Most olvasott cikk
Tovább csökkent a német húsfogyasztás: jelentősen megváltoztak az étkezési szokások

Tovább csökkent a német húsfogyasztás: jelentősen megváltoztak az étkezési szokások

Közeli fotó egy nőről, aki kezével jelzi, hogy elutasítja az előtte lévő húsételt.

Az évek óta tartó trend nem akar megszakadni. A németek tavaly ismét kevesebb húst fogyasztottak, mint az azt megelőző évben, vagyis újból negatív rekord született a húsfogyasztást illetően. A mezőgazdasági miniszter a változásban rejlő üzleti lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

A húsfogyasztás további csökkenését jelzik a német mezőgazdasági információs központ előzetes számadatai – írta meg a Clean Energy Wire. A régóta tartó folyamat tavaly csupán 0,8 százalékos csökkenéssel zárult az azt megelőző évhez képest, de ez így is rekordalacsony érték.

A csökkenés egyik oka nagy valószínűséggel a változó étkezési szokások. Emellett egyre többen vannak tisztában a húsfogyasztás egészségünkre, a környezetre és az éghajlatra gyakorolt negatív hatásaival is, ami szintén oka lehet a csökkenésnek

– írta a mezőgazdasági minisztérium sajtóközleményében.

Egy német állampolgár tavalyi húsfogyasztása átlagosan évi 51,6 kilogramm volt. Marhahúsból és borjúból volt a legnagyobb a csökkenés, átlagosan 6,3 százalékkal kevesebb fogyott ebből a húsfajtából, mint 2022-ben. Disznóhúsból 2,1 százalékos volt a csökkenés. Csirkéből viszont nőtt a fogyasztás a 2022-es évhez képest, 12,2 kilogrammról 13,1 kilogrammra.

A németek egyre több figyelmet fordítanak az egészségükre, a környezeti hatásokra és az állatjólétre, ha az étrendjükre gondolnak. A mezőgazdaságnak, a kereskedelemnek és a politikának együttesen efelé kellene közelednie, hogy időtálló módon fejlesszük az állattartást Németországban

– mondta Cem Özdemir német agrárminiszter, és hozzátette, „ki kell használni az új piaci lehetőségeket”. Véleménye szerint az állattenyésztők jó bevételt tudnának elérni növényi alapú termékek előállításából az állattenyésztéssel párhuzamosan.

A húsfogyasztás csökkenésétől nem mindenki boldog

Az, hogy a németek egyre kevesebb állati eredetű fehérjét fogyasztanak, jól összecseng azzal, hogy Berlin továbbra is a második leginkább vegánbarát város a HappyCow legfrissebb listáján. A német főváros már nem első alkalommal szerezte meg ezt az impozáns helyezést. Ráadásul a jövő elég jó esélyekkel kecsegtet az alternatív fehérjeforrások piacának az országban. De nem mindenki örül a németek öko- és egészségtudatos döntéseinek.

Az államnak távol kellene tartania magát az emberek tányérjától. A németek 90 százaléka szeret húst enni. Senki sem akarja megmondani egy vegetáriánusnak, hogy egyen húst a jobb vitamin- és tápanyagellátás végett. Fordítva is így kellene működnie

bosszankodott egy szóvivő a Németországi Húsgyártók Szövetségétől.

Özdemir, aki maga is vegetáriánus, azt mondja, nem célja megmondani, hogy ki mit egyen. Ő csupán annyit szeretne, hogy az „egészséges választás egyben a legegyszerűbb választás is legyen”.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.