Most olvasott cikk
Igazi helyett robotelefántra váltott egy indiai templom a szertartásokhoz

Igazi helyett robotelefántra váltott egy indiai templom a szertartásokhoz

A majdnem egytonnás robotelefántot a PETA India ajándékozta az intézménynek.

Nagyszerű kezdeményezést valósítottak meg egy dél-indiai Krisna-templomban, Kerala államban. A szertartásokhoz használt élő elefántok helyett ezentúl egy hatalmas, mechanikus ormányos segédkezik majd a vallási ünnepek alkalmával.

A kezdeményezés annak az elhatározásnak az eredménye, hogy az Irinjadappilly Sree Krisna-templomban nem kívántak többé fogságban tartott, élő állatokat használni a szertartásokhoz, hogy így tegyék azokat „kegyetlenségtől mentessé”.

A robotelefántot – aki az Irinjadappilly Raman nevet kapta – a PETA India állatjogi szervezet, valamint Parvaty Thiruvothu indiai színésznő ajánlotta fel a templom részére.

A monstrum 3 méternél is magasabb és 800 kg-ot nyom. Egyszerre négyen férnek el rajta. Az elefánt feje, szemei, szája, fülei és farka elektronikusan mozgatható.

„A bezártság miatt érzett frusztráció rendellenes viselkedést vált ki az elefántokból. Tűrőképességük határán az állatoknál sokszor elszakad a cérna, és megpróbálnak kiszabadulni, embereket, tulajdont és más állatokat is megsebesítve eközben. A Heritage Animal Task Force számadatai alapján az elmúlt 15 évben 526 embert öltek meg elefántok Kerala államban” – olvasható a PETA India nyilatkozatából egy részlet az India Today oldalán.

Keralában – India legsűrűbben lakott, legtöbb vallású és legműveltebb területén – található az országban fogva tartott elefántok egyötöde, mintegy 500 egyed.

Állatvédő csoportok már régóta lobbiznak azért, hogy ne kelljen az elefántoknak elszenvedniük mindazon élményeket, amik a különböző vallási szertartások alkalmával érik őket. A feldíszített, felnyergelt állatok számára a szertartásokkal együtt járó hangzavar és kavalkád kifejezetten stresszes helyzetet teremt, ami akár állatkínzásként is felfogható.

A The Centre for Research on Animal Rights (Állatjogi Kutatóközpont) szerint 2018 és 2023 között 138 fogságban tartott elefánt pusztult el az államban.

„Itt az ideje, hogy határozottan fellépjünk az ilyen bántalmazások ellen, hogy biztosíthassuk ezeknek az állatoknak a tiszteletteljes életet” – vélekedik a PETA India.

A robotelefánttal rendelkező templom egyik papja úgy nyilatkozott, hogy örömmel fogadták az új jövevényt, és nagyon remélik, hogy a példájuk ragadós lesz, és minél több templom felhagy majd az élő, érző állatok kihasználásával.

Reménykedünk, hogy más templomok is átgondolják majd, hogy robotelefántokra cseréljék elefántjaikat a szertartásokhoz

– nyilatkozott Rajkumar Namboothiri templomi pap az Indian Expressnek.

A mechanikus ormányos nemcsak az igazi elefántok szenvedését csökkentheti, de anyagilag is jobban megéri a templomot fenntartó családnak, mert az élő állatok bérlése nem olcsó.

A WhatsApp alkalmazásban egyes állatoknak rajongói csoportjai is vannak, és egyéb közösségi médiafelületeken is megjelennek a leghíresebb elefántok.

(BBC)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.