Most olvasott cikk
A mesterséges intelligencia mentheti meg a sündisznókat

A mesterséges intelligencia mentheti meg a sündisznókat

Közeli fotó egy sündisznóról

Az Egyesült Királyság évek óta elkeseredetten szemléli, hogy csökken a sündisznói száma. Egy hároméves projekt keretében most megfigyelik az országban még fellelhető egyedeket, majd megpróbálják minél pontosabban megbecsülni a számukat, és a végére járni, miként fékezhető meg a pusztulásuk.

A mesterséges intelligencia ma már egyre több tudományos kutatás és vizsgálat eszköze. Egy tudóscsoport olyan mesterséges intelligenciára épülő modellt mutatott be, amelynek segítségével – várakozásaik szerint – feleslegessé válhat majd minden állatkísérlet. De a mesterséges intelligencia segítségével állapították meg azt is, hogy az afrikai elefántok is egyedi névvel ruházzák fel közösségük minden egyes tagját.

Az Egyesült Királyságban pedig most a sündisznó-populációk feltérképezését kísérlik meg mesterséges intelligencia bevetésével – írta meg a The Guardian. A sünök mozgását parkokban, kertekben, erdőkben és mezőgazdasági területeken kamerákkal rögzítik, a felvett anyagmennyiséget pedig mesterséges intelligenciával szűrik meg.

A projektben részt vevők így már csak azokkal a felvételekkel dolgoznak majd, amelyeken vadállatok szerepelnek, ezekből kell majd kiválogatniuk a sündisznókat. Ezeket továbbítják az elemzőknek, akik rögzítik a helyszíneket és egyéb adatokat.

A hároméves projektben a Nottingham Trent Egyetem, a London HogWatch sündisznóvédő szervezet, a Durham Egyetem és a MammalWeb vadállat-megfigyelő csoport is részt vesz. Abban bíznak, hogy a munkájuk révén a korábbiaknál pontosabb becsléssel tudnak előállni a faj egyedszámát illetően az Egyesült Királyságon belül.

 

Egyre nagyobb veszélyben a sündisznó

Az elmúlt években egyre több figyelmeztetés érkezett a szakértők részéről a sündisznók hanyatló számáról az Egyesült Királyságban. Az állatvédő szervezetek és kutatók reményei szerint az új megfigyelési projekt segítségével jobban fel tudják térképezni a hátterét, és megoldásokat találhatnak a folyamat megfékezésére.

Tudjuk, hogy a sündisznók szorult helyzetben vannak – különösen vidéken –, de mielőtt gyakorlati fajvédelmi intézkedésekbe kezdenénk, meg kell értenünk, hol vannak és miért csökken a számuk. Ez az első olyan kutatás, amelynek keretében azonos helyeken évről évre mérik a populációt. Ebből pedig létfontosságú adatokat nyerhetünk ki, beazonosíthatjuk, mely állatok vannak veszélyben, és idővel talán vissza is fordíthatjuk a hanyatlást

– nyilatkozta Henrietta Pringle, a projekt koordinátora.

A keleti sün Magyarországon is a védett állatok közé tartozik, áprilisban pedig meg is kezdődik a szaporodási időszak. Ennek kapcsán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tanácsait érdemes szem előtt tartani.

A nőstények előszeretettel ellenek a kertben felhalmozott lombkupacok, rőzserakások alatt, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulásához vezethet. Érdemes ezért első lépésben még nem vasvillával nekiesni a rakásnak, hanem előbb óvatosan átvizsgálni azt.

Az egyesület arra figyelmeztet, az összegömbölyödő sün a tüskéire szúródó levéltörmelék miatt sokszor szinte láthatatlan, így légy nagyon körültekintő, mielőtt végső következtetéseket vonsz le. Végképp tiltólistás át nem mozgatott rakásokat helyben meggyújtani – az összegömbölyödve védekező sündisznók nem menekülnek, elevenen megégnek a halom alatt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.