Most olvasott cikk
Stella McCartney változást követel az alternatív bőrök elvámolásában

Stella McCartney változást követel az alternatív bőrök elvámolásában

Stella McCartney vegán divattarvező az alternatív bőrök elvámolásának csökkentését kéri

Az alternatív bőr világszerte kedvezőtlenebb vámbesorolást kap, mint a hagyományos. Stella McCartney változást követel ezzel kapcsolatban, a divattervező szerint fontos, hogy megfizettessék a gyártókat a környezetszennyezésért.

Felszólította a világ vezetőit Stella McCartney, hogy vezessenek be új vámokat a bőrből készült árukra és divatcikkekre, amelyek egyértelműen nem fenntarthatóak. A vegán divattervező hangsúlyozta, az aktuális adótörvények akár 30 százalékkal is megdobhatják az amerikai piacon az alternatív bőrből készült táskák vagy cipők árát. Mindeközben azok az árucikkek, amelyek akár csak kis mennyiségű állati bőrt is tartalmaznak, kedvezményes vámbesorolást kapnak.

Ha ugyanarra a termékre egy darabka állati bőrt teszek, az adó eltűnik. Ezt a törvényt módosítani kell. Büntetést kell kiszabni azért, ha kivágod az esőerdőket és rákkeltő mérgeket használsz a bőr cserzéséhez

nyilatkozta a CNN-nek az ENSZ Egyesült Arab Emírségekben megrendezett COP28 klímakonferenciáján.

A PETA állatvédő szervezet becslései szerint évente több mint 1,4 milliárd állatot ölnek meg a bőrgyártás miatt. A bőrgyártás hármas veszélyt jelent:

  • kegyetlenül bánik az állatokkal,
  • árt az embereknek,
  • illetve tönkreteszi a létfontosságú ökoszisztémákat.

Stella McCartney rámutatott, egyszerűen csak az, hogy valami nem bőr, nem garancia arra, hogy fenntartható is. Leszögezte, sok alternatíva nem környezetbarát. A vegán bőrként forgalmazott anyagok gyakran polivinil-kloridot (PVC) és poliuretánt (PU) tartalmaznak, ezek pedig távolról sem minősülnek fenntarthatónak. Mindössze annyi szól mellettük a hagyományos bőr ellenében, hogy ezeknek az elkészüléséhez nem kell állatoknak meghalni.

Szőlőhulladékból készül új alternatív bőr

Stella McCartney a közelmúltban jelentette be, hogy a Veuve Clicquot nevű pezsgőházzal állt össze, hogy szőlőhulladék felhasználásával állítsanak elő vegán bőrt. „Hulladék felhasználásával, a körkörös gazdaság elvén jöhet létre egy luxusalternatívája az állati bőrnek” – fogalmazott a divattervező.

Az összefogás víziójának gyakorlati kivitelezésével a VEGEA olasz bioanyagokkal foglalkozó vállalatot bízták meg. Ez a cég készített szőlőhulladékból 80 százalékban növényi, megújuló és újrahasznosított alternatív bőrt. Az előállított anyag oldószer- és fémmentes, nem tartalmaz egészségre veszélyes vagy mérgező elemeket.

Előtte pedig a 2023-as téli kollekció bemutatóján ismertette meg a nagyközönséggel a divatház új vegán bőrbe bújtatott, újragondolt luxustáskáit. Az ezekhez használt, MIRUM névre keresztelt anyagot az amerikai Natural Fiber Welding (NFW) gyártja a divatház számára, bioösszetevőkből. Műanyag- és állatbőrmentes, ráadásul az előállítása is fenntartható és etikus folyamat.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.