Ha a karácsonyi desszertben nincs alma, fahéj vagy narancs, akkor az nem is karácsonyi desszert.
Ezt a vegán narancsos mousse-t érdemes előző nap elkészíteni, ugyanis a tojáshab helyett aquafabát, azaz csicseriborsólevet használunk, aminek csokoládéval keverve legalább öt órára van szüksége a hűtőben, hogy megszilárduljon.
Ha a receptben előírt tippekre odafigyelsz, akkor könnyű, habos pohárdesszertet fogsz kapni, ami tökéletes desszert lehet bármilyen ünnepen.
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 konzerv csicseriborsó leve
- 150 g jó minőségű, 70%-os vegán étcsokoládé
- 1 teáskanál citromlé
- 1 evőkanál agave- vagy juharszirup
- 1 narancs reszelt héja
Elkészítés
- A csokit törd kockákra, és vízgőz felett olvaszd meg: egy lábasban melegíts kevés vizet a tűzhelyen, a csokit pedig egy fémtálban tedd a tetejére, és néha keverd meg, amíg elolvad. Ne lobogjon a víz, inkább csak enyhén bugyogjon, és ne érjen a fémtál aljához. (Ha túl magas hőfokon vagy túl gyorsan olvasztod meg, a mousse darabos, szemcsés lesz.) A végén keverd hozzá az agave- vagy juharszirupot és a narancshéjat, és vedd le a tűzhelyről.
- A csicseriborsó levét öntsd egy nagy tálba, és add hozzá a citromlevet. Gépi habverővel verd fel habbá úgy, mint ahogy a habtejszínnel tennéd. Legyél vele türelmes — lehet, hogy kell neki 10-15 perc is. Két dologra figyelj: a csicseriborsólé ne legyen hűtőhideg, és se a tál, se a habverő ne legyen egy kicsit sem olajos. Akkor tudod, hogy készen van, ha a tálat megpróbálod óvatosan megfordítani, a hab pedig egyáltalán nem mozdul.
- Ha a csoki kihűlt (fontos!), óvatosan és lassan forgasd bele a habba.
- A kész masszát oszd el négy átlátszó pohárban (jól néz ki ír kávéspohárban, martinis pohárban, vagy kisebb befőttes üvegekben is), és lefedve egy éjszakára, de legalább 5 órára tedd hűtőbe. Tálaláskor reszelt narancshéjjal díszítheted.

Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.