Most olvasott cikk
Krumpliból vegán bőr? Egy jamaicai fiatal ezzel kísérletezik!

Krumpliból vegán bőr? Egy jamaicai fiatal ezzel kísérletezik!

Burgonya betakarítása a szántóföldön, a mezőgazdasági munkások szedik és raktárba szállítják.

Syddonna Grizzle egy jamaicai környezetmérnök, aki a Toronto Metropolitan University mesterképzésén tanul. Projektje keretein belül azon munkálkodik, hogy a máskülönben kidobásra ítélt krumpliból inkább fenntartható vegán bőralternatívát állítson elő.

A minden év februárjában megrendezendő Black History Month – az afrikai-amerikai lakosság történelméről és fontos személyeiről megemlékező hónap – keretein belül a Toronto Metropolitan University bemutatott három diákot, akik ígéretes projekteken dolgoznak. Az egyikük a jamaicai Syddonna Grizzle, aki az egyetem mérnöki mesterképzésének hallgatója. Syddonna terve, hogy a Kanadában túltermelt, emiatt pedig sokszor kidobásra kerülő krumpliból etikus bőralternatívát állítson elő.

A mérnöki és vállalkozói mesterképzés első szemeszterében azt a feladatot kaptuk, hogy álljunk elő egy innovatív ötlettel egy új üzlethez

– meséli a projekt születésének körülményeit.

Syddonna a hulladékgazdálkodásban szerzett szakmai tapasztalatát és a fenntarthatóság iránti elköteleződését kombinálta az innovatív ötletben, ami egy krumpliból készült vegán bőr. Elképzelése szerint az egyébként szeméttelepen végző krumpliból kinyert rostokat használná fel a vegán bőr előállításához.

Miután megtudtam, hogy a kanadai termelők túltermelnek krumpliból, ami legtöbbször a szeméttelepen végzi, úgy gondoltam, a legjobb módja a felesleg felhasználásának, ha a rostokat kivonva vegán bőrt készítek. Még mindig nagyon fiatal a cég, és fogyasztói felméréseket végzünk, hogy kiderüljön, van-e érdeklődés a termék iránt

– tette hozzá a környezetmérnök-hallgató.

Syddonna Grizzle környezetmérnök a Jamaicai Egészségügyi Minisztériumban / Fotó: TMU

Vegán bőr számos alapanyagból készíthető

Nem vagyunk híján azoknak a növényi alapanyagoknak, amelyekből valamilyen eljárás során vegán bőr állítható elő. Legutóbb Stella McCartney például szőlőből készült bőrtáskát használt a Veuve Clicquot nevű pezsgőházzal közös együttműködésében. A divattervező tavaly bemutatott kollekciójának táskái pedig MIRUM-ból, egy természetes alapanyagokból összeállított vegán bőrből készültek.

Ezek az innovációk alapját képezhetik a bőripar átalakításának, az állati bőr ugyanis nemcsak etikailag, hanem környezetileg is fenntarthatatlan, illetve az iparban dolgozók számára is ártalmas. A szektorban uralkodó körülményekről, kizsákmányolásról és veszélyes eljárásokról ebben a cikkben írtunk részletesen. A vegán bőripar mindeközben egyre jobb helyzetben van, népszerűsége töretlenül növekszik.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.