Most olvasott cikk
Gázkamrába másztak az állatvédők, hogy leleplezzék a szenvedést

Gázkamrába másztak az állatvédők, hogy leleplezzék a szenvedést

Ausztrál vágóhíd gázkamrák

Ausztráliában ma már minden nagyobb sertésvágóhíd gázkamrákat használ az állatok elkábítására, mielőtt elvágnák a torkukat. Az állatvédő aktivisták azonban azt vallják, ez a gyakorlat nem olyan humánus, mint amilyennek a húsipar beállítja. Felkavaró tartalom.

Az iparág által „szabályozott atmoszférájú kábításnak” vagy „szabályozott atmoszférájú leölésnek” nevezett eljárás során a sertéseket szűk kalodákba terelik, leengedik őket egy magas koncentrációjú gázzal telített „gödörbe”, majd néhány perccel később egy másik oldalon kiengedik az – elvileg – öntudatlan állatokat, hogy elkezdődjön a vágás.

A Farm Transparency Project ausztrál állatjogi szervezet 2014 óta végez leleplező munkát. Olyan kampányok kötődnek a nevükhöz, mint a Dominion (Uralom) című dokumentumfilm, amit több millióan láttak világszerte, vagy éppen a folyamatosan frissülő, farmokat összegyűjtő online adatbázis, amely Ausztrália szinte összes telepét és vágóhídját felsorolja részletes adatokkal és leleplező képekkel, videókkal együtt.

Az első, 2014-es akciójuk idején a legnagyobb sertésvágóhíd azt hangoztatta, hogy a sertések csak „békésen elalszanak” a gázkamrákban, amit az aktivisták felvétele erősen megcáfolt: helyette nagymértékű szenvedést mutattak be a vágás minden szakaszából, különösen a gázkamrákban átélt pokolról.

Chris Delforce a gázkamra felett. / Fotó: Farm Transparency Project

10 órán át rögzíteni a halált

Ugyanebbe az intézménybe ment vissza 9 évvel később, 2023. január 27-én Chris Delforce, ismert vegán állatvédő és a Farm Transparency Project alapítója, hogy profi kamerával 10 órán át filmezze az állatok szenvedését, leleplezve ezzel a vágóhíd hazugságait.

Társai időközben két másik nagy vágóhíd területére is bejutottak, ahol további kamerákat élesítettek, így összesen már három jelentős intézményből szivárogtak a felvételek: a Diamond Valley Pork, a Benalla és az Australian Food Group (AFG) vállalattól.

A Diamond Valley Pork évente egymillió sertés levágásáért felel, emellett a közelmúltban egy új gázkamrát is bevezettek, a Butina Backloadert, ami háromszor annyi állatot képes megölni kalodánként, mint a korábbi változat.

A csapat elmondása szerint, amikor a Benallában szünetet tartottak a munkások, ők pedig visszamentek a kamerákért, le kellett mászniuk a „gödörbe”, azt ugyanis leeresztve hagyták ott. Ezért az aktivistáknak is be kellett lélegezniük a lenti gázt, amitől a szemük égni kezdett, fulladtak, pánikba estek és levegőért kapkodtak. Végül azonban sikerült felhozni a felszerelést.

Láttam, ahogy a szemem láttára ölnek meg állatokat. Láttam, ahogy a munkások labdaként rugdossák a malacokat, és ahogy az állatok sikoltoznak a fájdalomtól, a szemükkel pedig segítségért könyörögnek. Annyi szenvedő állat mellett kellett elsétálnom, tudván, hogy a legjobb dolog, amit tehetek értük és a többiekért, akiket nem tudtam megmenteni, hogy továbbra is csak elmesélem a történetüket. Viszont ez a legszörnyűbb dolog volt, amit valaha láttam

– mondta Chris Delforce a felvételek kapcsán.

Az aktivisták most kampányt indítottak, melynek célja, hogy Ausztrália-szerte betiltsák a gázkamrákat. Érvelésük szerint a malacok intelligens, érző, gondolkodó lények, akik nem érdemlik meg, hogy tömegesen lemészárolják őket ilyen borzalmas körülmények között. Ráadásul nemcsak 5-6 hónapos sertéseket, de néhány hetes malacokat is beterelnek a gázkamrákba.

Ha ezek kutyák vagy macskák lennének, ez illegális lenne – de a sertések és más haszonállatok nem érdemelnek védelmet Victoria és más államok állatjóléti törvényei alapján

– hívják fel a figyelmet az aktivisták.

A szervezet számos rövid és hosszú videót, profi képet és információt tett közzé a weboldalán a leleplezéssel kapcsolatban.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.