Új tanulmány: a növényi étrend felülmúlja a ketogén diétákat a rák kockázatának csökkentésében

húsfogyasztás

Egy új tanulmány szerint a növényi alapú étrend felülmúlja a ketogén diétákat a rák kockázatának csökkentésében és kimenetelének javításában.

A JAMA Oncology folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ) hatékonyabban csökkenti a rák kockázatát és javítja a rákkezelés utáni hosszú távú egészségügyi eredményeket, mint a ketogén étrend.

A New York-i Memorial Sloan Kettering Rákkutató Központ hematológus onkológusa, Urvi Shah és Neil Iyengar onkológus által végzett tudományos áttekintés az étkezés és a rák közötti kapcsolatot vizsgálta. A tanulmányban két népszerű táplálkozási mintára összpontosítottak: a TÉNÉ-diétára és a ketogénre.

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy egy adott étrend önmagában képes kezelni a rákot – magyarázza Iyengar. Azonban egyre több bizonyíték utal arra, hogy az étrendi beavatkozások csökkenthetik a rákkezelések mellékhatásait, és esetleg elősegíthetik a rákkezelések hatékonyságát.

Bár a TÉNÉ diéta (amely a teljes értékű, finomítatlan növényi élelmiszerekre helyezi a hangsúlyt, és kizárja a húst, a tejtermékeket és a tojást) és a ketogén diéta (alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú táplálkozás, amely hajlamos állati eredetű élelmiszerekre támaszkodni) mögött meghúzódó koncepciók homlokegyenest ellentétesek, Shah szerint hasznos a kutatás megvizsgálása, hogy megértsük a különbségeket.

Az áttekintésben 46 ketogén alapú és 8 növényi alapú diétás kísérletet végeztek el. A tanulmányok magukban foglalták az intervenciós tanulmányokat is – amelyekben a résztvevőket meghatározott ideig diétához rendelték. A kutatók minden próbaidőszak előtt, illetve után megmérték a biomarkereiket, valamint epidemiológiai (populációs alapú) tanulmányokat folytattak. Az adatok együttes áttekintése után azt találták, hogy a teljes értékű növényi élelmiszerekben gazdag étrend folytatása, következetesen a rák kialakulásának és halálos kimenetelének csökkenésével jár.

A kételyek eloszlatása

Sok páciensünk kérdez erről a két diétáról – mondja Shah. “Gyakran felteszik a kérdést: A cukrok rosszak? A cukrok okozzák a rák súlyosbodását? Emiatt lehet, hogy a keto diéta vonzóbbnak tűnik egyes betegek számára. De sok kérdést kapunk a növényi alapú étrenddel kapcsolatban is, mivel az emberekben egyre jobban tudatosulnak a növényi élelmiszerek egészségügyi előnyei, különös tekintettel a rostok fontosságára, amelyek csak növényekből származnak.”

Iyengar szerint egyre nő a tudatosság azzal kapcsolatban, hogy az életmódbeli beavatkozások, mint a diéta és a testmozgás, hogyan segíthetnek a betegségek leküzdésében.

A legtöbb rendelkezésre álló adat támogatja a teljes értékű, növényi alapú étrendet a ketogén diétával szemben a rák kockázatának csökkentése érdekében.

Arról is beszél, hogy ugyan a ketogén diéta hatékonynak bizonyul a fogyásban, ami fontos a rák kockázatának csökkentésében, de emellett sok más változó is hozzájárul a rák kockázatához – például az étrend minősége, a rostbevitel és a bélrendszerünkben lévő baktériumok összetétele. “A növényi alapú étrend hatékonynak bizonyul e változók többségének kezelésére is, a fogyás mellett” – összegezte Iyengar.

A rák diagnózist követően Iyengar szerint a TÉNÉ-diéta még mindig jobbnak tűnik, mint a keto. “Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az étrendi beavatkozások csökkenthetik a rákkezelések mellékhatásait, és esetleg elősegíthetik a rákkezelések hatékonyabb működését” – mondja a szakember.

Egy egyszerű szabály

Egyre zavaróbb, hogy különböző diétákról és ételekről sokan úgy beszélnek, mintha ezek igazolt gyógymódok lennének és ez sokakat megtéveszthet esetleg. Ha kétségeink vannak, Shah azt javasolja, hogy tartsunk szem előtt egy egyszerű szabályt: ha az étel, amit megeszünk növényekből származik, és nem feldolgozott, akkor jótékony hatással lesz az általános egészségi állapotra, valamint csökkenti az elhízás, a cukorbetegség és a rák kockázatát. „A legjobb, ha előnyben részesítjük az olyan ételeket, mint a hüvelyesek, a magvak, a diófélék, a teljes kiőrlésű gabonák, a gyümölcsök és a zöldségek, és ezeket az ételeket tesszük az étkezéseink nagy részévé” – ajánlja Shah.

Szeretnél kipróbálni egy növényi alapú étrendet, de nem tudod, hol kezdd? Olvasd el a kezdőknek szóló részletes útmutatónkat.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.