Most olvasott cikk
Vegán mese került fel a Netflix kínálatába, reflektorfényben a csirketartás

Vegán mese került fel a Netflix kínálatába, reflektorfényben a csirketartás

Új vegán mesefilm a Netflixen, Csibefutam 2. rész

Vegán mese került a közelmúltban a Netflix kínálatába. A Csibefutam: A csirkefalatok hajnala a sorozat második epizódja, melynek hatására garantáltan nem kívánod meg a csirkefalatkákat. Már a 2000-ben megjelent első rész is sokakat tántorított el a húsevéstől.

A streamingóriás Netflix platformján már eddig is lehetett találni olyan filmet, amely a nagyipari állattenyésztés árnyoldaláról rántja le a leplet. Az Okja egy fiatal lányról, Mijáról szól, aki egy aktivistacsapat segítségével szembeszáll egy hatalmas multinacionális céggel. Ez a vállalat elrabolja a szupermalacnak nevezett és a húsáért tenyésztett barátját, Okját. A film az egyik legnépszerűbb Netflix-alkotás, amelyet több tízmillióan láttak, és a megjelenésekor rengeteg ember váltott miatta vegán életmódra.

A Csibefutam első része 2000-ben debütált a mozikban, és – addig rendhagyó módon – szögesdrótokkal, csaholó vérebekkel, valamint koncentrációs táborra emlékeztető körülményekkel ábrázolta a baromfitenyésztést. A Crunchy Vegan portál bloggere saját bevallása szerint ennek a mesefilmnek a hatására lett akkoriban vegetáriánus, azóta pedig már vegánként él.

Nem kifejezetten vegán mese alkotása volt a cél

A Netflix megrendelésére elkészült második rész is marad ugyanannál a témakörnél. Az animációs film nem finomkodik, bemutatja, hogy a nagyipari körülmények között tartott csirkékre távirányítású nyakörvet adnak, ezzel tartják őket kábulatban. Erre a mese szerint azért van szükség, mert amikor a madár megijed, megfeszülnek az izmai, ami száraz, rágós húst eredményez.

Akár vegán tanmesét akartak írni, akár nem, a valóság az, hogy tényleg ez történik a baromfifarmokon. Nem kitaláció a történet

– mondta Richard McIlwain, Egyesült Királyság Vegetáriánus Társaságának (UK Vegetarian Society) vezérigazgatója.

A film készítői leszögezték, nem az volt a céljuk a történettel, hogy vegán térítői szerepet játsszanak el. Annyit szerettek volna csak elérni, hogy az alkotásuk lebilincselő és szórakoztató legyen. Szerintük az, ha a Csibefutam: A csirkefalatok hajnala az étrendjük újragondolására késztet egyeseket, mindössze szerencsés véletlen.

Az viszont biztos nem véletlen, hogy a köztudottan vegán színésznő, Bella Ramsey igent mondott arra, hogy közreműködjön ennek a produkciónak az elkészítésében. A The Last of Us sztárját egyébként idén 2023 Legszebb Vegán Hírességének választotta a PETA állatvédő szervezet.

Ehhez a témához nyilvánvalóan nehéz könnyedséggel, pláne humorral nyúlni, ők mégis ezt tették. A film az aktivisták szerint is ügyesen billeg a határon: nem üli meg a néző gyomrát, de csirkefalatokat garantáltan nem akar majd közben senki sem ropogtatni.

Ha pedig a Csibefutam meghozta a kedved ahhoz, hogy még több vegán mesét nézz, ebből a listából szemezgethetsz.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.