Etikai kódex

A Prove minden munkatársa önszántából elfogadja és törekszik az etikai kódex mindenkori betartására.

Hitelesség: Vállaljuk, hogy minden állításnak, hírnek és információnak alaposan utánajárunk, változatos, magas minőségű forrásokra hivatkozunk és amennyiben a cikk megköveteli, szakmai lektor segítségét kérjük.

Saját terület: A különböző rovatainkhoz különböző szakmabeli, magas végzettséggel rendelkező írók tartoznak. Minden munkatársunk arról fog írni, amiben elegendő tapasztalata és akkreditált végzettsége van. A legfontosabb, komplex tudást igénylő cikkeinket laikus nem írhatja meg, kizárólag szakember. Ilyen például a klímaváltozás, a bonyolult mezőgazdasági folyamatok, a táplálkozástudomány vagy a testi és mentális egészség.

Közérthetőség: Törekszünk arra, hogy a bonyolult, összetett témákat is egyszerű, olvasmányos cikkben adjuk át, ugyanakkor ne vegyünk el a téma mélységéből és fontosságából a leegyszerűsítéssel.

Számonkérhetőség: Időnként hibázhatunk, de ezt soha nem rejtjük el. Minden tartalmi, helyesírási, stilisztikai hibát jelezhetnek az olvasóink a szerkesztőségnek vagy a cikk írójának, amit mi ellenőrzünk és szükség esetén javítunk. A helyreigazítást pedig jól láthatóan feltüntetjük a cikkben.

Adatvédelem: Az adatkezelési tájékoztatóban ( https://prove.hu/adatkezelesi-nyilatkozat/ ) feltüntetett módon kezeljük a látogatók adatait. Kifejezetten érzékeny információkat nem tárolunk, a tárolt adatokat pedig soha nem értékesítjük bevételszerzés céljából.

Átláthatóság: Írásainkban soha nem közvetítünk semmilyen politikai, vállalati érdeket. Amennyiben hirdetésről/PR cikkről van szó, azt jól láthatóan feltüntetjük. Továbbá egyetlen munkatársunk sem fogad el ajándékokat, pénzt, szolgáltatásokat vagy egyéb javakat, hogy visszaélve a hatalmával, előre nem egyeztetett módon megjelenést, linkeket, PR cikkeket kínáljon fel.

Védjük a forrásainkat: Ha valaki beszámol nekünk exkluzívan és anonim módon valami olyanról, ami rá nézve veszélyes, akkor a kérésére senkinek nem továbbítjuk a kilétét.

Nem propagálunk: Bár a témáink és a személyes elveink ismertek, mindig kritikusak, őszinték és objektívek maradunk, amennyire lehetséges és megoldható, hogy az igazságot szolgáljuk.

Vélemények: A véleményeket és a tényeket elkülönítjük. A „Vélemény” rovatban teret engedünk változó gondolatoknak, amik nem minden esetben egyeznek meg a mi álláspontunkkal, de vitaindító, gondolatébresztő lehet olvasóink számára. Minden más rovatnak/cikknek azonban forrásokkal és alapos utánajárással kell rendelkeznie publikálás előtt.

Minőségi újságírás: Soha nem leszünk kattintásvadász, ferdítő, uszító, túlzó vagy túlságosan negatív hangvételű lap.

Ártatlanság joga: Szerzőink nem írnak meggondolatlan, saját véleményen alapuló, túlzó, lejárató, bizonyíték nélküli feltételezéseket senkiről.

Kollégák tisztelete: Segítjük egymás és más újságírók munkáját.

Misszió: Elsősorban mindig a közjóért írunk, nem pedig üzleti érdekből.