Most olvasott cikk
A pulyka „ünnepi sorsát” mutatja be a PETA legújabb reklámjában

A pulyka „ünnepi sorsát” mutatja be a PETA legújabb reklámjában

az állatvédőszervezet megmutatja mi történik valójában egy pulykával karácsonykor

A PETA állatvédő szervezet az ünnepi szokások visszásságára hívja fel figyelmet, új figyelemfelkeltő videójuk a pulykáknak kér kegyelmet. Kiemelték, a szabadtartás sem jelent garanciát arra, hogy az állat nem vagy legalább kevesebbet szenvedett.

Az év vége felé elkerülhetetlenek a szentimentális karácsonyi reklámok, hóeséses, bensőséges és ünnepi felvételek ömlenek ránk, amint bekapcsoljuk a tévét vagy éppen belépünk a moziba. Duci télapók, dekoratív karácsonyfák, az asztalt körbeüli a boldog család. Szeretetteljesen összekacsintanak, miközben a családfő belevág a még gőzölgő pulykába.

Ezeket a hagyományos képsorokat ölelte fel, majd tekerte meg jó alaposan a PETA állatvédő szervezet karácsonyi kisfilmje. A tavalyihoz hasonlóan idén is egy pulyka a főhősük, mégpedig a Tessa nevű kispulyka. Tessa érdeklődve figyeli az ünnepi szokásokat, mikor hirtelen elfogják, és vágóhídra viszik. Elborzadva figyeli, hogyan is kapcsolódhat ilyen szörnyűség ehhez a békés, szeretetről szóló ünnephez.

 

„A hagyománnyal kell végezni, nem a pulykával. Próbáld ki a vegánságot idén karácsonykor” – üzeni a PETA a reklám végén.

Tessának Jane Horrocks brit színésznő ad hangot a kisfilmben. Elárulta, büszke arra, hogy ő szólaltathatta meg a pulykát. „Remélem, ez a reklám mindenfelé arra ösztönzi majd az érzékeny lelkületűeket, hogy felfedezzék a vegán ételeket, amelyek az ünnepi időszakban békét hozhatnak a bolygó állatainak is” – mondta.

Békés ünnep – de nem a pulyka számára

Míg Magyarországon a halfogyasztás köthető leginkább a karácsonyi asztalhoz, addig az angolszász kultúrában a pulyka az ünnepi menü központi eleme hagyományosan. A Plant Based News szerint évente mintegy 9 millió pulykát ölnek le az Egyesült Királyságban a karácsonyi időszakban. Legtöbbjük intenzív beltéri tartást követően jut erre a sorsra. Ennek keretében sokszor akár 25 ezer madarat is tartanak egyetlen istállóban. Ilyen körülmények között értelemszerűen képtelenek természetesen viselkedni, borzasztó kevés hely áll rendelkezésükre.

Sokan próbálják azzal nyugtatni a lelkiismeretüket, hogy szabadtartású gazdaságokból származó pulykákat vásárolnak. Elisa Allen, a PETA alelnöke azonban rámutatott, ez sem jelent garanciát semmire.

Az olyan címkék, mint a »szabadtartás« és a »boldog élet« jellemzően inkább arra szolgálnak, hogy a fogyasztók jobban érezzék magukat, nem pedig arra, hogy valóban segítsenek az állatokon. Bár ezekben a gazdaságokban az állatokkal talán valamivel kevésbé bánnak kegyetlenül, gyakran mégis fájdalomcsillapító nélkül csonkítják meg őket, mesterségesen megtermékenyítik őket, zsúfolt körülmények között kell élniük, megfosztják őket szeretett utódaiktól, majd a vágóhídra küldik őket. Oda, ahol az állatokat fejjel lefelé lógatják, és elvágják a torkukat, sokszor úgy, hogy eszméletüknél vannak

– magyarázta.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.