Most olvasott cikk
Vegán krémes: Csenge és Flóra karácsonyi menüje IV. rész (desszert)

Vegán krémes: Csenge és Flóra karácsonyi menüje IV. rész (desszert)

Vegán krémes sütemény

Advent negyedik vasárnapján karácsonyi menüsorunk negyedik receptjével, az est desszertjével készültünk: ez az isteni, elronthatatlan vegán krémes.

Ez a cikk Csenge és Flóra karácsonyi menüjének utolsó, negyedik része. A sorozat többi receptjéért kattints ide, a házigazdák bemutatkozását pedig itt olvashatod el.

Mivel mind a ketten elég spontán emberek vagyunk (családi vonás, be kell vallanunk), ezért egyikünk sincs oda azokért a receptekért, amik úgy kezdődnek, hogy „előző este áztasd be” vagy a közepükön van egy lépés, ami úgy szól, hogy „most pedig pihentesd a hűtőben négy órát”. Legtöbbször nálunk már eltelt az előző este, és amikor receptek után kutatunk, az azért van, mert most azonnal szeretnénk elkészíteni és megenni is.

A karácsony azonban a kevés olyan alkalmak egyike, amikor előre tervezünk és pontosan tudjuk hetekkel előre, mi fog az asztalra kerülni. Ilyenkor, évente egyszer engedjük el a spontaneitás szabadságát, és reméljük, hogy ezzel mások is így vannak, mert ez bizony egy kicsit időigényesebb recept.

(Ellenben egyáltalán nem energiaigényes: az aktív munka nem több vele, mint húsz perc, és lényegében elronthatatlan, ráadásul annyira hihetetlenül finom, hogy szerintünk még az eredetinél is jobb, bármennyire is hihetetlen ez egy olyan süteményről, aminek eredeti változata nagyon nem vegán.)

Bár nem kell előző este elkészíteni, mégis érdemes, főleg akkor, ha vannak más elemek az ünnepi menüsoron, amiket frissen jó tálalni. Ez a sütemény ugyanis másnaposan nem hogy rosszabb, de még jobb is, így ha szeretnél az aznapi készülődésekkel időt spórolni, akkor ez a recept legyen az, amit előző nap elkészítesz.

Ha pedig valaki megpróbálkozna az egy fokkal nehezebb franciakrémes elkészítésével, akkor ahhoz is adunk neki segítséget, csak olvass tovább.

Apropó, ünnepi menüsor: ez a rész a karácsonyi receptsorozatunk utolsó része, ami azt jelenti, hogy az előételhez, leveshez és főételhez már az advent során hoztunk receptet. Úgyhogy ha még nincs terved, meleg szívvel ajánljuk az egész menüsorunk elkészítését a szentesti vagy karácsonyi vacsorához:

Előétel: tarte soleil, azaz nappite aszalt paradicsommal és dióval

Leves: francia hagymaleves többféle hagymából

Főétel: agavés-mustáros rizslapba csomagolt laskasült

Ha bármit elkészítesz a menüsorból, lőj róla egy fotót és oszd meg a Veganuár Facebook-csoportban! Mindig feldobja a napunkat, amikor látjuk, hogy elkészítitek a receptjeinket. ♡

Megfelelő összetevőkből tökéletes krémest

Leveles tészta: tökéletes hozzá a bolti, és a legtöbb hűtős leveles tészta vegán is. De ha a karácsony szelleme téged kreatív konyhatündér alakjában száll meg, akkor a házi leveles tészta receptünket is használhatod.

Növényi tej: bármilyen fajta jó hozzá, lehet édesített vagy édesítetlen is. Ha nagyon édes, akkor először érdemes kevesebb cukrot/agávészirupot tenni bele, kóstolni, majd pótolni, ha kell. A vaníliás növényi tej nagyon illik hozzá, és akkor különösen ajánljuk, ha kivonat/esszencia/vaníliarúd helyett csak vaníliaaromát tudsz beszerezni.

Kókusztej: A light változatot nem ajánljuk, mert túl vizes, nem adja meg azt a krémességet a süteménynek, amit a legalább 20% zsírtartalmú kókusztej. Ha mégis lightot használsz, egészségügyi okok miatt például, akkor inkább csak egy konzervet tegyél bele.

Vanília: ha hozzájutsz, akkor vaníliarudat, igazi vaníliából készült esszenciát vagy kivonatot használj. Az „aroma” majdnem mindig mesterséges vaníliát jelent, és ez egy muffinban oké, de egy olyan süteményben, mint a krémes, ahol a vaníliáé a főszerep, érződik a különbség. Ha csak vaníliaaromához jutsz hozzá, akkor érdemes kicsit kevesebbet használni belőle, és natúr helyett vaníliás növényi tejből főzni a krémet. Ez saját tapasztalatunk alapján sokat tud dobni a végeredményen.

Vegán habtejszín: már több márkának is van vegán habtejszíne, de vigyázz: a „növényi zsírral készült habtejszín” és hasonló kifejezések nem jelentik, hogy egy termék vegán. Sokszor ezek is tartalmaznak némi állati eredetű tejszínt, ezért mindig olvasd el az összetevőket. Alternatívát a vegán habtejszínre nem tudunk ajánlani – készítettünk franciakrémes-prototípust aquafabával, azaz a csicseriborsó-konzerv levével (úgy használható, mint a tojásfehérje), de hogy is mondjuk… nem sikerült. Ha olyan varázslatos bolt van a közeledben, ahol lehet dobozos „vegán tojásfehérje” névre keresztelt terméket venni, akkor azzal is kipróbálhatod, valószínűleg működni fog.

Hozzávalók

Az alaphoz:

♡ Két csomag (540 gramm) friss (hűtős) leveles tészta

A vaníliás réteghez:

♡ 1 liter növényi tej
♡ 1 bögre étkezési keményítő (120 gramm)
♡ 2 konzerv zsíros kókusztej (2×400 gramm)
♡ 4 teáskanál vaníliakivonat vagy -esszencia, vagy egy vaníliarúd
♡ 120 gramm cukor vagy 80 gramm agávészirup (ízlés szerint lehet több)
♡ fél teáskanál kurkuma (a színe kedvéért, de elhagyható)

A habréteghez:

♡ 500 ml felverhető vegán habtejszín
♡ 1 csomag habfixáló

A kávémázhoz (opcionálisan a franciakrémeshez):

♡ 15 dkg porcukor
♡ 40 ml növényi tej
♡ 30 ml kávé (instant vagy főzött is jó)
♡ 1 teáskanál étkezési keményítő
♡ 30 gramm vegán vaj

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
  2. A leveles tésztákat terítsd ki két sütőpapírral bélelt tepsin, majd mindenhol, sűrűn szurkáld meg őket villával. Ezzel megakadályozzuk, hogy a tészta egyenetlenül emelkedjen meg sütés közben. A teljesen felmelegedett sütőben a leveles tésztákat kb. 15-20 perc alatt süsd világos aranybarnára (egyszerre egyet).
  3. A habréteghez 500 ml vegán habtejszínt egy csomag habfixálóval verj fel, majd tedd hűtőbe. Gépi habverővel gyorsabb, de a legtöbb növényi habtejszínt kézzel is fel lehet verni.
  4. Miközben a tészta sül, készítsd el a vaníliás réteget. Tegyél egy bögre (120 gramm) kukoricakeményítőt egy nagyobb lábasba, és habverővel folyamatosan kevergetve szép lassan adagolj hozzá egy liter tejet. Először épp csak annyit, amennyivel csomómentesre tudod keverni, majd fokozatosan a többit.
  5. Keverj hozzá két konzerv kókusztejet (ha olyan kókusztejed van, amiből kivált a sűrű felső rész, akkor az alján lévő vizet ne használd fel), 120 gramm cukrot vagy 90 gramm agávészirupot, négy teáskanál vaníliakivonatot/vaníliaesszenciát, vagy egy egész vaníliarudat. Ha vaníliarudat használsz, vágd fel középen, a hasánál, mielőtt a tejbe teszed. A színe kedvéért opcionálisan tehetsz hozzá ½ teáskanál kurkumát.
  6. Folyamatosan kevergetve kezdd el főzni közepesen magas lángon, majd ha kezd besűrűsödni, vedd le a lángot alacsonyra, és továbbra is folyamatosan kevergetve főzd 4-5 percig. Zárd el és keverd még egy percig, ugyanis még hűlés közben is sűrűsödni fog.
  7. A krémet hűtsd legalább langyosra, mielőtt a leveles tésztára teszed (kb. húsz perc). Ezalatt pár percenként keverj rajta néhányat, ezzel elkerülve, hogy becsomósodjon.
  8. A vaníliás krém felét simítsd el az egyik leveles tésztán, majd tedd hűtőbe, amíg nagyjából megszilárdul (kb. egy óra). Ezután simítsd el rajta a krém másik felét is. Így, két fázisban dolgozva megakadályozzuk, hogy a krém lefolyjon a tésztáról. Ha pont akkora a tepsid, amekkora a tészta, és elég mély ahhoz, hogy az egész krém beleférjen, akkor ráteheted az összes krémet egyszerre. Tedd félre (még ne tedd rá a másik leveles tésztát).
  9. Közben készítsd el a kávémázat. Egy pohárba tegyél egy teáskanál keményítőt, add hozzá a tej felét (20 ml), villával keverd csomómentesre, majd add hozzá a tej másik felét és 30 ml kávét. A porcukrot tedd egy kis lábasban a tűzhelyre, és habverővel folyamatosan kevergetve adagold hozzá a tejeskávét. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve melegítsd addig, hogy épp csak forrjon, majd zárd el. Keverj hozzá 30 gramm vegán vajat, majd ha teljesen felolvadt, még egy percig kevergesd.
  10. Ha a kávémáz langyosra hűlt, öntsd rá a felső réteg leveles tésztára (a felső réteg ekkor még nem kerül rá a sütemény tetejére). Még mielőtt teljesen kihűl a máz, vágd fel a leveles tésztát akkora kockákra, amekkora szelet krémeseket szeretnél, majd helyezd a tészta négyzeteket a sütemény tetejére (a habrétegre). Így fel tudod majd szeletelni a krémest anélkül, hogy szétnyomnád a habot és a vaníliakrémet. Pihentesd hűtőben legalább két órát, mielőtt felvágod.

 


Elkészítetted? Oszd meg az alkotásod a 20.000 fős Veganuár közösséggel.

Csenge és Flóra karácsonyváró menüje ezzel teljes lett. Olvasd el a korábbi részeket itt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.