Az évek óta tartó trend nem akar megszakadni. A németek tavaly ismét kevesebb húst fogyasztottak, mint az azt megelőző évben, vagyis újból negatív rekord született a húsfogyasztást illetően. A mezőgazdasági miniszter a változásban rejlő üzleti lehetőségekre hívta fel a figyelmet.
A húsfogyasztás további csökkenését jelzik a német mezőgazdasági információs központ előzetes számadatai – írta meg a Clean Energy Wire. A régóta tartó folyamat tavaly csupán 0,8 százalékos csökkenéssel zárult az azt megelőző évhez képest, de ez így is rekordalacsony érték.
A csökkenés egyik oka nagy valószínűséggel a változó étkezési szokások. Emellett egyre többen vannak tisztában a húsfogyasztás egészségünkre, a környezetre és az éghajlatra gyakorolt negatív hatásaival is, ami szintén oka lehet a csökkenésnek
– írta a mezőgazdasági minisztérium sajtóközleményében.
Egy német állampolgár tavalyi húsfogyasztása átlagosan évi 51,6 kilogramm volt. Marhahúsból és borjúból volt a legnagyobb a csökkenés, átlagosan 6,3 százalékkal kevesebb fogyott ebből a húsfajtából, mint 2022-ben. Disznóhúsból 2,1 százalékos volt a csökkenés. Csirkéből viszont nőtt a fogyasztás a 2022-es évhez képest, 12,2 kilogrammról 13,1 kilogrammra.
A németek egyre több figyelmet fordítanak az egészségükre, a környezeti hatásokra és az állatjólétre, ha az étrendjükre gondolnak. A mezőgazdaságnak, a kereskedelemnek és a politikának együttesen efelé kellene közelednie, hogy időtálló módon fejlesszük az állattartást Németországban
– mondta Cem Özdemir német agrárminiszter, és hozzátette, „ki kell használni az új piaci lehetőségeket”. Véleménye szerint az állattenyésztők jó bevételt tudnának elérni növényi alapú termékek előállításából az állattenyésztéssel párhuzamosan.
A húsfogyasztás csökkenésétől nem mindenki boldog
Az, hogy a németek egyre kevesebb állati eredetű fehérjét fogyasztanak, jól összecseng azzal, hogy Berlin továbbra is a második leginkább vegánbarát város a HappyCow legfrissebb listáján. A német főváros már nem első alkalommal szerezte meg ezt az impozáns helyezést. Ráadásul a jövő elég jó esélyekkel kecsegtet az alternatív fehérjeforrások piacának az országban. De nem mindenki örül a németek öko- és egészségtudatos döntéseinek.
Az államnak távol kellene tartania magát az emberek tányérjától. A németek 90 százaléka szeret húst enni. Senki sem akarja megmondani egy vegetáriánusnak, hogy egyen húst a jobb vitamin- és tápanyagellátás végett. Fordítva is így kellene működnie
– bosszankodott egy szóvivő a Németországi Húsgyártók Szövetségétől.
Özdemir, aki maga is vegetáriánus, azt mondja, nem célja megmondani, hogy ki mit egyen. Ő csupán annyit szeretne, hogy az „egészséges választás egyben a legegyszerűbb választás is legyen”.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.