Sütés nélküli gesztenyés krémes: finomabb, mint a hagyományos változat

Sütés nélküli gesztenyés krémes

Egyszerűbb, gyorsabb és kevésbé energiaigényes elkészíteni, mint az eredeti változatot, mégis legalább olyan finom: ez a sütés nélküli gesztenyés krémes.

Ezt a receptet elsősorban azoknak ajánljuk, akik kevésbé tapasztaltak a konyhában, ezért nem mernek a klasszikus franciakrémeshez hozzáfogni. De befutó lehet a gesztenyés krémes azoknál is, akik valami egyszerűt, mégis nagyszerűt szeretnének a vasárnapi ebéd mellé vagy épp a vendégeik számára készíteni.

Ráadásul ezt a süteményt akár előző nap is elkészítheted, a keksszel készült alap ugyanis nem szikkad ki úgy, ahogyan a sütést igénylő desszertek esetében az gyakran előfordul.

És még valami: mivel ez a gesztenyés krémes tisztán növényi eredetű összetevőkből áll – tehát se tej, se tojás nem kell hozzá –, hűtőben tárolva nyugodtan fogyaszthatjuk elkészítés után akár 2-3 nappal is.

Segítség a hozzávalókhoz

Vegán keksz: már szinte minden nagyobb szupermarketben kapni állati összetevőket nélkülöző kekszeket. Ezekre nem mindig van külön ráírva, hogy vegán, ezért célszerű lehet az összetevőket elolvasni. Érdemes olyat választani, ami nem üt el túlságosan a gesztenyés krémes ízvilágától. Jól illik hozzá például valamilyen vaníliás vagy csokis keksz.

Vegán vaj: a gesztenyés krémes alapja finomabb lesz, ha a hagyományos 40-60%-os sütőmargarin helyett inkább 70-80%-os, jó minőségű vegán vajat vagy margarint választasz.

Vegán habtejszín: habtejszín alatt nem a flakonos tejszínhabot értjük, hanem a dobozos, folyékony, habosítható, édesített tejszínt. Ennek vegán változatát több szupermarketben, illetve a legtöbb bioboltban és drogériában is megtalálod.

Vaníliás növényi tej: tapasztalatunk szerint a gesztenyés krémes sokkal finomabb lesz, ha vaníliaaroma helyett vaníliával ízesített növényi tejet adunk hozzá. Ilyet szinte minden drogériában és bioboltban találsz. Ha mégsem jutnál hozzá, akkor jobb minőségű vaníliakivonatot vagy vaníliarudat használj, ezek hiányában azonban a vaníliaaroma is megteszi.

Hozzávalók

A gesztenyés krémes alapjához:

  • 300 gramm vegán keksz
  • 120 gramm jó minőségű vegán vaj

A gesztenyés krémhez:

  • 500 gramm gesztenyepüré
  • 2 tasak vaníliapuding (főzős)
  • 700 ml vaníliás növényi tej
  • 8 evőkanál (100 gramm) nádcukor

A tetejére:

  • 500 ml vegán habtejszín
  • cukrozatlan kakaópor

Gesztenyés krémes elkészítése

  1. Először is vedd ki a gesztenyét a fagyasztóból, hogy legyen ideje kiolvadni, amíg elkészül a krémes alapja.
  2. A kekszet késes aprítóban daráld apróra, vagy egy zacskóba téve törd össze egy nyújtófával úgy, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok. A vegán vajat olvaszd meg (ha mikróban olvasztod, alacsony fokozatra tedd, kb. húsz másodpercenként kivéve és átkeverve), és alaposan keverd össze a kekszmorzsával.
  3. Egy közepes méretű, téglalap alakú tepsi vagy jénai tál aljába nyomkodd bele a kekszes mixet: ez lesz a krémes alja. Morzsás lesz, de ez nem baj: igyekezz a kezeddel minél jobban lenyomni, így kevésbé morzsolódik majd felvágáskor. Tedd a hűtőbe legalább egy órára.
  4. A két tasak pudingport keverd villával vagy habverővel csomómentesre a már kimért tejmennyiség egy kis részével és a nádcukorral. A többi tejet egy lábasban forrald fel, vedd a lángot közepesen alacsonyra, majd habverővel folyamatosan kevergetve keverd hozzá a cukorral és kevés tejjel elkevert pudingport. Forrald fel, majd zárd el és tedd félre hűlni. Néha keverj rajta egyet, hogy ne bőrösödjön meg a teteje.
  5. Ha kiengedett a gesztenye, reszeld le és keverd hozzá a kihűlt pudingot. Keverd addig, amíg egynemű állagot nem kapsz, majd öntsd rá a kekszrétegre.
  6. A habtejszínt tedd egy nagyobb tálba, és gépi habverővel verd habbá. Ha olyan kemény habot kapsz, ami akkor sem mozdul, ha megpróbálod fejjel lefelé fordítani, akkor kanalazd rá a gesztenyés rétegre.
  7. A tetejét szórd meg kakaóporral. Az egyenletes eloszlatáshoz segítségedre lehet, ha egy apró lyukú szűrőn keresztül szitálod rá.
  8. Fogyasztás előtt legalább egy órára tedd hűtőbe. Ha azonban tökéletesen szelhető gesztenyés krémest szeretnél, akkor inkább 2-3 órát hagyd a hidegben pihenni.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.