Most olvasott cikk
Egy film, ami megrendítheti a sertésipart – bemutatták a Pignorant című dokumentumfilmet

Egy film, ami megrendítheti a sertésipart – bemutatták a Pignorant című dokumentumfilmet

Joey Carbstrong állatjogi aktivista egész estés dokumentumfilmben tárja a nézők elé a sertésipar borzalmait. A megdöbbentő képsorok sok éven át készültek, és az Amazon streamingszolgáltatásán keresztül már elérhetők bizonyos országokban. A dokumentumfilm a széles körben alkalmazott elgázosítási eljárás kegyetlenségére világít rá, ami a húsipar szerint továbbra is a leghumánusabb módszer az állatok elkábítására.

Pignorant a címe Joey Carbstrong vegán aktivista egész estés tényfeltáró dokumentumfilmjének, amely az angliai sertéstenyésztés színfalai mögé enged bepillantást. A rejtett kamerás felvételek azért is jelentősek, mert ez az első eset, hogy a szigetország sertéstelepein az elgázosítási módszert lencsevégre kapták.

A megdöbbentő képsorokat tartalmazó dokumentumfilm célja, hogy felnyissa az emberek szemét a nagyipari állattartásban szenvedők sorsára. Valamint, hogy a nagyközönség számára is nyilvánvalóvá tegye, milyen nagy fokú szenvedéssel jár az a kábítási módszer, amit a húslobbi előszeretettel állít be humánus megoldásként.

A felvételek 2021 februárjában készültek az északnyugat-angliai Pilgrim’s Pride vágóhídon. A cég a brazil JBS húsipari óriás tulajdonában áll.

A felvételeken jól látszik, ahogy a gázkamrába leeresztett disznók hosszasan szenvednek életük utolsó perceiben. Carbstrong szerint az elgázosítás azért annyira népszerű, mert anyagilag ez éri meg legjobban a húsipar számára. Az eljárás olcsó és gyorsabb, mint az egyéb alternatívák. Az állatok jóléte egyáltalán nem játszik szerepet a folyamatban, csak a profit, állítja az aktivista.

Ha nem vagyok hajlandó az életemet is kockáztatni, hogy bemutassam, mi történik velük [a malacokkal], akkor nem törődök eléggé az üggyel

– olvasható Joey megjegyzése az életveszélyes küldetésről.

Az, hogy a gázkamrás módszer különösen kegyetlen, a húsipari cégek kivételével minden szakértő számára nyilvánvaló. A Farm Animal Welfare Council már 2003-ban olyan javaslatot tett, hogy öt éven belül szeretnék, ha az eljárást kivezetnék az angliai telepekről, ugyanis az „nem elfogadható”. Ennek ellenére 2022-ben a szigetország disznóinak 88 százalékát ilyen módszerrel kábították. Az European Food Safety Authority 2020 júniusában pedig „komoly állatjóléti aggályokat” fogalmazott meg az eljárással kapcsolatban.

A filmben jól látható, hogy az állatok a gáz első belélegzésére félelemmel és fájdalommal reagálnak. Megpróbálnak kiszabadulni, de képtelenek rá. A légszomj minden disznón észrevehető, amelyiknek látszik a szája. A légszomj márpedig rossz állatjóléti körülményekre utal. Ez pedig egészen addig folytatódik, amíg az állat eszméletét nem veszti

– idézi Donald Broomot, a University of Cambridge állatjóléti professzorát a The Guardian.

A sertésipar borzalmai Ausztráliában már lelepleződtek

Tavaly áprilisban számoltunk be arról az ausztrál dokumentumfilmről, ami a Pignoranthoz nagyon hasonló küldetést tűzött ki maga elé. Chris Delforce tíz órán keresztül filmezte, ahogy sorra leengedik a disznókat az elgázosító verembe, hogy megörökíthesse szenvedésüket. Két hónappal előtte pedig egy amerikai szupermarket falára vetítettek képsorokat az eljárásról, így tiltakozva az elgázosítás ellen.

A folyamat papíron egy perc alatt elkábítja az állatot, de a dokumentumfilmben látható olyan állat, aki még három perc múltán is rugdalózik. Ráadásul a gáz nedves felületen savat képez, vagyis az állatokat szó szerint belülről marja szét a belélegzett keverék. A film kapcsán a húsipari vállalat egyik szóvivője megjegyezte, hogy a felvételeken nem azonosítható be egyértelműen, hogy az ő telepükről van szó, ezért nem is kommentálják azokat.

A Pignorant már elérhető az Amazon Prime-on, egyelőre csak a brit és az amerikai nézőknek, ez azonban hamarosan változhat, derült ki Joey Carbstrong közösségi felületeiről.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.