Most olvasott cikk
Selymes avokádókrém: sörélesztőpehellyel és fokhagymával tesszük izgalmassá

Selymes avokádókrém: sörélesztőpehellyel és fokhagymával tesszük izgalmassá

Félbe vágott avokádó és selymes avokádókrém egy világos színű asztalon.

Ezt az avokádókrémet a sokszínűsége teszi varázslatossá: pirítósra kenve, tortillába vagy burgerbe töltve is isteni, de akár zöldségeket vagy meleg pitakenyeret is mártogathatsz bele.

A guacamoléval ellentétben, amit apróra vágott paradicsom és hagyma tesz darabossá, ezt az avokádókrémet fokhagymával és sörélesztőpehellyel bolondítjuk meg, az állagát pedig vegán tejfölalternatívával és majonézzel tesszük selymesen krémessé.

Ha mégis rusztikusabb mártogatóst készítenél, a guacamoléhoz hasonlóan keverhetsz hozzá apróra vágott paradicsomot és hagymát, de akár kápia paprikát vagy zellerszárat is.

Ha pedig pikáns ízvilágra vágysz, fűszerezheted chilipehellyel vagy apríthatsz bele friss chilipaprikát vagy jalapeñót is.

Tippek a tökéletes avokádókrémhez

Avokádó: puha, érett avokádót válassz ehhez a recepthez, az éretlen avokádó ugyanis sem ízben, sem állagban nem fogja a kívánt ízvilágot produkálni.

Citromlé: mindenképp frissen facsart citromlevet használj a tökéletes eredményért.

Fokhagyma: a friss fokhagyma nagyon jól kiegészíti az avokádó és a növényi tejfölalternatíva selymes, lágy ízvilágát, de ha nem kedveled a nyers fokhagymaízt, akkor meg is piríthatod kicsit a gerezdeket, vagy használhatsz helyette fokhagymaport is.

Vegán majonéz: természetesen a bolti is megteszi, de a házi vegán majonéz szó szerint egy perc alatt elkészül, és bőven kenterbe veri a készen kapható változatot.

Sörélesztőpehely: a sörélesztőpehely „sajtos” íze jól passzol ehhez az avokádókrémhez, de ha nem szereted vagy nem jutsz hozzá, ki is hagyhatod.

Hozzávalók

  • 2 érett avokádó
  • egy pohár (150 gramm) Fino Vegajó Vegaföl
  • 2 kisebb gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál vegán majonéz
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely
  • 3 evőkanál citromlé
  • frissen őrölt bors

Avokádókrém elkészítése

  1. A fokhagymát hámozd meg, az avokádókat pedig szabadítsd meg a héjuktól és a magjuktól.
  2. Tedd az avokádót, a fokhagymát, egy pohár Fino Vegajó Vegafölt, három evőkanál citromlevet, két evőkanál vegán majonézt, 2 evőkanál sörélesztőpelyhet és kb. fél teáskanál sót egy tálba, majd botmixerrel vagy késes aprítóban mixeld krémesre.
  3. Kóstold, és ha kell, adj még hozzá sót, citromlevet vagy sörélesztőpelyhet.
  4. Adj hozzá ízlés szerint néhány tekerésnyi frissen őrölt borsot, de ezt már ne turmixold el.
  5. Tálald pirítóson friss zöldségekkel, tortillába vagy szendvicsbe töltve, vagy az esti filmhez mártogatósként zöldségrudacskákkal, pitakenyérrel vagy tortillachipsszel.

A recept megjelenését a Fino Vegajó támogatta.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.