Most olvasott cikk
Égési sérülések jelentek meg a bolti csirkehúsokon

Égési sérülések jelentek meg a bolti csirkehúsokon

égési sérülések a bolti csirkehúsokon

A BBC tíz nagy brit szupermarketláncot kérdezett meg arról, hogy az általuk árult csirkék hány százalékának vannak égési sérülései. A bőrön látható fekete elszíneződést az okozza, hogy a madarak sok időt töltenek a saját piszkukban, ezért az ürülékükben található ammónia bőrégést okoz.

Tíz szupermarketből mindössze öt válaszolt a BBC megkeresésére, amikor az általuk árusított csirkéken található égési sérülésekről érdeklődött az újság. Az angol nyelven „hock burns” elnevezésű fekete elszíneződések az ammóniával való hosszas érintkezés következtében alakulnak ki.

A bőrégés annak a jele, hogy az állatokat olyan körülmények között tartják, ahol hosszú időn keresztül kénytelenek a saját ürülékükkel érintkezni. Az ilyen égési sérülésekkel rendelkező állat továbbra is fogyasztható, ám a vásárlók érthető okok miatt kevésbé választják az ilyen árut. Ezért a feldolgozóüzemek sok esetben igyekeznek eltüntetni a barnás-feketés foltokat.

Kate Parkes, az RSPCA baromfispecialistája úgy nyilatkozott, hogy „sajnos nagyon jellemző a nagyüzemi állattartásban” ez a jelenség, és sokkal nagyobb az esélye az előfordulásnak, ha a madarakat „rosszul tartják”.

A baromfitenyésztők számára ismert az égési sérülés jelensége

Az iparban az égési sérülések jelentkezésének kívánatos mértéke maximum 15 százalék, ám a tapasztalatok alapján ennél jóval magasabb az előfordulási arány.

Egy 2005-ös elemzés alapján az áruházban kapható csirkék akár 82 százalékán is lehetnek ilyen égési sérülések. A BBC által megkérdezett áruházak a következő adatokat szolgáltatták:

  • Tesco – 26,3 százalék
  • Sainsbury’s – 20 százalék
  • Asda – nincs adat
  • Morrisons – nincs adat
  • Aldi – 33,5 százalék
  • Coop – 36,7 százalék (legmagasabb)
  • Lidl – nincs adat (aktivisták szerint: 74 százalék)
  • Waitrose – 2,7 százalék (legalacsonyabb)
  • Iceland – nincs adat
  • Ocado – nincs adat

A brit Lidl értékei nem az üzlettől származnak, hanem az Open Cages állatvédő szervezet aktivistáitól. Az önkéntesek kilenc város huszonkét Lidl üzletében ellenőriztek több mint 500 csirkét. Az általuk jelentett adatok alapján a boltban kapható csirkék háromnegyedén megtalálható volt az ürülék által okozott bőrégés.

A Lidl egyik szóvivője visszautasította a magas értékeket, és elmondta, hogy a saját adataik teljesen mást mutatnak, ám ezeket nem osztotta meg. Mindenesetre az üzlet jelezte, hogy rövidesen kiad egy átfogó állatjóléti jelentést.

Maximálisan komolyan vesszük az állatok jólétére vonatkozó szabályozást, és a beszállítóláncot rendszeresen ellenőrizzük független vizsgálatokkal, hogy biztosítsuk az elvárt előírásokat

– mondta a szóvivő.

A Waitrose alacsony értékei az áruház beszámolója szerint annak köszönhetők, hogy figyelemmel kísérték a tartási körülményeket, valamint képzéseket tartottak a tenyésztőknek. Állításuk szerint ezzel a hozzáállással 2014 és 2022 között 80 százalékkal sikerült csökkenteniük az égési sérüléseket az általuk árult csirkéken.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.