Most olvasott cikk
Sokkal rosszabb helyzetben van a biodiverzitás, mint eddig hittük

Sokkal rosszabb helyzetben van a biodiverzitás, mint eddig hittük

Egy új kutatás szerint a hatodik kihalási esemény lényegesen több fajt érint, mint amit az eddigi besorolási rendszer alapján sejthettünk. A biodiverzitás mostani drasztikus csökkenéséért szinte kizárólag az emberi tevékenység tehető felelőssé.

Az, hogy az élővilág nincs a legjobb formában, senkit nem érhet meglepetésként. Az elképesztő mértékben zajló erdőirtások számos faj élőhelyét veszélyeztetik, a túlhalászat pedig szó szerint halott zónákat hoz létre az óceánokban. Az egyre csak melegedő klímára pedig nem tudnak elég gyorsan reagálni a fajok.

Egy friss kutatás – melynek címe: More losers than winners (Több vesztes, mint győztes) –, melyet a Queen’s University Belfast munkatársai májusban publikáltak a Biological Reviews folyóiratban, megdöbbentő képet fest arról, milyen rossz a jelenlegi helyzet.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN – International Union for the Conservation of Nature) általánosan elfogadott vörös listája helyett a kutatók új módszerrel igyekeztek feltárni a biodiverzitás pusztulásának mértékét. Több mint 70.000 faj populációjának változásai alapján igyekeztek átfogó képet kapni a fajok helyzetéről.

A biodiverzitás helyzete már igazán ijesztővé vált

Az eredményeik azt mutatták, hogy a vizsgált fajok majdnem felénél (48 százalék) egyedszámcsökkenés figyelhető meg, ami előbb-utóbb a faj eltűnéséhez, vagyis kihalásához vezethet. Stagnálás a fajok 49 százalékánál, egyedszám-növekedés pedig csupán 3 százalékuknál volt jellemző.

Ezzel szemben az IUCN szerint mindössze a fajok 28 százaléka veszélyeztetett. A vörös listán „nem fenyegetett” fajok egyharmada az új kutatás szerint folyamatos csökkenő tendenciát mutat, vagyis csak idő kérdése, mikor lépnek be a veszélyeztetett kategóriába. Emiatt a kutatók úgy érzik, a lista kedvezőbb képet ad a jelenlegi helyzetről, mint ami a valóság.

„Ez az új vizsgálati módszer és világméretű elemzés sokkal tisztább képet nyújt a biodiverzitás globális csökkenéséről, amire a hagyományos megközelítés nem képes” – mondta Daniel Pincheria-Donoso, a kutatás egyik szerzője a Silicon Republicnak.

Akik a legnagyobb veszélyben vannak, azok a kétéltűek, náluk a vizsgált fajok 63 százalékánál volt megfigyelhető populációcsökkenés. A halaknál és hüllőknél valamivel jobb a helyzet.

A jelenleg ismert állatfajok felének egyedszáma folyamatosan csökken. Hogy tetézzük a bajt, a nem fenyegetettnek hitt állatfajok közül is sokaknak rohamosan esik a populációja

– mondta Catherine Finn, a kutatás másik szerzője, a Queen’s University Belfast doktorandusz hallgatója.

A kutatást végző tudósok szerint nincs még minden veszve, most még van időnk megmenteni a biodiverzitást, vele együtt pedig az emberiséget is, ehhez viszont drasztikus lépésekre van szükségünk.

Az egyik legegyszerűbb dolog, amit bárki megtehet, hogy olyan étrendre vált, ami sokkal kisebb környezeti terheléssel jár a bolygónk és a velünk együtt élő fajok számára.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.