A lazac az Egyesült Királyság legtöbbet fogyasztott hala, egyben az egyik legértékesebb importcikke. A skóciai lazacfarmokról viszont egyre több borzalmas hír kerül napvilágra. A haltenyészetekben tapasztalt körülmények nemcsak a halak számára okoznak szenvedést, de sok étteremtulajdonost is eltántorítanak attól, hogy étlapra vegyék a fogást.
A sokszor csak a tenger csirkéjeként emlegetett lazac az Egyesült Királyságban legtöbbet fogyasztott hal. Szinte minden rendezvényen vagy fogadáson megtalálható a kínálatban, az egykori különlegessége mára már ködbe vész. A leginkább a skóciai haltenyészetekből származó halak az ország élelmiszerexportjának 40 százalékát adják, vagyis nemcsak kulináris, de gazdasági szempontból is fontos cikknek számítanak. A lazacfarmokon tapasztalható szélsőséges állapotok miatt viszont sok étteremtulajdonos és séf dönt mostanában úgy, hogy inkább leveszi az étlapról. Az állatok életkörülményei, valamint az intenzív tenyésztés ökológiai hatásai rendre szerepelnek a döntés mellett szóló érvek között.
Mivel egyre több negatív információ érhető el a lazactenyésztésről, úgy döntöttünk, hogy felelősségteljes üzletként kell eljárnunk. Nem a lazaccal van a gond, hanem a tenyésztésével
– mondja George Aykroyd, a devoni Lost Kitchen társalapítója és üzletvezetője.
A lazactenyésztés ökológiai károkat okoz
Az 1970-es évek óta a vadon élő lazacpopuláció száma nagymértékben csökkent. Matt Palmer, a WildFish környezetvédő szervezet munkatársa úgy véli, erről részben a nagyüzemi lazactenyésztés tehet. Palmer első kézből tapasztalta meg a skót lazacfarmokon lévő állapotokat, ugyanis állatorvosként dolgozott ezeken a helyeken.
Ugyanazokról a körülményekről számolt be, melyekről mostanában sokat lehet olvasni a téma kapcsán. A WildFish éppen ezért arra biztatja az éttermeket, hogy szálljanak be az „Off the table” (Le az asztalról) nevű kampányukba, amihez már több mint 150 intézmény csatlakozott. A lazac lekerült az étlapról a Grace & Savour Michellin-csillagos étteremben, a Silo hulladékmentes étteremben, a Tate-galériákban és az Apricityben is.
A lazacfarmokon elhullott halak száma milliós nagyságrendű. 2022-ben körülbelül 15 millió lazac pusztult el a tenyészetekben, ami a 2021-es adat kétszerese, a 2020-as évhez képest pedig háromszoros mennyiség. A sűrűn tartott halak remek lehetőséget biztosítanak a paraziták (vízitetvek) elszaporodásához, vagy a betegségek, fertőzések gyors terjedéséhez. Emellett a vizek fokozatos melegedése elősegíthette a mikromedúzák elterjedését is, ami szintén veszélyt jelent a halakra. Ezek az apró élőlények beszorulhatnak a halak kopoltyúiba, ahol gyulladást idézhetnek elő.
A skóciai lazac az Egyesült Királyság legnépszerűbb hala és az első számú ételexportja. A hazai és nemzetközi igény folyamatos növekedésével a lazacszektor – és az erre épülő munkahelyek – nem fognak veszélybe kerülni néhány belvárosi aktivista-szakács miatt
– mondta Tavish Scott, a Salmon Scotland érdekvédelmi szervezet vezetője.
Hozzátette, hogy a vízitetvek nemcsak a tenyésztett lazacokat, de a vadon élőket is ugyanúgy érintik, valamint hogy a skót farmok az egyik legkevésbé zsúfoltak a világon.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.