Most olvasott cikk
Sürgősen kecske-örökbefogadókat keresnek: etikusan oldanák meg az állatinváziót

Sürgősen kecske-örökbefogadókat keresnek: etikusan oldanák meg az állatinváziót

Hegyi kecskék csoportja

Hatszor több az ideálisnál a vadkecse egy olasz szigeten, ezért a polgármester az állatok leölése helyett örökbeadással kezelné a kecskeinváziót. A jelentkezőknek maguknak kell elkapni az állatokat, és 15 napjuk van az elszállításukra.

A legelterjedtebb megoldás arra a problémára, ha egy adott területen túlszaporodik egy bizonyos faj, hogy ritkítják a populációt. Alicudi sziget polgármestere, Riccardo Gullo azonban elzárkózott ettől a fajta megoldástól, pedig a vadkecskék száma jóval több már az ideálisnál. A Szicíliához közel eső, öt négyzetkilométeres sziget lakosainak száma mintegy száz fő, optimális esetben a kecskék száma ezzel megegyező. Mostanra azonban meglehetősen túlszaporodtak a szigeten ezek az állatok: becslések szerint hatszáz egyed élhet ott.

A kecskeinvázióra a polgármester egy egyedi ötlettel reagált. Elindította a „Fogadj örökbe egy kecskét” nevű programot – adta hírül a CNN.

Nem akarjuk lemészárolni az állatokat, ezért inkább örökbe szeretnénk adni őket. Bárki kérhet magának kecskét, nem kell hozzá gazdálkodási ismeretekkel rendelkeznie, és mennyiségi korlátozás sincs

nyilatkozta a polgármester.

Mindenki maga gyűjti be a kecskéjét

Néhány kitételnek azért meg kell felelni a jelentkezőknek, ismerte be Gullo. Ezek a következők:

  • rendelkezni kell hajóval, hogy a friss kecsketulaj el tudja szállítani az állatokat a szigetről;
  • mindenkinek magának kell elkapni a kiszemelt példányokat;
  • az igénylést egy 16 eurós (6200 forintos) illetékbélyeg kifizetésével kell hivatalossá tenni;
  • miután pedig megkapta a kérvényező a zöld jelzést, 15 napja van arra, hogy begyűjtse és elszállítsa a neki megítélt számú állatot.

Az eredeti felhívás április 10-ig tartott, a polgármester azonban előre leszögezte, újra és újra meg fogja hosszabbítani a kiírást. Egészen addig, amíg fel nem számolták a kecskeinváziót. A cél, hogy csak néhány egyed maradjon a szigeten, akikkel a turisták pózolhatnak.

Gullo elárulta, sokan jelentkeztek már kecskéért, köztük olyanok is, akik kecskesajtot gyártanak.

Jobban örülnénk, ha az örökbefogadók inkább háziasításban gondolkodnának, mint abban, hogy megeszik majd őket

– mondta a polgármester. Ugyanakkor utóbbi sem kizáró ok, a hatóságok nem vizsgálják a jelentkezők szándékait.

A kecskeinvázió húsz évvel ezelőttre vezethető vissza

A szicíliai regionális kormány szerint Alicudi szigetére körülbelül húsz éve vitte be a kecskéket egy gazda, majd szabadon engedte őket. Ezek az állatok aztán fokozatosan a sziget ikonikus alakjaivá váltak, a helyi képeslapok és fotók központi szereplőivé.

Paolo Lo Cascio volt tanácsos azonban már 2008-ban arra hívta fel a figyelmet, hogy a faj túlszaporodott, lassan kezelni kell ezt a problémát. Mostanra pedig lakóterületekre és házakba mennek, lelegelik a növényzetet a parkokban, valamint a magánkertekben is.

„Csoportosan mozognak és károkat okoznak, egyszerűen túl sokan vannak” – mesélte Gloria, akinek van egy kávézója Alicudi kikötőjében. Elárulta, volt egy állat, aki rendszeresen beült az asztal alá. „Ennek volt némi vendégcsalogató jellege, de aztán elkezdtünk aggódni amiatt, hogy esetleg megharaphat valakit.”

A kávézó tulajdonosa alapvetően jó ötletnek gondolja a polgármester kezdeményezését, abban azonban már nem biztos, hogy a kivitelezés is zökkenőmentes lesz. Habár üdvözölte az intézkedést, megkérdőjelezte annak megvalósíthatóságát. „Hogyan hozzák majd le a kecskéket? Helikopterrel talán kettőt-hármat lehetne egyszerre szállítani. Szép javaslat, de a logisztikai háttér még kérdőjeles.”

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.