Most olvasott cikk
Az ausztrálok egyharmada csökkentette húsfogyasztását

Az ausztrálok egyharmada csökkentette húsfogyasztását

Az ausztrálok az egyik legnagyobb húsfogyasztók az egész világon. A lakosság jelentős része azonban csökkentette a húsfogyasztását az elmúlt 12 hónapban. 

Az ausztrál Griffith University legújabb felmérése alapján az egyik legnagyobb húsfogyasztóként számontartott ország lakosainak közel egyharmada (32,2 százaléka) csökkentette az elmúlt egy esztendőben a húsfogyasztását. Emellett csupán 3,3 százalék az, aki több húst eszik, mint előtte. A húsfogyasztás csökkentésének elsődleges indoka az ausztrál lakosok körében egészségük védelme. Az állati eredetű élelmiszerek és a vezető halálokaink között húzódó kapcsolat egyre több ember számára nyilvánvaló, ez pedig, úgy tűnik, elég motiváló erővel bír ahhoz, hogy sokan visszavegyenek a húsfogyasztásukból.

Második helyen a környezetvédelmi indokok álltak, ezután következtek az állatjóléti, valamint etikai érvek. Végül az anyagiak és a hozzáférhetőség zárta a sort. Érdekes módon azok, akik növelték a húsfogyasztásukat, szintén a személyes egészséget jelölték meg elsődleges indokként.

Az ausztrálok árérzékenyek

A kutatás 18 és 84 éves kor közötti ausztrál fogyasztókat vont be, akiknek 80,8 százaléka nő volt. A válaszadók között mindenféle étrendet követő – így mindenevő, peszkatáriánus, reduktáriánus, vegetáriánus és vegán is – megtalálható volt. A leginkább fogyasztott hús a csirke, növényi vonalon pedig a legnépszerűbb fehérjeforrások a hüvelyesek voltak.

Azok közül, akik az elmúlt egy évben változtattak az étkezési szokásaikon (csökkentették a húsfogyasztásukat), sokan nyilatkoztak úgy, hogy szándékukban áll növényeket előnyben részesítő étrendet követni. Ebbe egyaránt beletartoznak azok, akik mindenevő étrend mellett szándékoznak növényi alapú étkezéseket is folytatni, és azok is, akik a kizárólag növényi alapú étrendre állnának át.

A felmérésből kiderült az is, hogy az ár, valamint a hozzáférhetőség a két legfontosabb faktor, ami hatással van a legtöbb vásárlóra az új növényi termékek megvásárlásakor, visszatérő vásárlók viszont akkor lesznek, ha az íz és a tápérték is megfelelő.

A válaszok alapján a legtöbben online tájékozódnak a növényi termékekről, de a résztvevők 58,6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az új termékek felfedezésében nagy szerepet játszanak náluk a boltok és az éttermek.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.