Most olvasott cikk
Megdöbbentő az ételpazarlás a húsiparban – évente 18 milliárd állat végzi a kukában

Megdöbbentő az ételpazarlás a húsiparban – évente 18 milliárd állat végzi a kukában

Kukába dobott húsételek

Három környezettudósnak köszönhetően most először tudunk számokat kapcsolni az állatiparban értelmetlenül elpusztult állatokhoz. Az ételpazarlás elszomorító mértékét eddig is ismerhettük, de arról nem volt kutatás, hány haszonállat végzi végül a kukában. Habár vegán szempontból minden fogyasztásra szánt állat halála értelmetlen, fontos, hogy ismerjük ezeket a számadatokat. Csökkentésükkel ugyanis nemcsak az éghajlatváltozás, de az állatok szenvedése ellen is tehetünk.

Az ételpazarlás világszintű probléma. Globális viszonylatban az élelmiszer nagyjából egyharmadát pazaroljuk el – áll a jelentésben, amely először számszerűsíti az állatiparban bekövetkező értelmetlen halálokat. Vagyis azoknak az állatoknak a számát, amelyek úgy végzik a kukában, hogy előtte sose kerültek a tányérra. 2019-ben ezt a mennyiséget 18 milliárdra becsülték a tanulmányt jegyző kutatók. A vizsgálódást a hat leginkább fogyasztott állatra – csirke, pulyka, disznó, marha, birka, kecske – korlátozták. A több milliárd elvesztegetett élet évente 52,4 millió tonna húst jelent (csont nélkül), ami egyenesen a szemetesben végzi. Ez a világ húsgyártásának egyhatoda.

A tanulmány feltárta, hogy a különböző régiókban más-más oka van a pazarlásnak. A fejlődő országokban leginkább a feldolgozási folyamat elején jelentkeznek a gondok. Az állatok tartási körülményei sok esetben vezetnek idő előtti elhulláshoz. Illetve jellemző még, hogy a helytelen tárolás következtében válik fogyaszthatatlanná a hús. A fejlett világban a mértéktartás az egyértelmű probléma. Ezekben a régiókban az áruházi készletek túlhalmozása, a feleslegesen nagy éttermi adagok és a megvásárolt, aztán el nem fogyasztott termékek jelentik a probléma gyökerét. Amerika, Dél-Afrika és Brazília különösen rosszul áll a húspazarlást illetően.

A fejlődő országokban az állatok tartási körülményeinek a javítása, valamint a jobb tárolási és szállítási gyakorlat jelentené a megoldást, a nyugati országokban a fogyasztói hozzáállás megváltozása hozhat javulást

– mondta Juliane Klaura, a tanulmány egyik szerzője az esetleges megoldásokkal kapcsolatban.

Az ételpazarlás környezetvédelmi és etikai aggályokat is felvet

A tanulmányban a szerzők megpróbáltak egyfajta morális mértékegységet is hozzárendelni az elvesztegetett életekhez. Ezt az elpusztult állatok száma és azok kognitív képességei alapján állították össze. A legnagyobb szenvedés a csirkékhez köthető. Annak ellenére, hogy a szárnyasok relatív morális értéke alacsony, az elvesztegetett életek tekintetében nagyon magas a számuk. Második helyen a disznók, harmadik helyen a marhák állnak.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy az ételpazarlás –jelen esetben a húspazarlás – csökkentése mind környezetvédelmi, mind morális szempontból fontos lenne.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.