Most olvasott cikk
Az éjszakai állatok életmódját veszélyezteti egy Harry Potter-es buli

Az éjszakai állatok életmódját veszélyezteti egy Harry Potter-es buli

A Tiltott Rengeteg varázslatos világába repítené a vendégeket egy rendezvény Melbourne külvárosában. A látványos fény- és hangjátékkal kísért kalandot egy természetvédelmi területen tervezik bemutatni a tavaszi hónapokban. A természetvédők azonban hevesen ellenzik, hogy az éjszakai állatok nyugalmát ilyen módon zavarják meg a rendezvény szervezői. A közfelháborodás, úgy tűnik, eredményesnek bizonyult.

Komoly zavarokat okozhat az éjszakai állatok életvitelében egy Harry Potter-es rendezvény Ausztráliában – írta meg a The Conversation. A Harry Potter: A Forbidden Forest Experience egy hivatalos Warner Brothers-esemény, amely a Tiltott Rengeteg élményét igyekszik elhozni a rajongókhoz.

A látványosság a sorozatból jól ismert szereplőket és helyszíneket kelti életre egy két kilométeres erdei ösvény mentén. A rendezvény éjjel, különböző fény- és hanghatások segítségével igyekszik a résztvevők számára maradandó élményt nyújtani, ám épp a speciális effektek miatt szólaltak fel sokan az esemény ellen.

Kutatások igazolják, hogy a mesterséges fények, hangok, valamint az emberek tömeges éjszakai jelenléte károsan hat a vadvilágra. Nem nehéz megérteni, hogy miért. Képzeld csak el, ha zenés fényműsor meg többezres tömeg bukkanna elő a házadnál minden elalvás előtt, több héten keresztül. Hogy éreznéd magad?

– olvasható a cikkben.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Harry Potter: A Forbidden Forest Experience (@hpforbiddenforestexperience)

A Melbourne-től körülbelül egyórányi autóútra lévő The Briars egy konzervációs vadrezervátum. A terület számos helyi fajnak ad otthont, amelyek legtöbbje éjszakai életmódot folytat vagy éjjel is aktív.

Számos környezetvédő szervezet szólalt fel a tervezett látványosság ellen, hiszen a mesterséges fény- és hanghatások nagymértékben zavarnák az ott élő állatok életmódját. Az esemény ellen online petíciót is indítottak, amely úgy néz ki, sikerrel járt. Február 13-án egy nem tervezett tanácsülésen a területet igazgató Mornington Peninsula Shire Council egyhangúan megszavazta a rendezvény áthelyezését.

Az éjszakai állatok elsőbbséget élveznek

A legtöbb kritikus hang nem közvetlen módon a rendezvény ellen irányul. Pusztán azzal a ténnyel van sokaknak gondja, hogy egy kifejezetten konzervációs szándékkal gondozott természeti területen szeretnék azt megtartani.

A cikk kitér rá, hogy az ember által keltett zajok és fények, sőt már önmagában az emberi jelenlét is alkalmas arra, hogy teljesen felborítsa az éjszakai állatok életritmusát. A zavart élőlényeknek megváltozhat a hormonszintje, megzavarodhat a navigációs képességük, akár a táplálkozást is felfüggeszthetik. Az emberek által keltett zaj pedig teljesen elfedi a természetes éjszakai zajokat, ezáltal sokkal nehezebb az állatok számára a pár- vagy prédakeresés.

A rendezvény hivatalos weboldalán a FAQ-rovatban (gyakran ismételt kérdések) kitér a természetvédelemre is. Itt azt írják, hogy a zene nem hangos, a fényeket pedig csak kis helyen és korlátozott mennyiségben alkalmazzák. Emellett minden vendég számára adott a lehetőség, hogy mindössze 3 dollárért adományozzon egy fát, amit a One Tree Planted szervezet ültet majd el.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.