Most olvasott cikk
Vegán aktivista került fel a Forbes rangos sikerlistájára – interjú Vida Raullal, a Prove alapítójával

Vegán aktivista került fel a Forbes rangos sikerlistájára – interjú Vida Raullal, a Prove alapítójával

Vida Raul - Forbes 3030

Először került fel vegán szakember a mértékadó Forbes magazin magyar szerkesztőségének egyik listájára – Vida Raul személyében. Megjelenése az idei „30 sikeres magyar 30 alatt” kategóriában nemcsak neki jelent elismerést, de a hazai vegán aktivizmus egyre szélesebb társadalmi elfogadottságára is bizonyítékul szolgálhat. A Prove mindössze 25 esztendős alapítójával személyes érzésein, valamint újabb tervein túl a magyar veganizmus pillanatnyi helyzetéről és jövőjéről is beszélgettünk a rangos elismerés kapcsán.

Gy. Szabó Csilla: Számítottál arra, hogy felkerülsz a „30 sikeres magyar 30 alatt” listára? – tettük fel a legaktuálisabb kérdést Vida Raulnak, aki a Csir Kevin nevű oldallal kezdte aktivizmusát 2016 decemberében, ami mára közel 300 ezer követővel rendelkezik. Két évvel később megalapította a Prove.hu online vegán magazint, amely ma már havi 250-300 ezer oldallátogatással büszkélkedhet, s ezzel a hazai közösség mértékadó információforrása is lett.

Vida Raul: Arról tudtam, hogy az elmúlt évek során többen is ajánlottak engem a listára, de nem gondoltam, hogy vegán aktivizmussal valóban be lehet kerülni ebbe a rangos, válogatott társaságba. Éppen ezért nagyon megtisztelőnek tartom, hogy a szerkesztők gondoltak rám, s egy olyan listára kerülhettem fel, amelyen nemzetközi szinten is elsősorban sikeres üzletemberek szoktak szerepelni, és amit egyaránt figyelnek magyar döntéshozók és vállalatvezetők.

De ahogy mindig, most is hangsúlyozni szeretném, ez az elismerés nemcsak nekem, hanem minden magyar vegánnak szól – reményt adhat, hogy van értelme felszólalni az állatokért és valódi hatást érhetünk el kitartó munkával. A kiírás egyébként annyiban kedvezett, hogy nemcsak az ismertség, vagy a minél magasabb pénzügyi eredmények számítottak az elbírálásnál, hanem az is, ha valaki olyan elhivatottan képvisel egy ügyet, hogy azzal környezetére, esetleg az egész országra pozitív hatással van.

Az utóbbi kritérium remekül illik rád, hiszen a Csir Kevin, a Prove, a Veganuár, az ételosztások és a vegán előadások révén egyre szélesebb körben népszerűsíted a veganizmus eszméjét.

A paletta valóban sokat színesedett az elmúlt nyolc év során, de ez csak most, az elismerés kapcsán tudatosult bennem igazán. Egy pillanatra meg is kellett állnom egyfajta számvetést készíteni. A számadatok és a konkrét, kézzelfogható eredmények mindig kulcsfontosságúak. Én mégis bízom abban, hogy olvasóink, támogatóink, követőink valódi szándékot kutatva, ezek mögé tudnak tekinteni.

Azt szeretném, ha rólam, mint aktivistáról egy olyan ember jutna az eszükbe, aki mindent, amit tesz, azt szívből teszi és mindvégig empatikus tud maradni azokkal is, akik mást képviselnek. Mélységesen hiszek abban, amit csinálok – különben nem csinálnám –, és napról napra magasabb szintre kívánom emelni a vegán tevékenységeink hatását. Ebben persze nagy szerepe van a csodálatos munkatársaimnak is, akikkel együtt dolgozunk ezen, és akik hozzám hasonlóan hiteles, lelkes aktivisták.

Veganuár plakátok Budapesten 2024 januárjában
Veganuár plakátok Budapesten 2024. januárjában. Fotók: Bíró Ádám / Empátia Sztori

Az eddigi ötleteid szinte mind nyerők lettek. Vannak újabbak is?

Abból mindig rengeteg van. Sosem vagyok teljesen elégedett, meggyőződésem, hogy folyamatosan tudunk egy kicsivel hatékonyabbak lenni, több embert bevonni, új mérföldköveket elérni. Én személy szerint szomjazom az újabb kihívásokra, mert még számtalan dolgot lehetne jobban csinálni. Ez a téma iránti lelkesedésem miatt lehet, hiszen számomra az állatok felszabadítása egy életre szóló küldetés.

Gyakran, amikor új dologba kezdek, igyekszem átadni a korábbi feladatokat olyan szakembereknek, akik a meglévőket tovább tudják vinni, akár nélkülem is. Ám amikor szándékosan eltávolodom egy projekttől, akkor is folyamatosan figyelek a sorsára, teljesen sosem tudom magára hagyni. A Prove esetében sem csupán az oldal látogatóinak számának drasztikus növekedésére vagyok büszke, de az útra is, amelyen eljutottunk idáig.

Miért, honnan indult?

A teljes ismeretlenségből és nulláról. Gyakorlatilag a nagykorúsággal egy időben tudatosult bennem, milyen szörnyűségeket művelünk az állatokkal, s döntöttem a vegán életfilozófia mellett. Ennek szellemében indítottam a Csir Kevint 2016 decemberében, és ennek kapcsán kaptam meghívást két évvel később egy kerekasztal-beszélgetésre Csepelen.

Erre a rendezvényre már úgy érkeztem, hogy ott motoszkált a fejemben egy vegán magazin gondolata, amelybe igyekeztem bevonni társakat a rendezvény résztvevői és az ismerőseim közül, de sajnos sikertelenül – senki nem akart mellém állni. Pedig hazánkban akkor még csak inaktív blogokból, esetenként pontatlan cikkekből lehetett információkat szerezni a növényi étrendről, illetve az azt választók életéről, problémáiról, miközben külföldön már egyre profibb vegán portálok jöttek létre növekvő szerkesztőségekkel. Segítség híján egyedül vágtam bele, saját magam finanszíroztam az oldal létrehozását és kezdeti működtetését. Nagyon elszánt voltam.

Az első kollégák is díjazás nélkül vállalták a munkát, ami akkor ugyan megnyugtató volt számomra, ám ezt a helyzetet nem akartam sokáig fenntartani. Bár mind a közös misszió érdekében vagyunk itt a mai napig, sosem szerettem – és nem is tudtam – önkéntességre alapozni a jövőt. A szemeim előtt egy szakmailag megalapozott, mértékadó magazin és hírportál képe lebegett, megélhetést biztosítva vegán szakembereknek, és ez több év kitartó munka után meg is valósulhatott.

Mi volt az egyik meghatározó pillanata a magazinnak?

2020-ban az első Veganuár jelentette az egyik legfontosabb mérföldkövet. Próbaként kezdtük, nem tudtuk, hogy mire számítsunk. Az első évben felkerestem hazai vegán vendéglátóhelyeket, hogy támogatnák-e a kezdeményezést. A harmincból körülbelül három volt nyitott rá, ami nem sok, de az igennel válaszolóknak nagyon hálás voltam, hogy hittek bennünk. Váratlanul nagy sikert aratott az első évad, ugyanis több mint 7000-en csatlakoztak a programhoz. Itt már éreztük, hogy ez valami nagy dolognak a kezdete lehet.

Egy évvel később nemzetközi elismerést és támogatást is nyertünk, így már biztosabb anyagi hátterünk volt egy nagyobb kampány megvalósítására. Az idei évben átléptük a százezredik Veganuár-résztvevőt, és évente nagyjából harmincezerrel nő azok száma, akik elfogadják az állati eredetű termékektől mentes hónap gondolatát. Ehhez persze teljes körű támogatást kapnak tőlünk közel 300 kipróbált recepttel, több ezer részletes cikkel, huszonhatezer fős támogató Facebook-csoporttal, többféle havi mintaétrenddel és még sok hasznos aprósággal.

Pillanatnyilag melyik a kedvenc tevékenységed a sok közül?

2022-ben kiléptem a komfortzónámból, amikor megtartottam életem első előadását egy szolnoki gimnáziumban. Abban az évben még kettőt tartottam, de ez mind semmi volt a 2023-as évhez képest. Egyetlen esztendő alatt több mint 50 előadást tartottam, 2400 diákot és tanárt ismertettem meg a veganizmussal, valamint 1000 adag vegán ételt kínáltunk ingyenesen a 827Kitchennel együttműködve.

Pillanatképek a 2023-as iskolai előadásokról. Fotók: Porkoláb Edit / Empátia Sztori
Pillanatképek a 2023-as iskolai előadásokról. Fotók: Porkoláb Edit / Empátia Sztori

Mivel nagyon fontosnak tartom a társadalmi edukációt, amelyet a leghatékonyabban a gyermekekkel lehet kezdeni, a cél érdekében hajlandó voltam leküzdeni saját félelmeimet a nyilvános beszéddel kapcsolatban.

Szokatlan volt a rengeteg figyelő szempár, ahogy a több száz kilométeres utazások is, valamint néha egy-egy intenzívebb időszak, amikor például egy nap alatt 3 városban 3 előadást tartottam egymás után. Tavaly ez a program rengeteg energiát igényelt a részemről, de megérte. Ugyanakkor saját magamat is jobban megismertem, és magabiztosságot, nyilvános beszédbeli tapasztalatokat szereztem.

Az elmondottak alapján meg lehet kockáztatni, hogy ez a projekt is folytatódik, de másképp. Idén biztosan lesz benne egy kis csavar.

Így van. Az egyik kolléganőm viszi tovább az iskolák nagy részét, én pedig idén a vállalatok felé nyitok. Az első lépés már meg is történt januárban. Az ABB Kft., egy vezető energetikai és robotikai vállalat több mint kétszáz alkalmazottjának javasolta a Veganuár programunkban való részvételt, ami egy újabb inspiráló történet a sok közül.

Tisztában vagyok azzal, hogy társadalmi igény szükséges a változáshoz, ugyanakkor nem várhatjuk tétlenül ezt a pillanatot. Ismereteket, lehetőségeket, alternatívákat kell kínálnunk ahhoz, hogy az emberekben egyáltalán megfogalmazódjon ez az igény. Egyre hangsúlyosabbnak kell lennie a politikai és gazdasági élet meghatározó szereplői irányában végzett tevékenységünknek. Ezt a vonalat kell minél határozottabban képviselnünk.

ABB Kft. előadás 2024 januárjában
Előadás az ABB Kft. munkatársainak. Fotó: Porkoláb Edit / Empátia Sztori

Ezzel el is jutottunk a jövőre vonatkozó kérdéshez. Milyen szerepkörben képzeled el magad tíz év múlva?

Számomra a veganizmus egy életre szóló döntés volt. Az tehát biztos, hogy ezen a területen maradok, bármi is történjen. Akkor leszek elégedett, ha tevékenyen hozzá tudok járulni egy komoly szemléletmódbeli változáshoz. Azt szeretném, ha az állatvédelem ténylegesen az állatok védelméről szólna Magyarországon, s nem csak kampányszlogen lenne a politikusok és a vállalatok részéről.

Az is biztos, hogy ezért a változásért itthon akarok dolgozni. Ez a hazám, minden hibájával együtt szeretem, fel sem merül bennem, hogy külföldre költözzek. A vegán kínálat terén itthon is egyre nagyobb a választék, és felelősnek érzem magam abban, hogy ez a helyzet tovább javuljon. Úgy gondolom, nem kell rögtön a világmegváltásra célozni. A saját környezetünkben, a rendelkezésünkre álló eszközökkel is sokat tehetünk érte.

Ehhez adhat most minden vegán számára motivációt a Forbes magazin elismerése?

Egyrészt igen. Másrészt viszont azt is megmutatta, hogy az általam képviselt határozott, mégis békés, toleráns, szeretetteljes aktivizmusra a társadalom is nyitott. Ha nem szélsőséges, erőszakos aktivistát látnak bennünk, hanem elsősorban jó embereket, akiknek meggyőződése, hogy empatikusabb világot teremtsenek, s ezért aktívan tesznek is, máris elfogadóbbak velünk és az általunk képviselt üggyel.

Éppen ezért nemcsak a veganizmusban mint végső megoldásban hiszek, de abban is, hogy ezt oktatással, neveléssel, felvilágosítással érhetjük el a legönazonosabb módon. Mert nemcsak az állatoknak szeretnénk békés életet, de az embereknek is.


A friss Forbes „30 sikeres magyar 30 alatt” lista a márciusi Forbes magazinban, valamint az alábbi oldalon elérhető online.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.