Most olvasott cikk
Kiderült, hogy melyik étrend a legkörnyezetbarátabb

Kiderült, hogy melyik étrend a legkörnyezetbarátabb

növényi étrend

Egy új kutatás összevetette az alapvetően növényi, de feldolgozottságukban és minőségükben eltérő étrendeket és úgy találta, hogy a teljes értékű növényi étrend a legjobb a bolygónak.

Mi is sűrűn emlékeztetjük rá olvasóinkat, hogy a kóla sült krumplival és ketchuppal ugyan megfelel a szigorú vegán minősítésnek, mégsem tekinthetjük egészségügyi szempontból javallottnak. Egy friss kutatás alapján viszont az is kiderült, hogy a vegán gyorsételek és feldolgozott élelmiszerek nemcsak számunkra, de a bolygó számára is kedvezőtlenebbek, mint az egészségtudatos növényi étrend.

A Harvard T.H. Chan School of Health és a Birmingham and Women’s Hospital által készített kutatás arra jutott, hogy a feldolgozott gabonát és cukrokat tartalmazó növényi élelmiszerek előállítása nagyobb földhasználattal és jelentősebb trágyázással jár az egészségesebb növényi étrendekhez képest.

A növényi étrendek mellett a vörös húst és feldolgozott húskészítményeket tartalmazó táplálkozást is vizsgálat alá vonták, és az eddigi ismereteinkkel szinkronban kiderült, hogy messze ez volt a legkárosabb étkezési módszer környezeti és egészségügyi szempontból is.

A különbség a növényi alapú étrendek között meglepő volt, mert sokszor úgy hivatkoznak rájuk, mint általánosan egészséges és környezetkímélő étrendekre, de ez ennél összetettebb. Félreértés ne essék, nem azt mondjuk, hogy a kevésbé egészséges növényi étrend rosszabb, mint az állati elemeket is tartalmazó. Ennek ellenére az eredményeink azt mutatják, hogy az egyes növényi alapú étrendeknek más az egészségügyi és környezeti hatásuk

– véleményezte az adatokat Aviva Musicus, a tanulmány szerzője, a Harvard táplálkozástudományi tanszékének munkatársa.

Megerősíti az eddigi ismereteinket és újakkal is szolgál

Arra vonatkozóan már eddig is voltak adataink, hogy a teljes kiőrlésű gabonákat, gyümölcsöket és zöldségeket, magvakat, hüvelyeseket, növényi olajokat, teát és kávét tartalmazó étrend kisebb egészségügyi kockázattal jár, mint az édesített vagy cukros üdítőket, gyümölcsleveket, nagy mennyiségű krumplit és édességeket előnyben részesítő növényi étrend, de környezeti terhelés szempontjából eddig nem sok kutatás vizsgálta a különböző plant-based étkezési szokásokat.

„Mivel az emberi egészség alapvetően a bolygó egészségén múlik, az elkövetkező táplálkozási irányelveknek figyelembe kéne venniük az apró fenntarthatósági különbségeket és tudomásul kellene venniük, hogy nem minden növényi étrend rendelkezik azonos egészségügyi és környezeti előnyökkel” – nyilatkozta Daniel Wang, a tanulmány társszerzője.

A kutatás egészségügyi eredményeit 90.884 résztvevő értékeinek elemzésével, a környezeti hatásokat pedig 65.625 résztvevő adatait megvizsgálva kapták a tudósok. A különböző étkezési minták kapcsán egészséges és egészségtelen növényi étkezési kategóriát állítottak fel a vizsgálathoz.

A kutatók kiemelik, hogy az eredményeik tovább erősítik azt a meggyőződést, miszerint függetlenül a növényi alapú étrend minőségétől, az minden esetben egészségesebb és kevésbé környezetterhelő, mint az állati hozzávalókat is tartalmazó étkezési szokások.

(Harvard T.H.Chan)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.