A vegán majonéz elkészítése során a tojást többféleképpen lehet pótolni. Létezik szójatejes változat, de mi most a csicseriborsó-konzerv levét, más néven az aquafabát használjuk helyettesítőként.
Az aquafaba tökéletesen alkalmas a tojásfehérje helyettesítésére, ugyanis ugyanolyan kemény habbá verhető. Így használható sütemények készítéséhez, mint például ehhez az isteni csokoládé mousse-hoz.
Hozzávalók:
750 ml-hez
- egy konzerv (kb. 200 ml) csicseriborsó leve (aquafaba)
- 500 ml olaj
- 1 evőkanál csicseriborsó
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál ecet
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
- Tedd a csicseriborsó levét turmixgépbe, vagy ha botmixert használsz, az ahhoz tartozó edénybe.
- Adj hozzá egy evőkanál mustárt, egy evőkanál csicseriborsót, egy evőkanál ecetet és egy teáskanál sót, majd kezdd el turmixolni.
- Turmixolás közben folyamatosan, vékonyan csurgatva add hozzá az olajat. Néha ellenőrizd, hogy elérte-e már a kívánt állagot.
- Tetszőlegesen, ha sűrűbb végeredményt szeretnél, akkor adj még hozzá olajat, vagy ha hígabbat, akkor ne add hozzá mindet.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.