Most olvasott cikk
Mit olvasson gyermekének a vegán szülő?

Mit olvasson gyermekének a vegán szülő?

Kifejezetten szegényes a magyarországi kínálat vegán mesekönyvek terén, miközben ez is fontos eszköz lehetne a szülő számára, hogy megmagyarázza gyermekének, mit is takar ez az életmód. Egy kis trükkel azonban máris nagyobb választék áll a vegán szülő rendelkezésére. 

Nem könnyű a vegán szülő helyzete, mikor gyermekével mesekönyv segítségével szeretné megértetni, elmélyíteni benne azt, mit is jelent úgy élni, hogy közben tiszteletben tartja az állatok szabadsághoz való természetes jogát. A legtöbb mesekönyv addig jut el, hogy a háziállatok szeretetére neveli a gyerekeket, arra azonban már nem tér ki, hogy a vadon élőkkel vagy haszonállatokként tartottakkal is hasonlóképpen kell bánni.

Borítékolható, hogy a vegán szülő nem szívesen olvas fel például egy állatkerti állathasználatot nem kritikusan bemutató mesekönyvet. Ahogy – akármennyire szerethetőek és elgondolkodtatóak is Szabó Magda felnőtteknek szóló művei – a Marikáék háza című verses képeskönyv több sora is heves érzelmeket válthat ki a vegán elveket valló szülőkből.

Akadhatnak szülők, akik attól tartanak, traumatizálják a gyereket azzal, ha vágóhídi, divatipari, tejipari (rém)történetekkel traktálják őket. Az alább felsorolt vegán mesekönyvek azonban finomított, gyerekbarát verziói a valóságnak. Másrészt Komáromi Gabriella irodalomtörténész is arról ír 2010-es, Hogyan tanítanak élni a tündérmesék? című tanulmányában:

A mese nem csak álom, vágy, illúzió, aminek semmi köze a valósághoz. A mesék nem arról szólnak, hogy »minden rendben van«, hanem hogy minden rendbe hozható.

Magyar nyelvű lehetőségek

Meglehetősen kurta listáról szemezgethetnek azok, akik magyar nyelvű vegán olvasmányt keresnek esti mesének. A következőkkel mindenesetre biztosan nem nyúlnak mellé:

Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje

Az először 1952-ben megjelent Öreg néne őzikéje igazi klasszikus arról, miként válik egy öreganyó a sérült őzek gyógyítójává, gyámolítójává. Spoiler alert: öreg néne az őzeket és gidáikat rendre szabadon is engedi, de maguktól visszajárnak hozzá látogatóba.

Patrick George: Szabadíts ​ki!

Ez a könyv gyakorlatilag egy lapozó, amelyben ki lehet szabadítani az állatokat – az elefántot a cirkuszból, a halakat a hálóból, a medvéket az állatkertből. A fülszöveg szerint az alkotó célja az volt a könyvvel, hogy a tanulmányozó gyerekekből nagyobb eséllyel váljanak majd a vadon élő állatokért felelősséget vállaló felnőttek.

Megkérdeztük a Szabadíts ki!-t kiadó Geopent, terveznek-e esetleg hasonló tematikájú könyvet piacra dobni a közeljövőben. A kiadó azonban arról tájékoztatta a Prove.hu-t, egyelőre nincsenek ilyen jellegű terveik.

Sajnos egyéb hasonló könyvünk nincs és jelenleg sajnos most nem is tervezünk további olyan kiadványokat kiadni, ami az állatok szabadságához való jogáról szól, vagy ami ehhez hasonló témájú könyv

– válaszolta lapunknak a Geopen.

A vegánsághoz kapcsolódó környezetvédelem témájában azonban indítottak egy sorozatot Óvd a bolygót! címmel. A könyvek játékos formában mutatják be, mi mindent lehet tenni a bolygó védelme és a szennyezések kiküszöbölése érdekében.

Abban az esetben, ha a szülő beszél angolul, bővebb tárházból válogathat vegán témájú vagy vegánbarát mesekönyvek terén. Ebben az esetben felolvasáskor tolmácsolni kell a gyereknek a szöveget, stabil nyelvtudás mellett ez nem okozhat problémát, de vélhetően még közepes szintű mellett sem.

Angol nyelvű könyvek

Figyelem, a következő könyvek külföldi webáruházakból szerezhetők be, esetleg a hazai használt piacról!

Angela Prada-Moed: Little Animals, Mean World

A Little Animals, Mean World (Kis állatok, gonosz világ) sorozat öt részből áll:

  • Oliver’s Milk (Oliver teje),
  • Mackenzie’s Test (Mackenzie kísérlete),
  • Riding Benjamin (Megülni Benjamint),
  • Victoria’s Couture (Viktória divatja),
  • Ethan isn’t bacon (Ethan nem szalonna).

Az egyes kötetek olyan témákkal foglalkoznak, mint az egzotikus utazások gyakori szórakoztatóeleme, az elefántlovaglás, a tejiparral és feldolgozóiparral kapcsolatos etikai problémák, az állatkísérletek vagy az állatok divatipari kihasználása. Mindezt persze a gyerekek számára is befogadható, lelkileg kevésbé megterhelő formában.

Devin Gregory: We Don’t Eat Animals

A We Don’t Eat Animals (Nem eszünk állatokat) címet viselő könyvet a kiadó a 3-5 éves korosztálynak ajánlja. Ahogy az a címéből is sejthető, a vegánság táplálkozási oldalát, annak hátterét mutatja be. Az elektronikus formát kedvelőknek jó hír, hogy digitálisan is elérhető ez a könyv.

Ruby Roth: Vegan Is Love: Having Heart and Taking Action

Nem a klasszikus értelemben vett mesekönyv ez, nem egy történetre épül fel, hanem illusztrációkon és rövid szövegen keresztül igyekszik felvillantani a vegánság egyes aspektusait. Megmutatja, miként gyűrűzik globálissá mindaz, ami helyi, de ismerteti az állatkertekkel, cirkuszokkal vagy állatkísérletekkel kapcsolatos problémákat is – számos egyébbel kiegészítve.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.