Most olvasott cikk
Egyre kevesebb marhahúsra fáj a csúcsfogyasztó argentinok foga

Egyre kevesebb marhahúsra fáj a csúcsfogyasztó argentinok foga

Közeli fotó a kamerába néző szarvasmarhákról. Csökken az argentin marhahúsfogyasztás.

Ha lassacskán is, de csökken Argentínában a marhahúsfogyasztás. Még mindig az élen járnak globális tekintetben, de bizonyos tényezők megtörik a lendületet.

Argentína több szempontból is a marhahús országának tekinthető. A latin-amerikai állam a világ legnagyobb marhahústermelői közé sorolható. A marha- és borjúhústermelés az első becslések szerint 2023-ban is meghaladta az országban a hárommillió tonnát. Ezzel még nem érik utol az Egyesült Államokat, Brazíliát, az Európai Uniót, Kínát és Indiát sem, de a globális top 10-be azért kényelmesen beleférnek.

A rendelkezésre álló marhahús egy főre jutó mennyiségének tekintetében azonban már egyetlen ország sem tud felülkerekedni az argentinokon. Ennek adagja itt közel 47 kilogramm volt 2020-ban. Összevetésképp: Magyarországon ez az érték ugyanebben az időszakban 4,55 kilogramm volt.

Egy ideje mindenesetre úgy tűnik, egyre kevésbé éhezik a marhahúsra Argentína, csökken ugyanis a fogyasztás. A One Green Planet cikke szerint ez „többek között a vegetáriánusok növekvő számának is tulajdonítható”, az összkép azonban valójában ennél komplexebb.

Egyre több a húsmentesen étkező argentin

Azt a Vegan FTA nonprofit vegán szervezet is kijelentette, hogy Latin-Amerikában is egyre többen vannak azok, akik kizárnak minden – vagy legalább bizonyos – állati terméket az étkezésükből. Különösen januárban, amikor világszerte sokan kísérleteznek a vegán életmóddal. Egy 2022-es felmérés alapján az argentin lakosság 12 százalékát teszik ki együttesen a vegetáriánusok és a vegánok. Ez pedig három százalékpontos növekedést jelent az előző évhez képest.

Latin-Amerika-szerte a vegetarianizmus még mindig kissé furcsának számít. De mióta megnyitottunk, további négy-öt vegetáriánus étterem nyílt. Ez egy új hullám

idézi Nicolas Kasakoffot, egy Argentínában működő vegetáriánus étterem társtulajdonosát a The Guardian.

A marhahúsfogyasztás visszaesőben, de a csirkék kárára

A húsmentes étkezés argentin térnyerése és a marhahúsfogyasztás lassú csökkenése mellett ugyanakkor látni kell az érem másik oldalát is. Argentína lakosságának jelentős része ugyanis nem egészségügyi megfontolásból vagy éppen az állatok jogainak tisztelete miatt nem eszik már (annyi) marhahúst, mint korábban.

A marhahúsfogyasztás csökkenésével párhuzamosan más húsok – például a csirke- és sertéshús – fogyasztása megugrott. A magas infláció, amely a marhahús árán is meglátszott, jelentős mértékben hozzájárult ehhez. Az IPCVA, a hústermelők szakmai szervezete szerint a marhahús népszerű típusa, a bife ancho esetében egy szelet ára egy év alatt több mint négyszeresére nőtt. Míg 2022 decemberében ezer argentin pesót (424 forintot) kellett kifizetni érte, 2023 végén már több mint 4500-at (azaz több mint 1900 forintot).

„Elkezdtem kevesebb vörös húst és több csirkét vásárolni” – mesélte a Buenos Aires Timesnak tavaly szeptemberben Soledad Nocito egyetemi tanár. Hozzátette, két munkahelyen dolgozik, hogy megéljen. Emellett arról is beszélt, hogy nem kizárólag csirkével próbálja helyettesíteni étrendjében a marhahúst, zöldségekből is többet vett az elmúlt időszakban.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.