Most olvasott cikk
Kiszámolták: a szejtán karbonlábnyoma 130-szor kisebb, mint a marhahúsé

Kiszámolták: a szejtán karbonlábnyoma 130-szor kisebb, mint a marhahúsé

A LoveSeitan új elemzése összehasonlítja a szejtán szénlábnyomát az állati eredetű termékekkel, amelyekről kiderült, hogy a vegán húspótlóhoz képest nagy a különbség.

A LoveSeitan nevű márka által közzétett új adatok azt mutatják, hogy a növényi alapú húsalternatíva szénlábnyoma 130-szor kisebb, mint a marhahúsé.

Az elemzést a Thrust Carbon készítette, amely megmutatta a szejtán szénlábnyomát a marhahússal, bárányhússal, sajttal, csirkével és tofuval összehasonlítva. Az adatok szerint a szejtán 100 kilogrammonként mindössze 46,6 kilogramm szén-dioxid-egyenérték-kibocsátást jelent.

Ezzel szemben a marhahús, amelyet széles körben az egyik legkevésbé fenntartható élelmiszernek tartanak, 100 kg-onként 6000 kg, míg a bárányhús 2400 kg CO2e-kibocsátásért felel.

A sajt és a csirke, bár lényegesen kisebb mennyiségben, szintén rosszul teljesít a szénlábnyom-skálán. A sokak által kedvelt tejtermék, a sajt 100 kg-onként 2100 kg CO2e-egyenértéket termel, míg a csirke előállítása 100 kg-onként 600 kg szén-dioxid-egyenérték kibocsátásával jár.

A növényi alapú élelmiszerek ökológiai lábnyoma minden elemzésben alacsonyabb szokott lenni, a tofu fele annyi CO2e-t termel, mint a csirke, és hússzor kevesebbet, 300kg-ot bocsát ki 100kg termékenként, mint a marhahús.

A hírre azt követően került sor, hogy a közelmúltban indult útjára a 2021. október 18-án tartandó, első ízben megrendezésre kerülő Szejtán Világnap. Az új kezdeményezés célja, hogy megünnepeljék a szejtán sokoldalúságát, mint a vegán húsalternatívák alapanyagát, és egyben tisztelegjenek George Ohsawa, a japán író és a makrobiotikus étrend megalapítója előtt, akinek a szejtán kifejezés megalkotását köszönhetjük.

“Ez az elemzés kiváló példája annak, hogy a szejtán miért sokkal jobb a környezet számára, mint az állati eredetű termékek. Arra számítunk, hogy ettől az új adattól kétszer is meggondolják az emberek, mielőtt a marhahúst, bárányt, csirkét vagy sajtot választják a következő étkezésükhöz. Természetesen tökéletes alternatívaként ajánljuk a szejtánt – egészségesebb és összehasonlítva apró szénlábnyomot hagy maga után”

– mondta Steve Swindon, a LoveSeitan társalapítója.

Hozzátette, hogy akit valóban érdekel a klímaváltozás, de közben finom burgerekre is vágyna, gondoljon bele, hogy 130 darab szejtánburgert ehet büntetlenül, mire eléri egyetlen marhahúsos burger szénlábnyomát.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.