Most olvasott cikk
Így tartsd távol a mókusokat a madaraknak szánt eleségtől

Így tartsd távol a mókusokat a madaraknak szánt eleségtől

Mókus a madáretetőn

Sokan nem örülnek, ha hívatlan vendégek dézsmálják a madarak eleségét, de akad pár trükk, amely bevethető a mókusbiztos madáretetőért. Ezek a kisállatok érzékenyen reagálhatnak például egyes fűszerekre, de egy nagyobb rugó is megnehezítheti a dolgukat.

Ha elszántad magad arra, hogy madáretetőt szerelj a kertedbe vagy az ablakodba, az két okból történhet. Állatbarát indíttatásból vagy önmagad kedvéért, hogy gyönyörködhess az eleségért érkező madarakban. Vagy mindkettő.

Sokszor azonban a képletbe belerondít pár betolakodó: a mókusok. Bennük is lehet gyönyörködni, sőt, sokan még örülnek is ezeknek a hívatlan vendégeknek. Számos madárbarát számára azonban vállalhatatlan ez a kompromisszum. Ők bosszankodnak amiatt, hogy a szárnyasoknak kikészített eledelt mókusok dézsmálják. Az ő kedvükért gyűjtött össze pár tippet a Green Matters.

A mókusbiztos madáretető ismérvei

A piacon rengeteg típusú madáretető fellelhető, köztük kimondottan mókusbiztos verziók is. Amennyiben már előre tudod, hogy madarakat szeretnél etetni és meglesni, érdemes lehet egy ilyet választani. Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy sok kitartó és okos mókus ezeknek is kitanulja a nyitját, és vígan csemegézik belőle.

A Birds and Blooms szerint a mókusok érzik a fűszerek ízét, a madarak viszont nem. A csípősség így a kezedre játszhat, ha mókusbiztos madáretetőre vágysz. A lap szerint a recept a következő: 4,5 kilogramm madáreleséghez kell hozzáadni egy evőkanálnyi Cayenne-borsot.

Nem mindegy az sem, hol van a madáretető. Kerítésről vagy például fáról is rá tud ugrani a mókus, ha faoszlopon helyezkedik el, azon könnyedén felmászik. Fel kell mérni minden lehetőséget „mókusszemmel” a madáretető kihelyezése előtt. Semmiképp ne becsüld alá a képességeit: bár a közönséges mókus mindössze 20-30 centiméter hosszú, akár két méterre is képes elugrani.

Jó trükk lehet még rugót húzni a madáretető földbe szúrt állványára. Így – abban az esetben, ha egyéb irányból nem fér hozzá – a kisállat újra és újra a földön köt majd ki.

A mókusok nemcsak a csípős, intenzív ízekre reagálnak érzékenyen, de bizonyos illatokat, szagokat is igyekeznek kerülni. Egyes megfigyelések szerint például az Irish Spring (Ír tavasz) márka szappanjait is borzasztó büdösnek érzik. Hogy egyéb illatokkal kapcsolatban is vannak-e ellenérzéseik, ezzel kapcsolatban egyénileg lehet kísérletezni.

Mikor érdemes madarakat etetni?

A madarak számára a téli időszakban nehezebb a megfelelő energiadús táplálék beszerzése, ezért ilyenkor jobban rászorulnak az emberi segítségre. A Mályi Természetvédelmi Egyesület szerint október végétől április közepéig, végéig ideális etetni őket.

Fontos, hogy ha elkezdjük az etetést, akkor nem szabad abbahagyni, mert a könnyű táplálékforrás megvonása hidegebb éjszakákon a madarak pusztulásához vezet. Az etetés akár április közepéig, végéig is eltarthat. Az ideális etetési intervallum október végétől április közepéig, végéig tart. Ha új helyen szeretnénk megkezdeni a madarak etetését, akkor már szeptember első harmadában is elkezdhetjük

írja az egyesület tájékoztató cikkében.

Ha tehát télen etetted a madarakat, még most se hagyd abba! Ebben a hónapban még nyugodtan kirakhatsz nekik sótlan, nem pörkölt magvakat, almát, főtt tésztát vagy épp főtt zöldségeket. A lényeg, hogy kenyeret, morzsát, lisztet, nyers tésztát vagy pattogatott kukoricát semmiképp ne rakj a madáretetőbe.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.