebab, hamburgerek és biryani növényi alapú húshelyettesítőkkel, melyek ötvözik a globális élelmiszertudományt az indiai kulináris hagyományokkal és ízekkel, azzal a céllal, hogy jobb, élhetőbb bolygót hozzanak létre a jövő generációi számára.

A múlt hónapban a vállalat a Starbucks Indiával társult, hogy a kávézó elindítson egy vegán menüt. Az Imagine Meats három új fogást fejlesztett ki a Starbucks kiválasztott helyszíneire országszerte, köztük egy vegán kolbászos croissant fűszerezett paradicsomszósszal; egy vegán croissant paradicsommal, párolt zöldségekkel és chermoulával; és egy Vegán Hummus Kebab Wrap-et zöldborsó hummusszal és ecetes sárgarépával.

Mint egykori húsevő, tudom, hogy hozzám hasonlók milliói keresnek megoldást húsvágyukra. Évekig kerestük a tökéletes megoldást, míg elhatároztuk, hogy mi magunk alkossuk meg, és több mint két évig dolgoztunk azon, hogy ez valósággá váljon. Növényi alapú húsok széles választékával szeretnénk mindenki számára lehetővé tenni a hagyományos húsos ételek gasztronómiai élményét.

– mondta Riteish Deshmukh a közleményében.

(VegNews)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.