A növényi étrend ígéretesnek bizonyult az emésztőrendszeri daganatos betegségek megelőzésében

Egy idén nyáron publikált metaanalízis egyértelműen rávilágított a növényi étrend védelmi szerepére az emésztőrendszer szerveit érintő rákos megbetegedések kapcsán.

A kínai Shandong University of Tradicional Chinese Medicine kutatóinak nevéhez fűződik az a nyáron publikált metaanalízis, amely tovább erősíti a növényi étrend egészségvédelmi tulajdonságairól szóló ismereteinket.

Az egyetem kutatói 5 adatbázisban kerestek – PubMed, Medline, Embase, Web of Science és Scopus – olyan tanulmányokat, amelyek az emésztőrendszer rákos megbetegedései és az étrend közötti kapcsolatot kutatták.

Az analízishez felhasznált tudományos dokumentumok összesen 3.059.009 alanyt vizsgáltak, amely a kutatók szerint elég magas szám ahhoz, hogy szignifikáns összefüggésekre világíthasson rá az étkezés és a rákos megbetegedések összefüggésében.

Az emésztőrendszer szerveinek rákos megbetegedései – mint a máj- vagy végbélrák – a világ 10 legjelentősebb egészségügyi problémái közé sorolhatók a kutatók szerint. Éppen ezért nagy jelentőségű, hogy tudjuk, milyen módon képes megvédeni minket ezektől a problémáktól az étrendünk.

Összességében nagyon fontos, hogy megértsük és megmutassuk azokat az étkezési szokásokat, amelyekkel nemcsak egészségesebbek lehetünk, de amelyek komoly szerepet játszanak az onkológiai betegségek kezelésében és megelőzésében. A kutatásunk eredménye azt mutatja, hogy a növényi alapú étrend nagyon ígéretesnek bizonyul a rák kialakulásának megelőzésében

– áll a tanulmányban.

Az absztraktban olvasható konklúzió alapján nem volt szignifikáns különbség az egyes rákos megbetegedések elleni védelem szempontjából, a növényi étrend mindegyik kialakulásával szemben hatékonynak bizonyult.

Konzisztens eredmények a növényi étrend pozitív hatásairól

A metaanalízis eredményei egybecsengnek annak a tavasszal napvilágot látott kutatásnak az eredményeivel, amit az Oxfordi Egyetemhez tartozó Nuffield Department of Population Health munkatársai végeztek közel félmillió résztvevő 11 éven keresztül gyűjtött adatait kielemezve.

Az alanyokat négy különböző kategóriába sorolva – átlagos húsfogyasztó, alacsony húsfogyasztó, peszkatáriánus, vegetáriánus – azt az eredményt kapták, hogy a vegetáriánusoknál volt a legalacsonyabb az egyes daganatos betegségek kialakulásának esélye a többi csoporthoz viszonyítva, de a tanulmány megjegyzi, hogy egyéb élettani tényezőket (testmozgás, dohányzás) nem vettek figyelembe.

A pozitív eredmények hatására év elején az Európai Parlament úgy határozott, hogy a tagállamoknak a növényi étrendre való áttérést kéne népszerűsíteniük, hogy így csökkentsék a rákos megbetegedések számát országaikban.

Ezzel együtt számos kutatás állítja, hogy az állati hozzávalók fogyasztása közvetlenül járulhat hozzá a rákos megbetegedések kialakulásához, valamint a vezető halálokok – szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás – előidézéséhez.

Dr. Gergely Anna, a Prove szerkesztőségének Németországban praktizáló dietetikusa pár hónapja szedte össze 12 pontban, hogy melyek azok a negatívumok, amik az állati eredetű hozzávalókhoz köthetők.

(Veg News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.