Most olvasott cikk
Háborognak az állattartók, amiért egy mesekönyvben vegán lett a róka

Háborognak az állattartók, amiért egy mesekönyvben vegán lett a róka

Német klasszikust öltöztettek új köntösbe, ebben a nyúl legjobb barátja egy vegán mesehős szerepében tündöklő róka, a főgonoszok pedig a gazdák. Ahogy arra számítani lehetett, a gazdák nincsenek elragadtatva a modernizált történettől.

A magyar könyvpiac finoman szólva sem bővelkedik vegán mesekönyvekben. Egy-két példa akad ugyan, de a legtöbb esetben a vegán szülő az elveivel gyökeresen ellentétes mondatokkal, történetszálakkal találhatja szembe magát.

Németországban most kedveztek azoknak a szülőknek, akik kegyetlenségmentességet szeretnének közvetíteni a gyermek felé olvasáskor is. Újragondolt verzióban adták ki ugyanis A nyuszisuli (Die Häschenschule) című klasszikust – írta meg a Die Welt. Az eredeti történetben nyuszitanároktól tanulhatják meg a kisnyuszik a mindennapok legfontosabb tudnivalóit, így azt is, hogy a rókától óvakodniuk kell, mert veszélyt jelent rájuk.

Az éppen száz évvel ezelőtt megjelent könyv modernizálására Anke Engelke vegán színésznőt kérte fel a kiadó. „A kiadó hangsúlyozta, hogy új konfliktust vagy veszélyt szeretnének a középpontban látni az új verzióban. Ezért úgy döntöttünk, hogy egy nyúl és egy róka barátsága kerül veszélybe” – nyilatkozta a német színésznő. Hangsúlyozta, hogy nem szeretné elvenni a gyermekek kedvét attól, hogy később gazdálkodással foglalkozzanak, de „muszáj volt az embereket megtenni főgonosznak”.

Az új nyuszisuliban (Die neue Häschenschule) tehát az emberekre osztották a gonosz szerepét, a gazdák jelentik a legnagyobb veszélyt a vadvilágra a szétpermetezett méreganyagokkal és veszedelmes gépekkel. Mindeközben a róka a vegán mesehős szerepében debütál, így immár nem természetes ellensége a nyúlnak.

Tudománytalan a vegán főhős szerepébe helyezni a rókát

„A gazdák mérgezik a környezetet, a vadászok aranyos állatokat lőnek le, a kombájnok meg veszélyes, ördögi dolgok” – foglalta össze a történetet a Bayerisches Landwirtschaftliches Wochenblatt német mezőgazdasági szaklap a kritikájában. A lap nehezményezte, hogy „a gazdákat gyalázza” Az új nyuszisuli.

Hasonlóképpen reagált Torsten Krawczyk, a szászországi gazdák szövetségének elnöke is.

Őszintén szólva teljesen ledöbbentem, egyáltalán nem értem ezt a könyvet

– jelentette ki. Hozzátette, nagyra tartja Anke Engelkét, de nem érti, miért adta a nevét egy olyan könyvhöz, amely a valóságtól ennyire elrugaszkodik. Hangsúlyozta, abszurd és teljesen tudománytalan húsevőket és növényevőket legjobb barátokként ábrázolni. A gazdaszövetség elnökét arról nem kérdezték, hogy a Némó nyomában vegán cápájával szemben is ennyire kritikus véleményt fogalmazott-e meg.

Ha egy gyermekkönyv ennyire elfogult, hogyan várhatunk tárgyilagos párbeszédet az étkezésről és a mezőgazdaságról a társadalomban? A gazdatüntetések után a vidéki lakosság vissza akar térni a békés párbeszédhez. És akkor jön ez a könyv – abszolút kontraproduktív

– mondta.

A gazdák főellenségként való megjelenítése bizonyos szempontból valóban megkérdőjelezhető lépés. Míg a vadászat például vegán szemmel nem legitimálható, a fenntartható, vadállatok szempontjából sem problémás növénytermesztésről fontos lenne békés párbeszédet kialakítani az érintettekkel. Kérdés persze, hogy egy mesekönyvnek valójában lehet-e érdemi szerepe ebben a folyamatban.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.