Most olvasott cikk
A fecskepapagájok védelmében állt ki Leonardo DiCaprio

A fecskepapagájok védelmében állt ki Leonardo DiCaprio

A közelmúltban vált világossá, hogy a fecskepapagájokat a kihalás veszélye fenyegeti, miközben Tasmaniában a fészkelőhelyüket tönkreteszi a fakitermelés. Ez most ugyan egy bírósági döntés értelmében éppen szünetel, Leonardo DiCaprio színész, környezetvédő azonban azt kéri az ausztrál kormánytól, cselekedjen, védje meg a fajt a kihalástól.

Az ausztrál természetvédők mindössze ideiglenesen jutottak egy kis időhöz, hogy lehetőséget biztosíthassanak a fecskepapagájnak a túlélésre. Erre az állat- és környezetvédelmi, valamint vegán ügyekben gyakran felszólaló amerikai színész, Leonardo DiCaprio hívta fel a figyelmet közösségi oldalán.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio)

Mint írja, január 31-én a tasman legfelsőbb bíróság az ausztrál Bob Brown Foundation (Bob Brown Alapítvány) természetvédő szervezet által benyújtott jogi kifogás meghallgatásáig ideiglenes érvényű határozatot hozott. Ebben a végzésben arról rendelkeztek, hogy le kell állítani a kritikusan veszélyeztetett fecskepapagáj tasman fészkelőhelyein végzett fakitermelést.

Egy nemrégiben készült jelentés rávilágít, milyen megdöbbentő mértékű pusztítás zajlik folyamatosan. Annak ellenére is, hogy a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) ajánlása szerint le kellene állítani a fakitermelést azokban az őshonos erdőkben, ahol ezek a papagájok fészkelnek. Az ausztrál kormány ígéretet tett arra, hogy megakadályozza az újabb fajok kihalását. A természetvédők pedig továbbra is arra bátorítják őket, tartsák be az erre vonatkozó vállalásaikat. A fecskepapagáj és több száz más veszélyeztetett ausztrál erdei faj védelmének egyetlen módja az, ha Ausztráliában és Tasmaniában véget vetnek az őshonos erdők fakitermelésének

– írja DiCaprio a közösségi oldalán.

Drasztikus állománycsökkenés sújthatja a fecskepapagájt

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatócsoportja a közelmúltban jutott aggasztó felfedezésre a fecskepapagájjal kapcsolatban. Rájöttek, hogy a madár túlélési kilátásai az elmúlt években sokat romlottak. A kutatók prognózisa szerint 2031-re a populáció kevesebb mint 100 egyedből áll majd, hacsak nem történik drasztikus természetvédelmi beavatkozás. Ez a 2020-as állapothoz képest egy 92,3 százalékos állománycsökkenés lenne.

„Ennek a Tasmania és Délkelet-Ausztrália vidékein honos vándorló madárnak a kihalását szinte percről percre követhetjük most nyomon” – magyarázta Samantha Vine, a BirdLife Australia természetvédelmi és tudományos vezetője tavaly októberben a The Guardiannak. „Van egy kisfiam, aki jövőre kezdi az iskolát. A kutatás szerint, mire ő befejezi a középiskolát, lehet, hogy már túl késő lesz ennek a lenyűgöző madárnak.”

Ahhoz, hogy megakadályozzuk a fecskepapagájok kihalását a következő tíz évben, még ma meg kell védenünk azt, ami megmaradt a szaporodási helyükből. Nincs több vesztegetni való időnk

– hangsúlyozta Dejan Stojanovic, az Ausztrál Nemzeti Egyetem természetvédelmi kutatója még októberben.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.