Björk újra akcióba lendült, az ipari lazactenyésztés ellen szólalt fel

Az énekesnő Björk a lazactenyésztés ellen küzdő aktivistáknak ajánlotta fel lemeze bevételét

Björk, a világszerte híres izlandi énekesnő legújabb kislemezének bevételeit az ipari lazactenyésztés ellen harcoló aktivistáknak ajánlotta fel. Nem ez az első alkalom, amikor a híresség állatvédelmi kérdésben nyilvánul meg, a közelmúltban a bálnavadászat betiltása mellett kampányolt.

Elérhetővé vált a nyilvánosság számára Björk új dala, amelyet egy kolléganőjével, Rosalíával együtt adnak elő. Ennek a hírnek persze önmagában nem sok keresnivalója lenne egy vegán, állatvédelmi, klímakrízissel foglalkozó oldalon. Egy – legkevésbé sem elhanyagolható – tényező azonban egyértelműen relevánssá teszi ilyen tekintetben is a témát. A dalt tartalmazó kislemezből származó bevételeket ugyanis az ipari lazactenyésztés ellen fellépő aktivistáknak ajánlják fel.

Björk az Instagram-oldalán is köszönetet mondott a katalán énekesnőnek, amiért nyitott volt az állatvédelmi gesztusra.

Áldottnak érzem magam, hogy igent mondott, és a csapata felajánlja a munkáját, valamint minden bevételét erre a harcra

– írta az izlandi híresség.

De mi a baj a lazactenyésztéssel?

A dalból származó bevételek az AEGIS nonprofit szervezetet illetik majd, amely az izlandi nyílt tengeri haltenyésztés ellen küzd. Ez a haltenyésztésnek egy olyan módszere, amely során a halakat nyílt vízbe merített ketrecekben vagy hálós karámokban tartják.

A befolyt összegek elsősorban a tiltakozók jogi költségeit fedezik majd – részben vagy egészben. Ebbe pedig az énekesnőkkel szerződésben álló lemezkiadó vállalatok is beleegyeztek.

A nyílt tengeri ipari lazactenyésztés borzalmas a környezet számára. A tenyésztett lazac mérhetetlen szenvedésen megy keresztül, és súlyos károkat okoz a bolygónknak. Ez az élelmiszer-termelés rendkívül kegyetlen módja

– mondta Björk.

Izlandon az elmúlt hónapokban sok kritika érte az iparágat, miután kiderült, hogy több ezer tenyésztett lazac szökött meg. Ez pedig veszélyt jelenthet több szempontból is, aggasztó lehet például a vadlazacokkal való keveredés is a szakértők szerint.

Nem ez Björk első állatvédelmi kampánya

Júniusban az izlandi énekesnő tüntetést vezetett az izlandi fővárosban, Reykjavíkban, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a bálnavadászat elleni nemzetközi petícióra. Ősszel pedig a közösségi oldalán szólalt fel a témában. Az Instagramon posztolt egy illusztrációsorozatot, Styngvi, egy izlandi illusztrátor műveit. A két művész ezeknek a közzétételével szeretett volna hangot adni az izlandi kormány közelmúltban meghozott döntésével kapcsolatos ellenérzéseiknek.

A kabinet engedélyezte ugyanis a Hvalur HF-nek, az egyetlen megmaradt izlandi kereskedelmi bálnavadász cégnek, hogy ismét megkezdje az állatok leölését. Idén júniusban ideiglenesen betiltották a bálnavadászatot Izlandon, reagálva egy állatjóléti aggályokat megfogalmazó jelentésre.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.