Most olvasott cikk
Itt a vége: Koppenhága nem kér több egzotikus bőrt és tollakat

Itt a vége: Koppenhága nem kér több egzotikus bőrt és tollakat

Koppenhágai Fashion Week - krokodilbőr táska

Tilos lesz 2025-től egzotikus bőrből vagy tollakból készült ruhát felvonultatni a koppenhágai divathét kifutóján. Az állatvédő szervezetek abban bíznak, a többi hasonló rendezvény szervezői is meghozzák ezt a döntést a közeljövőben.

Határozott lépést tett a koppenhágai divathét az etikusabb és fenntarthatóbb működés felé. Az eseményen 2025-től kezdve betiltják az egzotikus bőrök és tollak használatát – írta meg a One Green Planet. A szőrmét már korábban, 2023-ban sem engedték ki az esemény kifutóira, erről 2022-ben határoztak.

Az egzotikus bőrök és tollak legtöbb esetben

  • krokodiloktól,
  • kígyóktól,
  • páváktól és
  • struccoktól

származnak, régóta kedvelt anyagoknak számítanak a divatiparban. Állatvédelmi csoportok azonban rendszeresen hívták fel a figyelmet arra, hogy ezeknek az előállítása a legkevésbé sem tekinthető etikus folyamatnak. Ahogy a szőrmeiparban, úgy az egzotikus bőrök és tollak esetében is jellemzőek a zsúfolt tartási körülmények, valamint a kegyetlen leölési módszerek.

A koppenhágai divathét szervezői a rendezvényen szereplő márkák számára szigorú irányelveket állítanak fel. Vannak például tiltott és preferált anyagok, fontos szempont a felelős beszerzés, illetve bizonyos hulladékcsökkentési elvárásoknak is meg kell felelni.

Másokat is az egzotikus bőr tiltására buzdítanak

Az egzotikus bőr és tollak kapcsán meghozott koppenhágai döntést az aktivisták természetesen örömmel fogadták. A PETA és a Collective Fashion Justice állatvédő csoportok dicsérték a szervezőket, amiért úttörő szerepet vállalnak a divatipar etikusabbá tételében. Mindkét szervezet arra buzdította a többi divathetet, azok szervezőit, hogy álljanak be ők is a sorba.

A koppenhágai divathét magasra tette a lécet más események számára. Most minden tekintet a többi divathét szervezőire irányul, akiknek követniük kell a példát

– mondta Yvonne Taylor, a PETA alelnöke.

Hozzátette, az, amit a divatipar ma megtesz azért, hogy egzotikus bőrhöz jusson, borzasztóan etikátlan. „A kígyókat levegővel vagy vízzel töltik fel, miközben még élnek, a gyíkokat pedig lefejezik. A munkások fémrudakat döfnek a krokodilok gerincébe és az aligátorok agyába, így próbálják megölni őket” – magyarázta.

A probléma részben az a Collective Fashion Justice alapító igazgatója, Emma Håkansson szerint, hogy „a divat elválasztja az állatot a végső terméktől”. Håkansson a közelmúltban azt próbálta kideríteni, felismerik-e egyáltalán az átlagemberek, ha strucctollak díszítenek egy ruhát. A válaszadók többségének nem sikerült azonosítani ezeket az alkotóelemeket. Sokszor ráadásul a kiskereskedők is – tévesen – mesterségesként jelölik meg az igazából valódi, madaraktól származó tollakat.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.