Már a magyar piacon is sokféle vegán húsvéti édesség megtalálható: csokinyuszi, csokitojás és nyuszis gumicukor is beszerezhető növényi alapokon. De akár házilag is elkészülhetnek – részben vagy egészben – a húsvéti finomságok.
Néhány évvel ezelőtt még komoly fejtörést okozott a vegán családokban, mivel is lepheti meg a gyerekeket a húsvéti nyuszi. Nem is olyan régen már annak is örülhettek azok, akik az állati eredetű termékek elvetése mellett döntöttek, ha véletlenül vegán csokira bukkantak a boltban. Ma már azonban egyre több helyen szerezhetők be növényi alapú desszertek.
Hagyományosan a Mikulás és a húsvéti nyuszi az Magyarországon, aki leginkább édességekkel lepi meg a gyerekeket. Ez az a két alkalom, amikor érdemes már jó előre feltérképezni – az egyre bővülő – növényi alapú lehetőségeket. Szerencsére manapság kifejezetten tematikus, vegán húsvéti édességekből sincs hiány. Egyre több a kizárólag növényi összetevőket tartalmazó csokinyuszi, csokitojás. Csokinyuszi terén például a Lindt is villantott vegán verziót, de választhatjuk akár a Moo Free márka kisebb figuráit is.
Szintén a Moo Free állt elő vegán húsvéti csokitojásokkal, amelyek akár karamellás töltelékkel is beszerezhetők. Valamint a vegán törökmézes szeletük is tematikába illik, hiszen nyuszi van rajta. A méz kifejezés ijesztő lehet ugyan vegánként, de nem kell megijedni: ez az édesítő cukorszirup-alapú, nem méhek készítették.
Ha pedig bonbont is tennénk a húsvéti csomagba, a Schogetten is piacra dobott már eper-vanília, kakaó és sós karamella ízekben vegán verziót.
Nem csoki ugyan, de határozottan a húsvéti finomság kategóriájába sorolható a forma miatt a Beauty Sweeties növényi alapú nyuszis gumicukorkája.
Egészséges húsvéti nasik vegán módra
Fontos, hogy a húsvéti csomag legalább részben tartalmazzon egészséges nassolnivalókat is. Ennek jegyében hozhat a nyuszi kölesgolyót, amely akár többféle ízesítésben is beszerezhető, zöldségchipseket, aszalt vagy friss gyümölcsöket és magvakat is.
De házilag is készülhet akár vegán húsvéti finomság – a gyerek csomagjába és a családi asztalra egyaránt. Ki lehet próbálni új recepteket is, ezekkel a nyers vegán csokis-narancsos trüffelgolyókkal nem vállalunk túl nagy kockázatot: amellett, hogy finomak, nem is túl bonyolult az elkészítésük.
Ahogy ez a snickerdoodles, alias amerikai fahéjas keksz is gyorsan összeállítható és megsüthető. De akár vegán Bounty szelet is készíthető otthoni körülmények között. Ha pedig a gyors elkészítés mellett a teljes értékű összetevők is számítanak, akkor a csokis-mogyoróvajas datolyaszelet is befutó lehet. Ráadásul mind nagyon mutatós egy kisebb fém díszdobozban.

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, majd gazdasági újságíróként dolgozott. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon. Nem sokkal azt követően pedig, hogy vegán lett, megjelent benne az igény, hogy a munkája is tükrözze az életmódját. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.