Most olvasott cikk
A halászat és a klímaváltozás miatt a kihalás szélére sodródott a pápaszemes pingvin

A halászat és a klímaváltozás miatt a kihalás szélére sodródott a pápaszemes pingvin

Kihalás szélére sodródott a pápaszemes pingvin

Dél-Afrika kormánya gyorsan reagált a tudósok figyelmeztetésére, miszerint 2035-re eltűnhet a pápaszemes pingvin. Tíz évre korlátozták a kereskedelmi célú halászatot.

Tudósok szerint jelen állás alapján arra lehet számítani, hogy 2035-re kihal a pápaszemes pingvin. A példányszám a XX. század elején még kifejezetten magas volt: több millió párt tartottak számon. Mára azonban a helyzet sokat változott, mindössze 11 ezer szaporodó pár maradt.

Az egyetlen afrikai pingvinfajt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztetett kategóriába sorolja. Évek óta szerepel a pápaszemes pingvin a szervezet „vörös kódos” listáján.

A WWF vadvédelmi szervezet 2022 óta kiemelt figyelmet fordít a pápaszemes pingvinek fészkeire, azok monitorozására, valamint arra, miként járulhatnak hozzá a legnagyobb sikerrel az egyedszám növeléséhez.

A szakértők szerint a rohamosan apadó populáció hátterében két jelenség áll: a túlhalászás és a környezeti változások.

Egyre kevesebb az Indiai-óceánban a szardínia és a szardella, a pingvinek számára így igazi küzdelmet jelent elegendő élelemhez jutni. Ráadásképp pedig betegségek, viharok, árvizek és szennyezések is veszélyt jelentenek rájuk, ezek is tizedelik a példányszámot.

Dél-Afrika fellép a pingvinek védelmében

A dél-afrikai kormány nem késlekedett a válaszlépéssel. Barbara Creecy, a Dél-Afrikai Köztársaság környezetvédelmi minisztere bejelentette, a madarak védelmében korlátozzák a kereskedelmi célú halászatot a nagyobb kolóniák közelében.

Tudósok szerint ezek az ikonikus élőlények 2035-re funkcionálisan kihalhatnak. A példányszám visszaeséséhez pedig feltételezések szerint hozzájárul a táplálékért folytatott verseny is

– mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a korlátozásokat tíz évre vezetik be.

Dél-Afrika szeme előtt pozitív példaként lebeghet India. Az ázsiai országban ugyanis egyértelműen sikeresnek tekinthető az éppen ötvenéves, 1973-ban indított kormányzati tigrisvédő kampány. Tavaly a példányszám elérte a 3167-et.

Indiában egykor 40 ezer tigris élt, számuk azonban kritikus mértékben visszaesett: 1972-ben már mindössze 1800 példányt regisztráltak. 2006-ban pedig rekordalacsony szintre süllyedt a példányszám: 1411 állat élt ekkor az országban.

A helyzet tehát mindenképpen aggasztó, de semmiképp sem visszafordíthatatlan. Előfordulhat még, hogy az afrikai pingvin is feliratkozhat azon fajok listájára, amelyek kikerültek a veszélyeztetettek lajstromából.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.