Most olvasott cikk
Banglades példátlan lépést tett az elefántok védelméért

Banglades példátlan lépést tett az elefántok védelméért

Banglades megmentené a befogott elefántokat

Nem osztanak többé engedélyeket Bangladesben a vadon élő fiatal ázsiai elefántok befogására. A helyi legfelsőbb bíróság megelégelte a kizsákmányolást.

Egy friss bírósági végzés alapján többé nem lehet befogni és fogságba vetni a fiatal ázsiai elefántokat Bangladesben – számolt be a BBC. Az eddigi gyakorlat szerint az erdészeti hivatal adott ki engedélyeket fakitermelő csoportoknak arra, hogy rönkszállításra fogjanak be állatokat.

Már maga a fakitermelés is sok esetben nagyon komoly veszélynek teszi ki a vadon élő állatokat. Nemrég például Leonardo DiCaprio színész, környezetvédő figyelmeztette arra az ausztrál kormányt, hogy sürgős és határozott lépésekre lenne szükség a fecskepapagájok védelmében. A kihalás szélén álló faj fészkelőhelyét Tasmaniában tönkreteszi ugyanis a fakitermelés.

A Bangladesben befogott elefántokat természetesen nem kizárólag rönkszállításra használják. Kolduláshoz, cirkuszokban vagy utcai előadásokon is bevetik őket. A legfelsőbb bíróság azonban kimondta, ezek mind kizsákmányolnak számítanak, így pedig nem hagyhatják jóvá az engedélyek kiadását.

Mérföldkő az ázsiai elefánt védelmében

Ma már kevesebb mint 52 ezer ázsiai elefánt él a vadonban, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajként kezeli. A vadon élő ázsiai elefántok több mint fele Indiában található, körülbelül 10 ezer példány él az ország északkeleti részén. Néhányuk pedig gyakran átkel az India és Nepál közötti határon. Vietnámban kevesebb mint 100 példány, Kambodzsában mintegy 250, Kínában pedig kevesebb mint 250 él.

Bangladesben összesen mintegy 200 példány lelhető fel, de a populáció nagyjából fele fogságban van. Az országban korábban jóval több ázsiai elefánt volt, ám számukat az orvvadászat mellett a természetes élőhelyük pusztulása is tizedelte.

Az ázsiai elefánt bangladesi kizsákmányolása több alkalommal is vita tárgyává vált az országban. 2019-ben például két lefogyott elefántot mentett meg a rendőrség, miután koldulásra használták őket az utak mentén. Tavaly pedig szintén koldulásra felhasznált fiatal állatot ütött el egy vonat.

Az elefántok kiképzése gyanánt a magánengedélyesek – köztük például cirkuszok – brutálisan elszakítják a borjakat az anyjuktól, hónapokra bilincsbe verik, majd megkínozzák őket. Mindezt azért, hogy trükköket tanítsanak nekik

– mondta Rakibul Haque Emil, a People for Animal Welfare (PAW) Alapítvány bangladesi állatjogi csoportjának vezetője.

Hangsúlyozta, a „mérföldkőnek számító” bírósági végzésnek köszönhetően az ázsiai elefántok megszabadulhatnak ettől a sorstól. Reményei szerint pedig hamarosan a már fogságba került állatok rehabilitációja is megkezdődhet.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.