Most olvasott cikk
Narancsos csokoládé mousse

Narancsos csokoládé mousse

Narancsos csokoládé mousse - vegán recept karácsonyra

Ha a karácsonyi desszertben nincs alma, fahéj vagy narancs, akkor az nem is karácsonyi desszert.

Ezt a vegán narancsos mousse-t érdemes előző nap elkészíteni, ugyanis a tojáshab helyett aquafabát, azaz csicseriborsólevet használunk, aminek csokoládéval keverve legalább öt órára van szüksége a hűtőben, hogy megszilárduljon.

Ha a receptben előírt tippekre odafigyelsz, akkor könnyű, habos pohárdesszertet fogsz kapni, ami tökéletes desszert lehet bármilyen ünnepen.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 konzerv csicseriborsó leve
  • 150 g jó minőségű, 70%-os vegán étcsokoládé
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 evőkanál agave- vagy juharszirup
  • 1 narancs reszelt héja

Elkészítés

  1. A csokit törd kockákra, és vízgőz felett olvaszd meg: egy lábasban melegíts kevés vizet a tűzhelyen, a csokit pedig egy fémtálban tedd a tetejére, és néha keverd meg, amíg elolvad. Ne lobogjon a víz, inkább csak enyhén bugyogjon, és ne érjen a fémtál aljához. (Ha túl magas hőfokon vagy túl gyorsan olvasztod meg, a mousse darabos, szemcsés lesz.) A végén keverd hozzá az agave- vagy juharszirupot és a narancshéjat, és vedd le a tűzhelyről.
  2. A csicseriborsó levét öntsd egy nagy tálba, és add hozzá a citromlevet. Gépi habverővel verd fel habbá úgy, mint ahogy a habtejszínnel tennéd. Legyél vele türelmes — lehet, hogy kell neki 10-15 perc is. Két dologra figyelj: a csicseriborsólé ne legyen hűtőhideg, és se a tál, se a habverő ne legyen egy kicsit sem olajos. Akkor tudod, hogy készen van, ha a tálat megpróbálod óvatosan megfordítani, a hab pedig egyáltalán nem mozdul.
  3. Ha a csoki kihűlt (fontos!), óvatosan és lassan forgasd bele a habba.
  4. A kész masszát oszd el négy átlátszó pohárban (jól néz ki ír kávéspohárban, martinis pohárban, vagy kisebb befőttes üvegekben is), és lefedve egy éjszakára, de legalább 5 órára tedd hűtőbe. Tálaláskor reszelt narancshéjjal díszítheted.