Most olvasott cikk
ENSZ-jelentés: rengeteg vándorló állatfajt fenyeget a kihalás

ENSZ-jelentés: rengeteg vándorló állatfajt fenyeget a kihalás

ENSZ jelentés szerint veszélyben vannak a vándorló állatfajok

Az ENSZ idén először adott ki jelentést a vándorló állatfajok állapotáról, amiből kiderül: rengeteg populáció csökkenő tendenciát mutat, a fő probléma pedig az emberi hatás.

A jelentést a vándorló, vadon élő állatfajok védelméről szóló egyezmény (CMS) égisze alatt tették közzé az ENSZ vadvilágvédelmi konferenciáján, amit február 12-től február 17-ig tartottak az üzbegisztáni Szamarkandban.

Ilyen átfogó állapotfelmérés korábban még nem készült a vándorló állatokról. A jelentés kitér a fajok védettségi állapotára, populációik alakulására, a rájuk leselkedő legnagyobb veszélyekre, valamint a lehetséges védelmi lépésekre is.

A fő probléma az emberi hatás

A mérföldkőnek számító jelentés elkeserítő adatokra mutat rá. Bár a CMS alá tartozó vándorló fajok egy része javuló tendenciát mutat, 44 százalékuknak csökken a populációja, 22 százalékukat pedig a kihalás fenyegeti. A vándorló halfajok helyzete a legelkeserítőbb, ezeknek 97 százalékát fenyegeti a kihalás.

A jelentés emellett rávilágít, hogy a vándorló állatok számára kulcsfontosságú természeti területek fele nem rendelkezik védett státusszal. 58 százalékuk pedig fenntarthatatlan mértékű, ember által okozott hatásoknak vannak kitéve.

A szerzők legfontosabb veszélyforrásként két, ember által okozott hatást neveznek meg: az egyik a túlhasználat, a másik az élőhelyvesztés. A túlhasználatba például a vadászat és a halászat tartozik bele, az élőhelyvesztés pedig az emberi térhódításnak, főleg a mezőgazdaságnak, kisebb részben pedig az infrastrukturális terjeszkedésnek (pl. energia és szállítmányozás) tudható be.

Ezeken kívül a klímaváltozás, a szennyezések és az invazív fajok is negatív hatással vannak a vándorló állatokra. Ezek szintén mind emberi tevékenységeknek tudhatók be.

Elengedhetetlen szerepük van a vándorló fajoknak

A vándorló fajoknak kulcsfontosságú funkciójuk van az ökoszisztéma fenntartásában, ami azt jelenti, hogy az emberi élet számára is elengedhetetlen jelentőségűek. Fontos szerepük van például a növények beporzásában, a tápanyagszállításban, a kártevők visszaszorításában és a szénraktározásban.

„A mai jelentés rámutat, hogy a fenntarthatatlan emberi tevékenységek veszélyeztetik a vándorló fajok jövőjét. Ezek az állatok nemcsak a környezeti változások jelzőiként funkcionálnak, hanem alapvető szerepet játszanak a bolygónk összetett ökoszisztémájának működésében és ellenálló képességének fenntartásában is. A nemzetközi közösségnek hatalmában áll ezt a vándorló fajokra nehezedő nyomással kapcsolatos új tudást konkrét védelmi intézkedésekké alakítani. Mivel ezen állatok jó részének igen labilis a helyzete, nem késlekedhetünk tovább. Össze kell dolgoznunk, hogy [a jelentésben foglalt] ajánlásokat valóra váltsuk” – mondta Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) ügyvezető igazgatója.

A jelentés ajánlásai szerint az egyik legfontosabb feladat a vándorló fajok illegális és fenntarthatatlan kizsákmányolásának megfékezése, valamint a számukra fontos természeti területek azonosítása, megvédése és összekapcsolása (az élőhelyvesztés ugyanis nemcsak a területek zsugorodása, hanem azok szétdarabolása miatt is veszélyezteti az állatok túlélését).

A szerzők hangsúlyozzák még a veszélyeztetett fajok helyzetének javítását, valamint a klímaváltozás és a fény-, zaj-, műanyag- és vegyi szennyezés mielőbbi visszaszorítását.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.