Ha szeretsz felfedezni izgalmas ízkombinációkat, akkor a krémes sült paprikás, diós tészta receptje éppen neked való. A különlegessége a paprika és dió harmóniájában rejlik.
A krémes sült paprikás, diós tészta egy olyan fogás, amelyet könnyedén elkészíthetsz otthon is, és garantáltan lenyűgözöd vele a családot, a barátokat vagy a vendégeket.
A tészta alapja a sült paprika és a dió, ami segít elmélyíteni az ízeket és gazdagabb textúrát kölcsönöz a szósznak. A pikánsságért pedig a füstölt őrölt pirospaprika felel, amit tökéletesen kiegészít a petrezselyem és a citrom frissessége. A végeredmény egy karakteres, gazdag ízekkel teli fogás.
Feltétként mi kapribogyót tettünk bele, de a kész ételt kiegészítheted aszalt paradicsommal, pirított magvakkal vagy friss rukkolával is.
Hozzávalók:
- 500 g száraz durumtészta
- 700 g (kb. 4 db) piros kaliforniai paprika
- 100 g dió
- 50 g kapribogyó
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál sörélesztőpehely (opcionális)
- 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 1 teáskanál füstölt pirospaprika
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál friss citromlé
- egy nagy csokor friss petrezselyem
Elkészítés:
- A sütőt melegítsd elő 180 ℃-ra.
- A paprikákat, a diót és a fokhagymagerezdeket (héjában) tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A diót 7-8 perc sülés után vedd ki, amikor már kissé megbarnult. A fokhagymagerezdeket további 15 perc múlva, a paprikát pedig még további 15 perc után, amikor már fekete foltok jelennek meg a külsején.
- Miközben sülnek, főzd meg a tésztát.
- Miután minden megsült, a fokhagymát és paprikát szabadítsd meg a héjától, utóbbit a magoktól is. A paprika esetében nagy segítségedre lehet egy lezárható nejlon tasak – ha ebben hűtöd ki meleg-langyosra a paprikát, a gőz hatására még könnyebb lesz lehúzni a héjukat. (Fontos, hogy ne forrón és ne is kihűlve próbáld meg lehúzni a héját.)
- Ha minden összetevőd készen áll, akkor halmozd a paprikát, a fokhagymát, a diót és a petrezselymet egy késes aprítóba, vagy a botmixer aljába.
- Add hozzá az olívaolajat, a citromot, a sörélesztőpelyhet és fűszerezd pirospaprikával, majd sózd, borsozd.
- Mixeld krémes állagúra és keverd hozzá a tésztához, majd add hozzá a kapribogyót.
- Tálaláskor adhatsz hozzá még ízlés szerint citromot, magvakat vagy rukkolát.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.