Most olvasott cikk
Kitalálod, miből készítették el a legújabb vegán bőrt?

Kitalálod, miből készítették el a legújabb vegán bőrt?

Egy pezsgőházzal és egy olasz gyártóval fogott össze Stella McCartney, hogy szőlőhulladékból készülhessen vegán bőr – abból pedig táska és szandál. A „szőlőbőr” oldószer- és fémmentes, nem tartalmaz veszélyes vagy mérgező anyagot.

Újabb fenntarthatósági projektbe vágott bele Stella McCartney. Az angol divattervező ezúttal a Veuve Clicquot nevű pezsgőházzal állt össze, hogy szőlőhulladék felhasználásával vegán bőrt állítson elő.

A két cég között kapocsként funkcionál a közös projekten túl az is, hogy mindkettő a Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) csoporthoz kötődik. Stella McCartney még 2019-ben jutott partnerségi megállapodásra a cégcsoporttal, azzal a céllal, hogy felgyorsítsa divatháza globális üzleti és stratégiai fejlődését. Mindezt persze úgy, hogy közben hangsúlyozottan hű marad a fenntartható és etikus elveihez is. A Veuve Clicquot pezsgőházat pedig még 1987-ben vásárolta fel az LVMH-csoport.

Izgalommal tölt el, hogy részese lehetek ennek a partnerségnek, amilyen divatház és pezsgőház között még nem is köttetett korábban. Ennek alapja a fenntarthatóság, a kézművesség és az innováció iránti közös szenvedély. Ez az együttműködés tökéletes ötvözete az én kegyetlenségmentes víziómnak és a Veuve Clicquot természetes összetevőinek. Hulladék felhasználásával, a körkörös gazdaság elvén jöhet létre egy luxusalternatívája az állati bőrnek

mondta az együttműködésről Stella McCartney. A divattervező hozzátette, hogy az egészben a legjobb, hogy a vásárlóknak minőség terén sem kell kompromisszumot kötnie a fenntarthatóság és etikusság kedvéért.

Ezúttal olasz cég készíti a vegán bőrt

Stella McCartney divatháza a közelmúltban is előállt egy új, különleges alapanyaggal. A 2023-as téli kollekció bemutatóján ismertette meg a nagyközönséggel – természetesen ezúttal is vegán – bőrbe bújtatott, újragondolt luxustáskáit. Az ezekhez használt, MIRUM névre keresztelt anyagot az amerikai Natural Fiber Welding (NFW) gyártja a divatház számára, bioösszetevőkből. Műanyag- és állatbőrmentes, ráadásul az előállítása is fenntartható és etikus folyamat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VEGEA (@vegeacompany)

A Veuve Clicquot szüretelésének melléktermékeiből pedig most a VEGEA olasz bioanyagokkal foglalkozó vállalat fejlesztett ki vegán bőrt. Ez 80 százalékban növényi, megújuló és újrahasznosított nyers hulladékból készül. Oldószer- és fémmentes, nem tartalmaz semmiféle veszélyes vagy mérgező anyagot.

A VEGEA-t 2016-ban alapították Milánóban, azzal a céllal, hogy fenntartható, növényi alapú alternatívákat fejlesszen a szintetikus alternatívák helyett. A cég anyagait

  • a divat-,
  • az autó-,
  • a bútor- és
  • a csomagolóiparban is használják.

Stella McCartney divatháza a VEGEA által előállított „szőlőbőrt” táskákhoz, palacktartókhoz és szandálokhoz használta fel. Ezek december közepétől előrendelhetőek a hivatalos oldalon.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.